Extras din curs
Tiparul Ofset (din engleza “offset” - transfer) - tehnologia imprimarii, care prevede transferul indirect a cernelii de pe forma de tipar pe suport, prin intermediul cilindrului ofset. Prin urmare, spre deosebire de alte metode de imprimare, imaginea de pe formularul imprimat nu este o oglinda, dar directa. Ofsetul este atribuit metodelor plane de tipar.
Descrierea schematica a principiului de lucru a metodei de tipar ofset.
In tiparul ofset traditional cerneala este transferata pe hirtie, trecind prin cel putin doi cilindri, unul din ei se numeste cilindrul portforma, iar celalalt - cilindru ofset. Forma de cele mai dese ori reprezinta placi din aliaj de aluminiu acoperite cu straturi fotosensibile. Apoi pe forma este aplicata prin expunere imaginea latenta a informatiei.
Dupa developarea placilor zonele expuse vor atrage apa si vor respinge orice substanta uleioasa, in special, cerneala de tipar. Aceste zone se numesc hidrofile, si rar oliofobe. Restul zonelor neexpuse, dimpotriva, resping apa si atrag cerneala. Aceste zone, la rindul sau, se numesc oliofile sau hidrofobe.
Astfel cerneala prin intermediul cilindrului de alimentare cu cerneala se va transfera exclusiv pe zonele hidrofobe, care formeaza litere si imagine. La fiecare pas, cu ajutorul rolelor sistemului de umezire forma se umezeste, si apoi prin intermediul rolelor sistemului de cerneala se aplica cerneala pe zonele hidrofobe. Imaginea este transferata de la cilindrul portforma la cilindrul ofset, si apoi pe hirtie. Cilindrul ofset contribuie la micsorarea uzurii formelor de tipar, si planietatii aplicarii cernelii.
Exista mai multe tehnologii de transfer a imaginii pe placa de tipar. Printre acestea este tehnologia computer-to-plate, sau CTP, prin care imaginea este transferata direct pe placa de imprimare folosind platesetter-ul. In tiparul traditional imaginea este transferata de filmele foto, care, la rindul lor, pot fi realizate digital, folosind tehnologia computer-to-film sau CTF, manual sau prin fototiparire.
Computer to film (CTF) este un flux de lucru tipărit care implică imprimarea de la un calculator direct la film printr-un imagetor.
Desenele sunt create în mod obișnuit în Adobe Illustrator sau CorelDRAW, cu toate acestea ele pot fi produse și în AutoCAD, Inkscape și multe alte pachete software bazate pe vectori CAD, design și desktop publishing.
Din imaginarul de filmat, filmul este dus la placa de fabricat, în cazul în care filmul este pus pe partea de sus a materialului placă fotopolimer. Se aspiră apoi un vacuum pentru a asigura un contact strâns între placă și film și placa expusă cu lumină UV.
Plăcuța este apoi spălată într-o soluție de solvent, în mod tipic apă, în care suprafețele neexpuse se spală, lăsând o ușurare. Apoi este uscat și are o a doua expunere finală fără film pentru durabilitate.
Plăcuța poate fi apoi montată pe o presă de imprimare offset, rotativă sau flexografică, gata să imprime produsul. O placă de imprimare poate produce 100.000 de impresii sau mai mult înainte de a prezenta semne de uzură, după care poate fi făcută o nouă placă din filmul original.
Odată cu avansarea tehnologiei de stabilizare a căldurii a peliculei din poliester, filmele de imprimare laser de nouă generație oferă o înregistrare excelentă a imaginii și o claritate deosebită pentru lucrările multi-color.
Computerul pentru film este înlocuit de tehnologia mai avansată de la calculator la placă (CTP). Comparativ cu CTP, costul menținerii și funcționării unui sistem CTF este mult mai ieftin, deși necesită un pas suplimentar în procesul de elaborare a plăcuțelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Procese automate folosite pentru realizarea directa a formei de tipar-platesettere.docx