Beneficiile consumului de pește și contraindicații

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1785
Mărime: 22.90KB (arhivat)
Publicat de: Raluca R.
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. - Introducere
  2. - Beneficiile consumului de pește
  3. - Precautii privind consumul de peste
  4. - Concluzii

Extras din referat

Introducere

Peștele constituie una din cele mai valoroase produse alimetare datorita conținutului in proteine complete ,in lipide cu un grad mare de nesaturare a acizilor grași a conținutușui ridicat in vitamine lipo și hidrosolubile și a concentrației mari de bioelemente minerale din cele mai prețioase.

Omul secolului XXI a început să înțeleagă mai bine și mai conștient că peștele și produsele sau subprodusele obținute de la acesta trebuie tratate cu mai multă atenție, în condițiile în care proteina de origine animală provenită din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea și menținerea sănătății organismului.

Beneficiile consumului de pește

Carnea de pește conține atât de mulți nutrienți importanți, inclusiv proteine, încât, așa cum apreciază și nutriționiștii, ar trebui să constituie un segment major al hranei noastre zilnice.

Trebuie să facem precizarea că o singură porție de pește de 100 g, furnizează între o treime și jumătate din necesarul de proteină zilnic.

Majoritatea peștilor au și un conținut ridicat de vitamina B12, vitală pentru un sistem nervos sănătos și de iod, necesar bunei funcționări a glandei tiroide.

Astăzi se cunoaște că un consum ridicat de carne de pește are un rol benefic asupra sănătății omului prin ajutorul pe care îl dă aceasta organismului în fortificarea lui pe de o parte, iar pe de altă parte, în minimalizarea apariției maladii lor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul că moderează răspunsul inflamator și îmbunătățește metabolismul carbohidraților.

De asemenea, consumul de carne de pește are efecte benefice în tratamentul gutei, artritelor reumatoide, psoriazisului, în prevenirea diferitelor forme de cancer, alină migrena și nu în ultimul rând, este destul de util diabeticilor.

Cercetările recente au demonstrat că acizii grași nesaturați de tip Omega 3, derivați în special din peștii care trăiesc în apele reci, acționează asupra sângelui în mai multe moduri, în sensul de a ajuta organismul uman în minimalizarea potențialului maladiilor de orice fel. Iată de ce, dietele bogate în grăsimi provenite de la organismele acvatice, protejează și previn organismul uman de o serie de maladii cardiovasculare.

Uleiul de pește are în conținutul său acizi grași nesaturați cu lanțuri lungi de atomi de carbon, dintre care cei mai importanți par a fi acidul eicosopentaenoic și acidul cocosohexaeonoic, care sunt implicați în sinteza prostaglandinelor, substanțe reglatoare a numeroase procese biochimice.

Prostaglandinele sunt direct implicate în răspunsul privind funcționalitatea aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor, împiedică agregarea trombocitară și astfel scade riscul de arteroscleroză, hipertensiune arterială și infarct miocardic.

Prostaglandinele reduc vâscozitatea sângelui și contribuie la îmbunătățirea condițiilor de circulație sanguină, de asemenea, ele cresc aportul de oxigen al țesuturilor.

Majoritatea nutriționiștilor cred că acizii grași de tip Omega 3 din pește sunt cei care ajută la protecția împotriva tulburărilor cardiace și circulatorii. Se apreciază că acești acizi de tip omega 3 reduc riscul de tromboză și pot totodată ameliora circulația din vasele mici de sânge. De asemenea, unele studii arată că ei ameliorează unele simptome ale psoriazisului și ale altor multe afecțiuni inflamatorii.

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor și a sistemului nervos central. O recomandare utilă este făcută de medici pentru utilizarea acestor aminoacizi de femeile însărcinate.

Specialiștii din U.E. recomandă pentru combaterea bolilor cardiovasculare un aport de acizi grași omega 3 de 0,2 g/zi, aproximativ 1,5 g pe săptămână.

Conform unor statistici mondiale, în vederea protejării sănătății, ar fi oportun să se consume carne de pește în cel puțin două zile pe săptămână.

După cum este cunoscut, la diabetici riscul apariției bolilor cardiovasculare este de 5 ori mai mare, față de cei care nu sunt afectați de acest diagnostic. La cei care consumă pește mai frecvent sau alte organisme acvatice, se constată un nivel scăzut al lipidelor din sânge și o toleranță normală la glucoză și riscuri mult mai mici.

Cercetări recente americane au ajuns la concluzia că un consum ridicat de pește și alte organisme acvatice, poate preveni cancerul mamar și el al intestinului gros, unele dintre formele cele mai frecvent întâlnite în ultimul timp la om.

Pe baza celor menționate, există astăzi o reconsiderare totală a omului față de consumul cărnii de pește, care cunoaște un salt semnificativ, aceasta fiind considerată un aliment tot mai important pentru om.

Preview document

Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 1
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 2
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 3
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 4
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 5
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 6
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 7
Beneficiile consumului de pește și contraindicații - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Beneficiile consumului de peste si contraindicatii.docx

Te-ar putea interesa și

Produse Vegetale de la Specii din Familia Rosaceae

I.Introducere Omul primitiv lua cele necesare din mediul înconjurător şi căuta să vindece toate bolile cu ajutorul plantelor, mineralelor şi...

Studii privind sortimentul de legume preparate prin acidifiere existente în oferta comercială a Municipiului Iași

Alimentele, în cazul nostru legumele, pot constitui o sursă valoroasă de principii nutritive, care ne asigură necesarul energetic şi contribuie la...

Rolul asistenței medicale în îngrijirea pacienților cu litiază renală

Rinichii cuvantul provine din latină ren, adjectiv renal; greacă nephros Sunt un organe pereche la, fiind parte esentială a aparatului excretor....

Comportarea unor soiuri de măr în condițiile ecologice ale zonei subcarpatice a Olteniei

Introducere Marul este specia pomicola care ocupa locul 1 ca suprafata cultivate si productie intre specile pomicole de climat temperat. Astfel...

Alimentația și bolile cardiovasculare

Alimentatia si bolile cardiovasculare O alimentatie corecta asigura o dezvoltare normala armonioasa a organismului in crestere, sanatate si...

Grupa Sanguină

I. Generalităţi Evoluţioniştii plasează această grupă sangvină (A - II) ca fiind următorul pas în evoluţia "umană". El semnifica sfârşitul...

Influența alimentației în grupele sanguine

Exista o stransa legatura intre grupa de sange, alimentatie si sanatatea oamenilor. Putini oameni se gandesc la implicatiile grupei sanguine desi...

Alimentația pe grupe de sânge

GRUPA 0 CARACTERISTICILE GRUPEI 0 Consumator de carne; Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescuta; Sistem imunitar hiperactiv;...

Ai nevoie de altceva?