Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2579
Mărime: 707.09KB (arhivat)
Publicat de: Dana Buzatu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

O afirmație extrem de reală : putem avea orice, dar dacă nu ne putem bucura pe deplin de ceea ce avem, de viață, totul e în zadar. “Sănătate, că-i mai bună decât toate !”. Dacă tot o spunem, oare n-ar fi indicat să și cunoaștem ce înseamnă cu adevărat sănătatea ? Și să aplicăm principiile sale ? Definiția Organizației Mondiale a Sănătății este : “Sănătatea este acea stare perfectă de bine în care se găsește un individ din punct de vedere organic, spiritual și social.”

Sănătatea reprezintă starea în care ființa umană funcționează optim în toate domeniile vieții sale, în care se simte fericită cu adevărat și în care se îndreaptă către realizarea potențialului său interior maxim. Pentru ca funcționarea optimă, fericirea și realizarea potențialului să poată avea loc, este necesar să avem sănătate fizică, mentală, emoțională sispirituală. Sănătatea fizică înseamnă buna funcționare a organismului uman – a creierului, a tuturor organelor, a sistemelor - ceea ce duce la o stare de vitalitate, putere interioară, claritate a minții, atenție, constiență. Sănătatea mentală reprezintă deschiderea minții către tot ce este nou și cu adevărat folositor pentru crearea unei vieți armonioase. Înseamnă deschiderea către a citi, a auzi, a vedea, a discuta, a înțelege, a aplica idei, informații care s-au dovedit eficiente de-a lungul vremurilor sau care au fost descoperite de curând – toate acestea în scopul îmbunătățirii continue a propriei vieți. Înseamnă capacitatea de a gândi, a analiza, a crea, a lua cele mai bune decizii raționale care duc la liniștea, mulțumirea și împlinirea sufletească.

Sănătatea emoțională înseamnă o bună gestionare a stărilor interioare prin care trecem zi de zi, emiterea către noi înșine și în exterior a emoțiilor considerate pozitive. Acest lucru este foarte important, el având o influență directă benefică asupra sănătății fizice, așa cum s-a dovedit deja. Înseamnă, în primul rând, acceptarea, grija, înțelegerea – față de noi înșine, în primul rând, și apoi față de tot ceea ce ne înconjoară.

Sănătatea spirituală reprezintă un cumul al celor trei tipuri enunțate anterior și, în plus: capacitatea de a-ți propune și de a duce la îndeplinire scopul cel mai înalt al vieții tale; înțelegerea naturii lumii interioare și exterioare (atât a ta cât și a mediului în care trăiești); abilitatea de a descifra și de a crea, pentru tine, sensul propriei tale vieți; credința în Dumnezeu. Din păcate, în zilele noastre constatăm că de cele mai multe ori, sănătatea devine importantă pentru noi doar atunci când lipsește. Atâta vreme cât omul consideră că are ceea ce se numește ‘sănătate’ din punctul de vedere al Modelului Medical (adică atâta timp cât nu simte neplăceri în starea corpului), el are tendința de a ignora toate ideile bune care îl pot ajuta să-și păstreze sănătatea pe termen lung.Tocmai de aceea, păstrarea sănătății (conform Modelului Natural) în condițiile geo-atmosferice, economice, culturale și sociopolitice de astăzi a devenit o ‘artă’.

Preocuparea pentru sănătate a generat turismul curativ, care a existat dintodeauna; chiar dacă a devenit important doar în secolul XVIII. Acesta este asociat de obicei localităților balneare vindecătoare prin proprietățile curative ale apelor minerale. Similar acestora sunt și băile în apă sărată a mării. Turismul curativ sau de îngrijire a sănătății este o modalitate de fortificare a organismului uman, fiind practicat din cele mai vechi timpuri. Este un tip de turism născut din necesitățile oamenilor de a-și reface și trata sănătatea, căutând să valorifice efectele tămăduitoare ale apelor minerale. Astfel, pentru persoanele cu diverse afecțiuni, există posibilitatea unor cure cu ape minerale, cu veritabile calități terapeutice. Și azi este practicat din plin de diferite categorii de oameni.

Însă nu doar apele cu proprietăți curative ajută la vindecarea anumitor boli. Trăirea unui stil de viață sănătos aduce bunăstare fizică și mentală. Pentru a observa mai bine acest lucru, tipul de amenajare turistică și ceea ce implică baza de cazare și de tratament, vom analiza Centrul de Sănătate din Herghelia, județul Mureș.

Centrul de Medicină Lifestyle Herghelia este situat la 15 Km de Târgu Mureș într-o zonă superbă de dealuri și coline care conferă un cadru prielnic pentru odihnă, tratament și refacere. Avantajele de aici sunt: aerul curat, nepoluat, liniștea precum și frumusețea pădurilor de foioase care înmiresmează aerul cu parfumul lor bogat și conferă răcoarea atât de mult dorită în lunile de vară. Anual vin aici peste o mie de persoane atât din țară cât și din străinatate pentru a trata cu succes bolile civilizației (diabet, boli ale inimii, depresie, tulburări digestive, etc…) sau pur și simplu pentru a petrece un concediu reconfortant. Pe scurt Herghelia este așa cum o descriu mulți dintre pacienți: “ Locul în care raiul s-a pogorât pe pământ” sau “un colț de paradis”.

Bibliografie

cursul de amenajare turistică, sem V, N. Ciangă

http://floridecires7.blogspot.com/2009/06/centrul-de-sanatate-herghelia-in-poze.html

http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=12510

http://www.saptamanaturistica.ro/detalii_articol.php?id=354 http://busolasprecer.wordpress.com/tag/herghelia/

http://ro.petitchef.com/retete/centrul-de-sanatate-herghelia-in-poze-si-detalii-fid-329011

http://herghelia.org

Preview document

Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 1
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 2
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 3
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 4
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 5
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 6
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 7
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 8
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 9
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 10
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 11
Turismul Curativ - Amenajarea Turistică a Centrului de Medicină Lifstyle Herghelia din Județul Mureș - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Turismul Curativ - Amenajarea Turistica a Centrului de Medicina Lifstyle Herghelia din Judetul Mures.doc

Ai nevoie de altceva?