Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3975
Mărime: 51.21KB (arhivat)
Publicat de: Florian Mihai V.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Arhim. Dr. Macarie Motogna
Materie: Patrologie

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. I. VIAȚA ȘI SCRIERILE SFÂNTULUI NIL ASCETUL 5
  3. II. VIAȚA ȘI SCRIERILE SFÂNTULUI MARCU ASCETUL 8
  4. CONCLUZII 12
  5. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din referat

INTRODUCERE

Sfântul Nil Ascetul sau Nil Pustnicul este un ascet creștin care a trăit în secolul al V-lea. A fost stareț al Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai și autor al unor tratate de spiritualitate. Potrivit tradiției, moaștele sfântului Nil, dimpreună cu ale fiului său Teodul și dimpreună cu moaștele altor pustnici au fost aduse de împăratul Iustin al II-lea (565-578) sub masa altarului din biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel a marelui orfelinat (Orfanotrofion) întemeiat de acesta la Constantinopol, în zona Acropolei orașului .

Cuviosul Marcu Ascetul, a trăit în aceeași perioadă și zonă ca și Nil Ascetul, retrăgându-se într-un pustiu necunoscut spre sfârșitul vieții sale, unde a murit la începutul secolului al V-lea. Se cunosc puține lucruri despre viața acestui mare Părinte al Bisericii. Cuviosul Marcu a trăit în jurul anilor 430. A fost, se pare, ucenic al sfântului Ioan Gură de Aur și s-a distins prin faptul că a avut o perfectă cunoaștere a Vechiului și a Noului Testament. Mai apoi deveni călugăr în apropiere de Ancyra, în Asia Mică, și este stareț până când, dorind viață pustnicească mai intensă în lupte duhovnicești, se retrage în pustie, unde rămâne până la moartea sa, către vârsta de o sută de ani. Ziua sa de pomenire este pe 5 martie .

I. VIAȚA ȘI SCRIERILE SFÂNTULUI NIL ASCETUL

Sub numele lui Nil ne-a oferit o bogăție de opere spirituale, multe dintre ele fiind, fără îndoială, atribuite mai multor autori. De exemplu, autorul colecției de patru cărți de „Scrisori” pare a fi în special autorul celor șapte „Povestiri”, care descriu măcelul călugărilor de pe Muntele Sinai în timpul unui asalt barbar. În „Povestiri”, naratorul este un bătrân pustnic care a renunțat la tot de dragul lui Dumnezeu și s-a retras pe Muntele Sinai împreună cu fiul său Teodul pentru a trăi o viață de pustnic. După un timp, barbarii au avut probleme și au ucis mai mulți călugări, iar Teodul a fost răpit, în timp ce tatăl său a reușit să fugă. Cu toate acestea, Teodor a reușit să se elibereze și să se întâlnească cu tatăl său .

Nil a fost un monah poate cel mai bine cunoscut pentru două tratate ascetice pe care le-a scris spre sfârșitul anilor 420: Scrisori și Cuvântul ascetic. Ambele răspund unor ambiții „lumești” care, după părerea lui Nil, periclitau nu doar mântuirea fraților săi monahi, ci și prestigiul vocației monahale .

Unele dintre cele 1.061 de scrisori din Culegerea de patru cărți de „Scrisori” sunt rezultatul fuziunii unor scrisori mai mari sau al alăturării unor scrisori mai mici; altele ne sunt prezentate într-o formă condensată; iar altele sunt duplicate aproape literale ale altor scrisori sau extrase din anumite scrieri ale lui Nil sau ale altor scriitori, în special ale Sfântului Ioan Gură de Aur. În afară de aceste prelucrări, care pot fi fost efectuate de copiști mai vechi sau în parte de Nil însuși, corpul „Scrisorilor” indică o unitate și în general derivă de la același egumen din Ancyra. Este o scrisoare a unui mărturisitor scrisă către persoane din toate clasele sociale, dar mai ales către călugări și preoți, demonstrând idealul vieții perfecte, care se realizează prin modelarea treptată a propriei persoane după chipul lui Iisus Hristos, căruia trebuie să îi fim nu doar instructori, ci și imitatori. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o victorie asupra patimilor trupului, precum și de o întoarcere a spiritului spre interior pentru a găsi calmul și o stare de neînfricare, care este o condiție prealabilă pentru uniunea contemplativă cu Dumnezeu. Lupta continuă este importantă și pentru că omul poate oricând să revină în starea de păcat în timpul vieții. Cu toate acestea, ascetismul nu este un scop în sine, ci mai degrabă o modalitate de a depăși emoțiile și de a atinge lipsa de evlavie. Nil demonstrează în scrisorile sale, precum și în toate scrierile sale, că este un maestru în interpretarea alegorică a Sfintei Scripturi, în special a Vechiului Testament .

Bibliografie

ARVAI, Ierom. drd. Nectarie, „Autorii filocalici - viața și opera lor”, în Altarul Banatului, vol. XXVIII, nr. 04- 06/2017, pp. 49- 80.

CANER, Daniel, „Nilus of Ancyra and the Promotion of a Monastic Elite”, în Arethusa, vol. 33, nr. 3/2000, pp. 401- 410.

DIONISIATUL, Teoclit, „Sfântul Marcu Ascetul și - faptele- ”, http://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/sfantul-marcu-ascetul-faptele, data accesării: 20.5.2022.

„Sfântul Nil pustnicul (sau Ascetul)”, https://viatacurata.com/sinaxar/sfantul-nil-pustnicul-sau-ascetul/, data accesării: 19.5.2022.

„Marcu Ascetul - OrthodoxWiki”, https://ro.orthodoxwiki.org/Marcu_Ascetul, data accesării: 19.5.2022.

Filocalia sau culegere din scrierile Sfinților Părinți, care arată cum se poate omul curăți, lumina și desavârși, vol. I, traducere, introducere și note de Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. IBMBOR, București, 2008.

Preview document

Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 1
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 2
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 3
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 4
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 5
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 6
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 7
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 8
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 9
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 10
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 11
Sfinții Nil Ascetul și Marcu Ascetul - viața și scrierile lor - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Sfintii Nil Ascetul si Marcu Ascetul - viata si scrierile lor.docx

Ai nevoie de altceva?