Extras din referat
Continutul si rolul activitatii de promovare
În sistemul relatiilor cu mediul economico-social ,cu piata .cu eforturile de marketing ale întreprinderi moderne nu se pot limita la producerea si distributia de bunuri si servicii;ele împlica ,totodata, o permanenta si complexa comunicare cu mediul extern , cu piata, care presupune o informare atenta a consumatorilor potentiali si a întermediarilor , actiuni specifice de înfluentare a comportamentului de cumparare si de consum , de sprijinire a procusului de vanzare,toate aceste activitati , cu obiective si mijloace de actiune extrem de variate ,alcatuiesc politica promotionala.
Includerea, cu o pozitie distincta,a politicii promotionale în mixul de marketing se justifica prin rolul ,uneori decisiv,pe care actiunile promotionale îl au în procesul realizarii de marfuri si servici ,ca si prin costul acestor actiuni. Promovarea a fost apreciata a fi "una dintre cele mai costisitoare componente ale strategiei de marketing".
Problemele cele mai dificile întânlite în acest domeniu sunt determinate de complexitatea deciziilor referitoare la marimea bugetelor ce vor fi alocate, repartitia acestora pe diferite instrumente promotionale si perioadele sau momentul utilizarii lor.
Sistemul de comunicare si activiatatea promotionala
În conditiile economiei contemporane, ale sporirii si diversificarii bunurilor
si a serviciilor destinate satisfacerii nevolilor materiale si spirituale ale societatii, ale cresterii schimburilor ecomomice internationale si în contextul globarizarii economiei si pietelor, problemele cominicarii cu consumatorii interni sau cu cei externi devin din ce în ce mai dificile, necesita eforturi de cunoastere si infirmare reciproca mult mai însemnate si mai variate.
Sistemul de comunicare implica utilizarea, pe de o parte, a unor forme variate de informare si stimulare a consumatorilor, menite sa prezinte firma, produsele si serviciile sale, dar sa si provoce o serie de modificari favorabile în mentalitatea de consum ale acestora, pe de alta parte, presupune stabilirea unei comunicarii efective cu proprii ei salariati, cu actionarii si furnizorii sai, cu mediile financiare si cele ale puterii publice.
Prin politica de comunicare si mijloacele care o concretizeaza, firma urmareste o difuzare cat mai ampla a unor informatii desprea activiatea, produsele si serviciile sale, dar si receptionarea modului cum acestea sunt primite si acceptate de destinatari
Sistemul de comunicare-prin care firma în circulatie o idee sau o informatie, o atitudiune-este format din urmatoarele elemente:o sursa de informatie;un mesaj;un canal de difuzare a mesajului;un destinatar. De cele mai multe ori se adopta sistemul de comunicare cu dublu sens care creaza intreprinderii posibilitatea de a stabili daca mesajele difuzate sau receptionate si cum au fost întelese de catre destinatari, pentru a se opera modificari, în privinta continutului si a formei, a canalului de trasmitere. Un asemenea sistem cuprindere urmatoarele componente:
-emitator- cel care trasmite mesajul.
-codificarea- corespunde mecamismului care "traduce" ideile mesajului în simboluri, semne sau îmagini;
-mesajul- ansamblul semnelor trasmise de emitator;
-media- cuprinde suporturile prin care mesajul ajunge la destinatie.
-decodificarea- consta în semnificatia atribuita mesajului de catre receptor;
-recetorul- cel care primeste mesajul;
-raspunsul- reactiile audientei dupa receptia mesajului;
-feedback-ul-partea din raspunsul pe care receptorul o trasmite emitatorului;
-elementul perturbator(zgomotul)- orice poate provoca o distorsiune intre mesajul emis si mesajul receptat.
Experientele practice demonstreaza ca eficienta procesului de comunicare desfasurata printr-un astfel de sistem depinde de modul în care emitatorul îsi cunoaste aidienta si raspunsul acestuia; de felul în care modifica mesajul în functie de probabilitate decodificarii acestuia de catre receptor; de trasmiterea mesajului prin întermediul unor suporturi adaptate atat mesajului cat si destinatarului; ca si de asiguarea suporturilor de feedback care sa-i garanteze receptia mesajului .
Mixul de promovare-înstrument al polticii de promovare
Structrura activitatii promotionale
Mixul promotional consta în selectarea si combinarea principalelor înstrumente promotionale- publiciatea ,, promovarea vanzarilor, relatii publice si vanzarea personala-în vederea stimularii dorintei de cumparare pentru un anumit produs sau serviciu sau pentru a impune imaginea firmei.
Publicitatea
Firma interioara, una dintre primele forme de publicitate, era de obicei un semn , pictat foarte atragator pe peretele unei cladiri. Cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului, Romei antice si ale orasului Pompei, 500 ani mai tarziu, comercianti egipteni plasau de-a lungul drumului public bucati de stanca în care erau sculptate diverse mesaje în scopul înformarii calatorilor în legatura cu produsele sau serviciile oferite.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Coordonatele Politicii de Promovare.rtf
- Coordonatele Politicii de Promovare.doc