Extras din referat
1. Sociologia ca stiinta
1.1 Ce este sociologia
Sociologia este in mod esential studiul explicativ si comprehensiv al realitatii sociale in totalitatea ei, adica a unei realitati sui generis, precum si a unor parti, fenomene si procese ale acestei realitati in legaturile lor multiple, variate si complexe cu intregul.
1.2. Elemente de natura epistemica
O prima ipostaza este cea proces respectiv un ansamblu de actiuni, metode si mijloace menite a „descifra”realitatea sociala, nu asa cum o percepem noi, ci intr-o maniera obietiva, asa cum se prezinta ea cu adevarat.
Cea de-a doua ipostaza reprezinta sociologia ca pe un produs al acumularilor cognitive, pana la un moment dat in raport cu care comunitatea stiintifica a ajuns sau poate ajunge la un acord.
In forma ei actuala sociologia ne infatiseaza o serie de serie de conceptii diferite referitoare la precizarea obiectului ei de studiu.Sociologul american C.W. Mills a grupat aceste conceptii in trei mari categorii, fiecare categorie reprezentand obiectul interesului unui tip de demers sociologic.
In prima categorie sunt grupate intrebari referitoare la structura sociala la maniera de organizare a macrogrupurilor sociale, in sensul modelelor de relatii de interdependenta mai presus si dincolo de poztiile pe care le ocupa indivizii la un moment dat.
Cea de-a doua categorie reundeste problemele care au stat si raman in atentia sociologiei referitoare la evolutia societatii la factorii care pot provoca schimbarile societale si/sau mecanismele de producere a acestor schimbari.
A treia categorie se concentreaza asupra studiului personalitatii si a raporturilor individ-societate.
Elementele de baza ale metodologiei de investigare a obiectului de studiu:
- Explicatiile si interpretarile stiintifice trebuie fundamentate pe observatii concrete, factuale, pe care sociologul le poate vedea, cantari, masura sau verifica, in vederea asigurarii unei obiectivitati corespunzatoare
- Orice explicatie, teorie, interpretare ce vine in contradictie cu - evidenta ulterioara trebuie respinsa sau modificata
- Culegerea datelor despre fenomene sau fapte sociale trebuie facuta astfel incat sursele de provenienta sa fie credibile sau compentente
- In cazul unor conditii constante, unul si acelasi fapt trebuie sa fie investigat de cercetatori diferiti
- Confirmarea rezultatelor trebuie facuta printr-- observatie sistematica si continua
- In domeniul stiintei nu exista adevaruri absolute; concluziile stiintei sunt enunturi a caror valoare de adevar este limitat de conditiile particulare de timp si spatiu
Exigentele de natura metodologica prezentate mai sus au fost sintetizate de
sociologul francez E. Durkheim.
Prin teorie intelegem - constructie intelectuala in cuprinsul caruia regasim un set de relatii si de enunturi cu valoare de adevar care organizeaza intr-un mod sistematic diverse concepte ale realitatii sociale.Intalnim astfel teorii cu grad minim de generalitate, cu grad mediul de generalitate si teorii cu grad mare de generalitate.
Sociologul american Robert K. Merton in lucrarea sa Social Theory and Social Structure, aparuta in anul 1957 atragea atentia asupra necesitatii de a se elabora teorii cu grad mediu de generalitate.Din aceasta categorie fac parte:
- Teoria atribuirii(oamenii tind sa atribuie propriul comportament mediului social in care se gasesc, iar comportamentul altora il atribuie factorilor de personalitate)
- Teoria schimbului social (considera ordinea sociala drept rezultatul neplanificat al actelor de schimb intre membrii unei societati)
- Teoria conflictului (concepe conflictul ca pe - sursa a schimbarii sociale)
1.3. Utilitatea demersului sociologic
Sociologia aplicata presupune aplicarea principiilor sociologiei si a perspectivei sociologice la analiza si intelegerea unei situatii sociale concrete sau a unei configuratii de realitati sociale.Aceasta investigatie intentioneaza sa ofere atat - imagine integrala a ansamblului studiat cat si elaborarea unor strategii de interventie in functie de domeniul investigat, astfel:
a) in domeniul jurdic
b) in sfera dezvoltarii
c) in sfera organizationala
d) in politica
e) in domeniul militar
Preview document
Conținut arhivă zip
- Prolegomene Sociologice.doc