Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1978
Mărime: 75.03KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Milea
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ambros Mariana
ASEM 2010, Fac.BAA,Specialitatea turism...

Extras din referat

1. Turismul gastronomic în Italia

Bucătăria italiană este o bucătărie însorită, deci şi parfumată, un adevărat amestec de culori, arome şi de savori, care seduce chiar şi cele mai exigente gusturi. Împreună cu bucătăria franceză şi cea a asiatică, bucătăria italiană este una dintre cele care au exportat cel mai bine.

Există atracţii inegalabile ale bucătăriei italiene, clasice am putea spune, în primul rând paste de forme, arome şi culori variate : lungi, scurte, pline, răsucite, ... cu ou, cu şofran, cu hrişcă, cu ardei roşu, cu spanac, cu suc de sfeclă, cu roşii, cu ciuperci. Producătorii artizanali de paste au început a folosi coloranţi 100% naturali pentru produsele lor, punând în farfuriile persoanelor nişte paste mai vesele şi mai savuroase.

O altă specialitate a gastronomiei italiene care face să atragă turiştii din toate colţurile lumii, este celebra pizza prezentă în toate ţările însă numai în Italia se poate devora adevărata pizza făcută de cei mai iscusiţi maieştri în ale culturii culinare.

Italia are una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume: Pecorino Romano, a cărui existenţă datează de peste 2000 de ani. Nu numai bucătarii lui CESAR utilizau pe scară largă, dar a fost un aliment de bază legiunile romane.

Acestea dar şi numeroşii şefi-bucătari care-şi fac studiile la cele mai renumite şcoli de gătit din Italia fac ca turismul gastronomic din Italia să se plaseze pe locurile fruntaşe între ţările Europei după Spania şi Franţa..(vezi anexa 10 )

Importanţa turismului gastronomic italian poate fi uşor demonstrată prin enumerarea şi analiza unor sondaje efectuate în acest domeniu.

În 1997 creşterea medie a numărului de turişti după ce au efectuat o călătorie în Italia pune calitatea produselor alimentare pe locul trei (cu un scor de 8,6 pe o scară de la 0 la 10) doar după aspectele culturale şi a mediului conform sondajului Biagioli, 1998.

Un sondaj mai recent efectuat în 2002 confirmă aceste date. Străinii cred că

calitatea de restaurării vine al doilea în clasamentul de turismului italian şi reprezintă o motivaţia semnificativă pentru o călătorie (FIPE, 2001; MTV, 2002). 70.000 vizitatori străini evaluează bucătăria italiană pe al treilea loc, după peisaj şi atracţiile culturale.

Mâncarea şi vinul, cultura şi moda sunt caracteristicile cele mai apreciate de către presa internaţională, atunci când vine vorba despre atracţiile Italiei. Chiar şi turiştii italieni sunt într-u totul de acord cu aceste evaluări.

Un sondaj realizat de prima companie de cercetare de pe piaţa italiană –SWG prezintă priorităţile care influenţează alegerea Italiei drept destinaţie turistică (Weber, 2007):

-atracţii naturale – 44 %

-atracţiile culturale – 29 %

-bucătăria – 14 %

-recreative - 12%.

Se poate afirma deci că gastronomia este un factor important în alegerea Italiei ca destinaţie turistică.

După vacanţă, italienii cred că ceea ce aduce cea mai mare satisfacţie pe parcursul unei călătorii este : uşurinţa de călătorie (77,6%), atracţii naturale (75,5%), mâncare bună (71,7%), linişte (68,4%) şi produsele tipice locale (67%) (Unioncamere, 2007).

Preview document

Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 1
Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 2
Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 3
Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 4
Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 5
Gastronomia Italiană ca Motivație Turistică - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Gastronomia Italiana ca Motivatie Turistica.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea Turismului Gastronomic în Județul Tulcea

INTRODUCERE Turismul, caracterizat pe scurt, apare ca un fenomen economico-social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa...

Tradiții culinare românești

Traditii culinare roamanesti Bucătăria românească poate fi definită ca un tot unitar dar din punct de vedere al structurii mâncărurilor, al...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Cultura gastronomică a Italiei

1.Evoluţia dezvoltării culturii gastronomice a Italiei Dezvoltarea bucătăriei italiene îşi are rădăcinile încă în secolul IV în.e.n Fiind...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Cultura Gastronomică a Thailandei

Introducere în gastronomia Thailandei Thailandezii sunt mari gurmanzi, mancarea fiind pentru ei o componenta esentiala a vietii bune. Pe timpul...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?