Extras din referat
Activitatea de fabricare de produse turistice se derulează pe mai multe faze care corespund unei perioade de mai multe luni, uneori mai mulţi ani, necesitând finanţări mari pentru investiţii. Aceste faze sunt:
1. Studiul de piaţă turistică. Acesta urmăreşte cunoaşterea si analiza pieţei şi a mediului economic respectiv. Ele sunt diferite în funcţie de scopul urmărit iar metodologia utilizată se referă la caracteristicile cererii şi ofertei, mediului de piaţă, necesitatea proiectului şi perioada de elaborare a lui, controlul şi costurile. Piaţa trebuie astfel selectată încât informaţiile solicitate şi primite să poată atinge scopul urmărit.
Anchetele utilizate în studiile de piaţă efectuate pe baza sondajelor pe eşantioane din populaţia cercetată, trebuie să ofere prin informaţiile cantitative şi calitative pe care le furnizează, date referitoare la motivaţiile, preferinţele şi atitudinea consumatorilor faţă de ţările de destinaţie turistică.
Realitatea unui studiu de piaţă complet propune:
a) Dimensionarea eşantionului de persoane şi alegerea metodei de eşantionare. Se poate utiliza metoda eşantionării la întâmplare care utilizează calculele de probabilitate în privinţa alegerii indivizilor interogaţi sau o metodă mai sigură pornindu-se de la categoriile socio – profesionale şi de la repartiţia geografică a locurilor de reşedinţă reprezentative pentru populaţia care urmează să fie studiată.
b) Stabilirea naturii informaţiilor necesare studiului.
Acesta urmăreşte determinarea şi delimitarea clientelei potenţiale, respectiv identificarea unui grup de consumatori potenţiali pentru care trebuie adoptat produsul şi pregătită compania de promovare.
c) Alegerea tehnicilor de anchetă .
Anchetele se pot desfăşura:
- la domiciliul anchetaţilor, utilizând chestionare ce cuprind întrebări cu caracter general, dar şi întrebări cu caracter general dar şi întrebări cu răspunsuri precise scopului urmărit;
- la telefon sau prin poştă;
- formarea eşantionului din persoanele reunite întâmplător (săli de aşteptare, dar care sunt disponibile pentru un contact direct, fiind motivate spre obiectivul anchetei.
2. Concepţia produsului turistic. Creatorul de produse turistice va trebui să caute cele mai adevărate adaptări ale produselor sale la necesităţile consumatorului.
Aceasta se poate realiza prin cunoaşterea pieţei emiţătoare şi prin păstrarea continuă a raportului calitate/preţ.
Cunoaşterea pieţei emiţătoare se bazează pe o serie de informaţii reunite prin studii de piaţă referitoare la:
a. clientelă – segmentată pe grupe de vârstă, locuri de reşedinţă, profesie, grupe de venituri, obiceiuri, preferinţe turistice.
b. resursele turistice ale locurilor de destinaţie: bogăţii naturale, culturale, infrastructură, animaţie, excursii.
c. concurenţa – din necesitatea de adoptare a elementelor componente ale produsului turistic, în vederea deosebirii de ofertă, concurenţă şi din necesitatea de a dispune de mijloace de reclamă şi publicitate pentru aranjamentul respectiv.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Crearea de Produse Turistice.doc