Extras din referat
Se consideră că omul nu dispune de o preprogramare ereditară a detaliilor de comportament sexual, menite să asigure viaţa individului şi a speciei. Pentru a suplini această carenţă el trebuie să le înveţe. Începând de la naştere, prin parcurgerea perioadelor ce caracterizează mai ales copilăria, pubertatea, adolescenţa, experienţa cotidiană, educaţia în familie, în şcoală, exemplele şi modelele din mediul social în care trăieşte etc., îl pregătesc pentru a se adapta la cerinţele pe care le impune viaţa, direcţionându-i comportamentul în acest sens.
La baza comportamentului sexual se află „motivaţia sexuală, noţiune considerată ca mai adecvată decât cea de „impuls sexual” sau de „instinct sexual”.
Utilizarea termenului de „impuls sexual” nu este recomandabilă întrucât acesta se referă aproape numai la aspectul dinamic al motivaţiei sexuale.
Termenul de „instinct sexual” este considerat, de asemenea, neconvenabil, referindu-se numai la componenta înnăscută, cu rol secundar în sexologia umană.
Un alt termen utilizat frecvent în sexologie este cel de „libido”. El defineşte motivaţia sexuală normală a omului.
Motivaţia sexuală a fost definită ca un complex psihic, în care rolul hotărâtor îl au elementele dobândite, având o componentă cantitativă, dinamogenă şi una calitativă direcţională, fiind determinată de elemente organice interne, respectiv structuri neurohormonale şi de acţiunea unor excitanţi externi care, în raport cu experienţa fiecărei persoane, declanşează o serie de reacţii asociate direct cu actul sexual. Comportamentul sexual este influenţat de prezenţa hormonilor sexuali care favorizează dezvoltarea morfofuncţională a organismului, dezvoltarea caracterelor sexuale secundare şi a organelor genitale apte pentru efectuarea contactului sexual.
Se consideră că există o corelaţie mai strânsă între comportamentul sexual şi plăcerile de ordin psihologic furnizate de actul sexual, decât între comportamentul sexual şi necesităţile de perpetuarea speciei.
Se apreciează că în formarea şi activarea motivaţiei sexuale şi a comportamentului sexual, rolul hotărâtor revine sistemului nervos cu diferitele sale structuri şi mediul social în care trăieşte individul.
Există mari deosebiri între poziţia bărbatului şi a femeii faţă de actul sexual. În unele cazuri bărbatul acordă contactului sexual o semnificaţie efemeră, uitându-l, în timp ce pentru femeie acesta a însemnat abandon, dăruire, afecţiune, ilustrând o trăire complexă psihosomatică.
Sexualitatea rămâne încă un subiect tabu. Fascinează, intrigă, iar sexualitatea altora trimite adesea la propriile practici, la propriile îndoieli. Aceasta se însoţeşte cu o presiune socială ce obligă pe fiecare să se definească în raport cu propriul comportament sexual.
Tabuuri sociale cu privire la comportamentul sexual:
1.Masturbarea se poate defini ca o actiune a bărbatului sau a femeii de a-si atinge si manipula organele genitale in scopul producerii de plăcere sexuală.
Din lipsa educatiei, a modelelor, masturbarea este considerata un tabu.
Exemplu de pareri in ceea ce priveste masturbarea: “Masturbarea este anormală si dăunătoare sănatatii omului - atat in cazul bărbatilor, cat si a femeilor. Spun acest lucru avand la bază cazuri reale de oameni care au practicat aceasta forma de auto-satisfacere sexuală si care au avut de suferit din pricina unor boli si afectiuni provocate de ea. Lucrul acesta este cea mai mare dovadă ca masturbarea nu numai ca nu este normală, ci ca are si repercursiuni grave asupra sănatatii omului, cu cat ea este practicată mai des si pe o perioada mai lungă de timp. Unul din simptomele initiale care apare la oamenii care se masturbează este tremorul mainilor. Mainile le tremură, ca la bătrani, si deasemenea controlul asupra lor se micsorează. Pierderea memoriei si a puterii de concentrare o poate observa persoana respectivă pe masura ce ea continuă să se masturbeze mai mult. Masturbarea nu face decat să "imbătranească" omul mult mai rapid decat in mod normal.”
Alta parere despre masturbare:” Dintre toate comportamentele sexuale , masturbarea are cea mai lunga lista de beneficii. Pe scurt masturbarea este cea mai sigura cale de a avea sex si este o excelenta cale de a scapa de tensiunea sexuala, hormoni, si tensiune în general.”
2.Homosexualitatea: În unele medii – în provincie sau la marginea oraşului, de exemplu , homofobia cotidiană şi pulsatorie constituie o presiune socială ce tinde a ascunde toate expresiile unei atracţii, unei dorinţe cu caracter homosexual. Chiar dacă ea este invizibilă, nu trebuie să uităm că homosexualitatea este prezentă în toate mediile, în toate regiunile. Problemele de prezentare la psihoterapie pentru persoanele de orientare homosexuala sunt identice cu cele ale persoanelor heterosexuale, cu deosebire ca destul de frecvent persoanele homosexuale traiesc intr-un mediu social ostil. Astfel, problemele specifice pentru persoanele homosexuale se leaga de obicei de stresul psihologic produs de neacceptarea sociala, presiunea sociala, prejudecati si probleme in familia de origine datorita orientarii sale sexuale.Din pacate, societatea de azi inca ne mai
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tabuuri Sociale cu Privire la Comportamentul Sexual.doc