Planificarea Resurselor Umane

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3104
Mărime: 24.48KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Eremia Tamaș
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. I. Recrutarea si selectia personalului 3
  3. II. Etapele procesului de recrutare si selectie a personalului 4
  4. III. Studiu de caz 8
  5. Bibliografie 10

Extras din referat

Introducere

Managementul resurselor umane este o abordare strategica si coerenta a managementului celui mai valoros active al unei firme si anume oamenii care lucreaza in cadrul acesteia si care individual sau colectiv contribuie la realizarea obiectivelor firmei orientate spre dobandirea unui avantaj concurential sustinut.

Printre obiectivele managementului resurselor umane se numara: crearea unui mediu in care creativitatea si puterea de munca a angajatilor sa fie neingradite, elaborarea unei politici de personal si de angajare care impreuna sa sustina strategiile firmei cu scopul echilibrarii resurselor cu nevoile firmei cu scopul echilibrarii resurselor cu nevoile firmei, respective pentru imbunatatirea performantei.

Managementul resurselor umane este de fapt o filozofie care prezinta interes pentru managerii preocupati de a face fata concurentei crescande si care apreciaza ca pentru a atinge obiectivele propuse, trebuie sa investeasca deopotriva in resursele umane si in tehnologiile noi.

Managementul resurselor umane pune accent pe caracteristicile de atitudine si de comportament ale angajatilor. Din aceasta cauza, procesul de selectie al personalului ocupa un loc important in cadrul managementului resurselor umane.

Etapa esentiala in asigurarea de resurse umane pentru organizatie, selectia reprezinta alegerea unei persoane care urmeaza a fi angajata din randul celor care au fost recrutati.

Selectia este reprezentata de o serie de etape prin care trebuie sa treaca persoanele care candideaza la un post pentru a fi angajate. Fiecare etapa reduce grupul de salariati potentiali pana ce, in cele din urma, va fi angajata o singura persoana. Doua dintre instrumentele folosite adesea in procesul de selectie sunt testarea si centrele de evaluare.

I. Recrutarea si selectia personalului - definire si caracteristici

Selectia este alegerea dintr-un numar mai mare de candidate pe aceia care corespund mai bine cerintelor posturilor de munca pentru care se face angajarea. Astfel, putem spune ca selectia este procesul de alegere pentru posturile vacante a unui subset de candidate disponibili pentru angajare Selectia presupune ca anumiti candidate vor fi angajati in timp ce altii vor fi respinsi. Daca toti candidatii vor fi angajati existand tot atatea posturi, atunci nu este vorba de selectie, ci de plasare (repartizare) sau clasificare.

Selectia se bazeaza pe idea careia unii candidate sunt mai buni pt anumite posturi decat altii si scopul selectiei este sa ii identifice pe cei performanti. Daca toti candidatii sunt la fel de performanti sau pot fi intersarjabili, sustine Muchinsky (1989), atunci nu mai apare nicio diferenta intre ei sin u se stie pentru cine s-a facut selectia sau cine a fost selectat.

Procesul de selectie al personalului trebuie privit ca o activitate de armonizare, de adecvare între cerintele unei functii si capacitatile fizice si psiho – intelectuale ale candidatului sectionat. Angajatii incapabili de a realiza cantitatea si calitatea muncii asteptate pot costa organizatia multi bani, timp si imagine.

Adecvarea dintre cerintele postului si capacitatea angajatului este importanta si pentru persoane care solicita functia respectiva. Astfel, plasarea într-o functie nepotrivita poate conduce la eforturi si timp suplimentar pentru angajat, care ar putea folosi si experienta sa mai bine în alta functie sau în alta pozitie.

Cu alte cuvinte, selectia personalului este acea activitate a Mangementului Resurselor Umane care consta în alegerea, potrivita anumitor criterii, a celui mai competitiv sau potrivit candidat pentru ocuparea unui anumit post.

Procesul de selectie urmeaza logic dupa analiza posturilor, planificarea personalului, precum si dupa recrutarea personalului care trebuie sa atraga un numar suficient de mare de potentiali candidati, dintre care vor fi alesi cei mai capabili sau cei mai competitivi pentru ocuparea posturilor vacante.

Selectia profesionala nu înseamna alegerea unor supravalori, ci examinarea psihologica, atenta în baza careia se poate realiza o repartitie stiintifica a personalului la diverse locuri de munca, conforme cu aptitudinile si pregatirile fiecarui individ.

Preview document

Planificarea Resurselor Umane - Pagina 1
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 2
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 3
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 4
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 5
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 6
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 7
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 8
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 9
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 10
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 11
Planificarea Resurselor Umane - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Planificarea Resurselor Umane.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul resurselor umane

DIN PARTEA AUTORULUI Succesul, performanta si competitivitatea oricarei organizatii depind, in mare masura, de continutul si calitatea...

Managementul resurselor umane în strategia de dezvoltare a unei regii autonome

1.1. ORIGINI ŞI CONCEPTE Strategia este un termen care îşi are originea în grecescul strategia, care înseamnă ,,comanda generalului”. În domeniul...

Managementul Resurselor Umane

Capitolul I – Managementul resurselor umane în administraţia publică 1.1. Managementul public – interpretări şi interferenţe Sectorul public...

Managementul Resurselor Umane și Evaluarea Performanțelor Profesionale

INTRODUCERE Într-o perioadă economică dificilă, în care firmele apelează tot mai mult la programe de restructurare în scopul de a-şi economisi...

Planificarea resurselor umane

Importanta si avantajele planificarii resurselor umane Organizatiile în general si firmele în special au dovedit o permanenta preocu- pare pentru...

Analiza muncii și planificarea resurselor umane studiu de caz - Simacek Facility Services RO SRL

Descrierea organizatiei (istoric, activitate) Despre grupul SIMACEK SIMACEK Facility Management Group a fost fondată în 1942 de Ladislav Adalbert...

Planificarea Strategică a Resurselor Umane și Modul de Evaluare a Performanțelor și Satisfacției în Muncă

1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENT ŞI MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Elemente fundamentale Operaţionalizarea elementelor ştiinţifice nu este...

Planificarea Resurselor Umane la Vel Pitar SA

1. Introducere Activitatea de planificare a resurselor umane are drept stop asigurarea resurselor umane necesare îndeplinirii obiectivelor...

Ai nevoie de altceva?