Metode și Tehnici Specifice de Management

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2457
Mărime: 18.46KB (arhivat)
Publicat de: Savina Botezatu
Puncte necesare: 6
Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea: Stiinte Economice Specializarea: Economia Comertului Turismului si Serviciilor

Extras din referat

Acest grup de metode si tehnici se foloseste pentru rezolvarea cat mai eficienta a unor probleme specifice diferitelor functii ale conducerii.

Metoda de managment este acea modalitate manageriala ale carei faze si componente sunt precis conturate si riguros structurate intr-un ansamblu functional ce faciliteaza exercitarea unor componente ale procesului managerial cu implicatii asupra continutului si eficacitatii muncii unuia sau mai multor manageri.

1.Metoda diagnosticarii

Diagnosticarea poate fi definita ca acea metoda folosita in managment,pe baza constituirii unei echipe multidisciplinare,din manageri si executanti,al carei continut principal consta in identificarea punctelor forte si,respectiv,slabe ale domeniului analizat,cu evidentierea cauzelor care le genereaza,

finalizata in recomandari cu caracter corectiv sau de dezvoltare.

Diagnosticarea poate fi abordata din doua puncte de vedere.Mai intai ca faza muncii managerului in exercitare sarcinilor de control-evaluare ce-i revin. In aceasta situatie,diagnosticarea are un caracter individual,fiind adesea foarte operativa, aceasta si ca urmare a experientei managerului,referindu-se cel mai adesea la elemente ale activitatii curente.

In al doile rand,diagnosticarea poate fi utilizata de catre un grup de manageri si specialisti pentru examinarea unei problematici mai complexe,ca o metoda de sine statatoare.

Pentru utilizarea corecta a metodei diagnosticarii este obligatorie parcurgerea mai multor etape:

a) Stabilirea domeniului de investigat,care este rezultatul deciziei adoptate de regula de mana-gementul de nivel superior al societatii comerciale sau regiei autonome.Delimitarea corecta a domeniului este deosebit de importanta intrucat are influente directe asupra calitatii diagnosticului,in special in functie de gradul de acoperire a intregii problematici necesare.Tot in aceasta faza se stabileste componenta echipei de diagnosticare,fireste in stransa corelare cu amploarea si natura problematicii abordate.

b) Documentarea preliminara in cadrul careia se culege ansamblul de informatii cu caracter economic,tehnic,uman,material etc.,privitoare la domeniul investigat.Obiectivul specific al acestei etape consta in reunirea fondului principal de informatii privind domeniul respectiv,pentru a se putea trece la analiza problematicii implicate.In prealabil,insa,se intocmeste o lista cu simptome semnificative-pozitive si negative privind domeniul respectiv.

c) Stabilirea principalelor puncte slabe si a cauzelor care le genereaza.Prima parte a analizei este axata asupra identificarii deficientelor activitatilor investigate,cu accent asupra relevarii cauzelor care le genereaza si a efectelor acestora asupra muncii de managment si de executie.

d) Stabilirea principalelor puncte forte si a cauzelor care le genereaza este rezultatul partii a doua a analizei care se desfasoara similar cu cea din faza anterioara.

e) Formularea recomandarilor axate asupra eliminarii cauzelor ce determina punctele slabe si asupra intensificarii celor care genereaza punctele forte se realizeaza de membrii echipei de diagnosticare.

Metoda diagnosticarii este necesar sa se foloseasaca in toate societatiile comerciale si regiile autonome.Este una din metodele a carei utilizare corecta conditioneaza functionarea normala a oricarei firme.

In cadrul firmei diagnosticarea se recomanda sa se utilizeze atat pentru analiza ansamblului activitatilor sale cel putin o data pe an,cat si pentru fiecare din domeniile sale de activitate.

2.Sedinta

Cea mai frecvent utilizata metoda de managment,sedinta,este din pacate adesea tratata superficial,nefiind considerata intodeauna ca o metoda a managmentului stiintific.

In esenta,sedinta consta in reunirea mai multor persoane pentru un scurt interval de timp sub coordonarea unui manager,in vederea solutionarii in comun a unor sarcini cu caracter informational sau decizional .

In functie de continut,sedintele se clasifica in mai multe categorii:de informare,decizionale,de armonizare,de explorare si eterogene.

a) Sedintele de informare au drept obiectiv furnizarea de informatii managerului si/sau colaboratorilor,referitoare la anumite domenii.Acestea se organizeaza fie peroidic- saptamanal,decadal,lunar etc.

b) Sedintele decizionale au in vedere adoptarea cu participarea celor prezenti la sedinta a anumitor decizii.Continutul lor consta preponderent in prezentarea,formularea si evaluarea de variante decizionale vizand realizarea anumitor obiective.

c) Sedintele de armonizare au drept continut principal punerea de acord a actiunilor managerilor si a componentelor unor compartimente situate pe acelasi nivel ierarhic sau pe niveluri apropiate in cadrul structurii organizatorice a firmei.

d) Sedintele de exploatare sunt axate pe investigarea zonelor necunoscute ale viitorului intreprinderii,ale unor componente ale acesteia sau ale anumitor aspecte ce influenteaza desfasurarea activitatilor sale.

e) Sedintele eterogene intrunesc elemente a doua sau mai multe din celelalte tipuri,fiind organizate cu precadere la nivelul managmentului superior si mediu al firmei.Sunt cele mai frecvent utilizate in societatile comerciale si regiile autonome.

3.Delegarea

Una din cele mai frecvent utilizate metode din arsenalul managmentului este delegarea.De fapt,delegarea se foloseste evident fara a fi abordata ca o tehnica a managmentului inca din antichitate.

Delegarea consta in atribuirea temporara de catre manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat,insotita si de competenta si responsabilitatea corespunzatoare.

Principalele elemente componente ale procesului de delegare sunt:

a) Insarcinarea consta in atribuirea de catre manager,unui subordonat,a efectuarii unei sracini ce-i revine de drept prin organizare formala.Aceasta implica delimitarea sa de celelalte sarcini,impreuna cu precizarea perioadei in care trebuie realizata,a rezultatelor scontate si a criteriilor de apreciere a lor.

b) Atribuirea competentei formale asigura subordonatului libertatea decizionala si de actiune necesara realizarii sarcinii respective.Evident,pentru a deveni efectiva,autoritatea formala trebuie dublata de autoritatea cunostintelor.

c) Incredintarea responsabilitatii asigura refacerea ,,triunghiului de aur” ala organizarii pentru sarcina in speta.In virtutea responsabilitatii acordate,noul executant este obligat sa realizeze sarcina delegata,in functie de rezultatele obtinute,fiind recompensat sau sanctionat.

Problema cheie in utilizarea cu succes a metodei delegarii este solutionarea corespunzatoare a dilemei incredere-control.

Ne referim la increderea pe care subordonatul simte ca o are seful in el si la controlul pe care ultimul il efectieaza asupra subalternului.

4.Tabloul de bord

Tabloul de bord poate fi abordat din mai multe puncte de vedere.In primul rand,este o importanta tehnica de managment,cu impact nemijlocit asupra eficacitatii muncii managerilor;in al doilea rand,este o modalitate principala de rationalizare a subsistemului informational microeconomic,

contribuind decisiv la indeplinirea de catre acesta a fuctiilor ce-i revin.

Cercetarile proprii,cat si opiniile exprimate de numerosi specialisti ne-au condus la definirea tabloului de bord ca fiind un ansamblu de informatii curente,prezentate intr-o forma sinoptica,prestabilita,referitoare la principalele rezultate ale activitatilor firmei sau a unora dintre ele si la factorii principali ce conditioneaza derularea lor eficace si eficienta.

Preview document

Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 1
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 2
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 3
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 4
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 5
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 6
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 7
Metode și Tehnici Specifice de Management - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Metode si Tehnici Specifice de Management.doc

Alții au mai descărcat și

Metode și Tehnici Moderne de Management

INTRODUCERE Domeniul managementului se intersectează cu un mare număr de discipline: ştiinţe sociale, logică, filozofie, matematică, tehnologie...

Elementele funcției de control

1. CONTROLUL MANAGERIAL Controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a indeplinirii eficiente a obiectivelor intreprinderii. A...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Tehnici de Management

CAPITOLUL I ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN MANAGEMENT 1.1. Obiectul de studiu al managementului 1.1.1. Definirea conceptuală a managementului...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Metode și Procedee de Management - Studiu de Caz SC Tondach România SRL

INTRODUCERE Stiinta si practica deopotriva,metode si procedee de management constituie astazi unul dintre domeniile cele mai fascinante si cu o...

Managementul prin Obiective

INTRODUCERE Atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere pragmatic, managementul reprezintă azi unul dintre domeniile aflate...

Evaluarea și Proiectarea Posturilor la SC Kaufland

INTRODUCERE Managementul, ca ştiinţă, a luat fiinţă destul de recent prin eforturile depuse de un mare număr de specialişti din întreaga lume, ca...

Metode Specifice de Management

Activitatea unui cadru de conducere cuprinde o gamă largă şi variată de probleme. Aceasta necesită şi o conducere competentă,capabilă să rezolve...

Analiza și perfecționarea stilurilor de management la SC Contag SRL

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA ŞTIINŢEI MANAGEMENTULUI 1.1. Din istoria managementului Managementul este...

Metode și Tehnici Performante Specifice Managementului Riscului Operațional în Bănci

1. RISCUL OPERAŢIONAL ÎN BĂNCI – FACTORI GENERATORI DE RISC 1.1. MODALITĂŢI DE MANIFESTARE ALE RISCULUI OPERAŢIONAL ÎN BĂNCILE COMERCIALE Riscul...

Managementul IMM

Capitolul 1 - Locul şi rolul IMM-urilor în economie 1.1.Considerente generale privind întreprinderile mici şi mijlocii Aşa cum ne demonstrează...

Metode și Tehnici Specifice Managementului Strategic Aplicabile la Firma SC Diana SRL în Vederea Depășirii Actuale Etape Economice

CAPITOL 1 : STRATEGIA DE FIRMĂ 1. Conceptul de strategie În conceperea şi fundamentarea activităţilor firmelor un rol esenţial îl au strategiile...

Ai nevoie de altceva?