Rolul Franței în combaterea crimei organizate

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2259
Mărime: 27.99KB (arhivat)
Publicat de: Cosmìn M.
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Gabriel Marian

Extras din referat

Introducere

Crima organizată este definită ca existența unor grupuri criminale menite să se angajeze în conspirații ilicite, al căror scop principal este obținerea de profituri ilicite la cote foarte mari. Crima organizată este o activitate clandestină și organizată de aceea are un impact social foarte negativ, în multe state este o muncă care slăbește societatea, amenință integritatea guvernului, crește taxele la prețurile mărfurilor, pune în pericol siguranța și locurile de muncă ale cetățenilor, entitățile economice concurente provoacă deteriora, controlează sindicatele cu bani și în cele din urmă exercită o influență puternică în sferele economice, sociale și în special politice.

Capitolul I

Trăsături și dimensiuni ale fenomenului de crimă organizată în Franța

1.1. Structura organizațiilor criminale franceze

Principala caracteristică a organizațiilor criminale franceze este lipsa lor de organizare tradițională de tip mafiot, deoarece există multe grupuri diferite și influențe din alte grupuri din afara Franței. Legăturile politice și stabilirea de legături clandestine în unele sectoare importante ale țării sunt, de asemenea, un factor decisiv pentru organizațiile mafiote franceze, deși acestea au fost ținta frecventă a agențiilor specializate în combaterea criminalității în ultimii ani.

Activitățile ilegale ale organizațiilor mafiote franceze includ întregul spectru al crimei organizate și al comportamentului, de la controlul prostituției, contrabandă cu țigări, răpiri, trafic de droguri și arme, extorcare în masă de bani până la asasinarea unor personalități naționale importante. Deși baza principală a organizațiilor mafiote italiene se află în Franța, operațiunile acestora au trecut granițele naționale cu mulți ani în urmă și s-au confirmat în toată lumea, cu carteluri columbiene, lumea interlopă chineză, asociații criminale nord-americane și, mai recent, cu Rusia. Potrivit unui raport secret al poliției judiciare franceze privind fenomenul crimei organizate din Franța, în jur de 30 de grupuri infracționale operează pe teritoriul francez prin tâlhărie, proxenetism sau diferite tipuri de trafic.

Se poate spune că Franța este o țară europeană fără o adevărată organizație de tip mafiot. În Franța, însă, a existat o activitate larg răspândită în stil mafiot în jurul Marsilia, Paris și Corsica și, într-o măsură mai mică, în Bordeaux. Potrivit rapoartelor, familia din Grenoble este strâns legată de familia Sommatino din Sicilia, unde există o comunitate siciliană. Michele Zaza, cunoscut și sub numele de O'Pazza sau Madman, și-a propus să construiască un sindicat al crimei organizate pe Coasta de Azur, corupând autoritățile și controlând companiile care au acționat ca intermediari financiari. La sfârșitul anilor 1980, Cosa Nostra a format o alianță cu lumea interlopă din Corsica, care avea legături cu producătorii turci de morfină și era implicată în operațiuni de extracție a heroinei.

1.2. Principalele activități ilicite desfășurate de organizațiile mafiote franceze

1.2.1 Traficul de droguri

Privind îndeaproape acest fenomen, unul dintre principalele motive ale traficului de droguri este fragilitatea forțelor capabile să combată astfel de infracțiuni. Într-o perioadă în care traficanții de droguri deveniseră un lanț și contrabanda de droguri era profitabilă, erau doar opt membri ai brigăzii antidrog a orașului. Pe lângă faptul că sunt bine cunoscute lumii interlope din Marsilia - deci prezența lor este ușor de semnalat - echipamentul lor include mașini de poliție. În acest caz, fără inconveniente majore pentru autorități, lanțul și-a desfășurat activitățile nestingherite, iar drumul ulterior al heroinei către piața nord-americană a meritat orice risc datorită câștigurilor uluitoare. Traficul este patronat de cele patru familii ale Uniunii Corsican, o organizație secretă cu același nume cu Mafia, dar cu mai multă putere decât ea însăși.

Procurorii din New York spun că unul dintre cei mai temuți traficanți de droguri este francezul Auguste Youssef Ricord, care, potrivit Le Monde, a spus „între 1970 și 1972, a transportat o serie de droguri ilicite în Statele Unite. mai puțin de 5 tone de heroină. ”. În 1972, a fost „una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importante, surse de heroină introduse ilegal în Statele Unite în cinci ani”. De fapt, această figură sinistră a patronat lanțul de traficanți latini care a apărut după ce francezii au fost dezmembrați, dar legăturile sale cu francezii implicau legături cu Commonwealth. Canabisul este o substanță folosită pe scară largă în Franța, care încă există în Maroc. Rășina de canabis este introdusă ilegal în Franța cu feribotul sau barca, camionul sau diferite vehicule.

Bibliografie

1. *** Police Nationale, disponibil onnline la adresa de internet http://www.police-nationale.interieur.gouv.fr/Organisation/Direction-Centrale-de-la-Police-Judiciaire.

2. *** idem, disponibil onnline la adresa de internet http://www.police-nationale.interieur.gouv.fr/Organisation/Direction-Centrale-de-la-Police-Judiciaire/Lutte-contre-la-criminalite-organisee/Office-central-de-lutte-contre-le-crime-organise.

3. *** Drogurile in America latină, disponibil onnline la adrensa de internet http://www.rfi.fr/ameriques/20120412-le-florissant-marche-drogue-amerique-latine

4. *** Conseil De L’Europe, disponibil online la adresa de internet http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/medicrime/default_fr.asp

5. Alain Labrouse, Geopolitica drogurilor, Editura Ideea Europeană, București, 2007.

6. C. Voicu, Spălarea banilor murdari, Editura Antet, București, 2007.

7. G. Vergulini, Istoria Mafiei, Editura Enmor, București, 2001.

8. J. Drăgan, Aproape totul despre droguri, Editura Antet, București, 2006.

9. Petru Albu, Crima organizată în perioada de tranziție - o amenințare majoră la adresa securității internaționale, Editura Ministerului Internelor și Reformei Administrative, București, 2007.

Preview document

Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 1
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 2
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 3
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 4
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 5
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 6
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 7
Rolul Franței în combaterea crimei organizate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Rolul Frantei in combaterea crimei organizate.docx

Te-ar putea interesa și

Organizația Națiunilor Unite

Mai constienti decât la sfârsitul primului razboi mondial de riscul major al unei noi confruntari si mai distrugatoare, aliatii de la incheierea...

Ai nevoie de altceva?