Extras din curs
SISTEMUL DE DEZVOLTARE DSProto 32 CU PROCESORUL DE SEMNAL TMS 320C32
Prezentare generală
Pentru dezvoltarea unor aplicaţii cu ajutorul procesorului de semnal TMS320c32 s-a utilizat o platformă dedicată domeniului audio. Platforma numită DSProto32 a fost achiziţionată de la firma Dicon Lab din Florida şi permite implementarea aplicaţiilor privind prelucrarea semnalului vocal în vederea obţinerii unor efecte speciale şi, de asemenea, se poate utiliza şi în aplicaţii de recunoaştere a semnalului vocal.
Platforma de dezvoltare DSProto32 are următoarele caracteristici (figura 1.1):
• este echipată cu procesorul de semnal TMS320c32 care este cel mai performant procesor din familia TMS320c3x;
• frecvenţa procesorului este de 50 Mhz ceea ce permite, de exemplu, executarea unei operaţii paralele de înmulţire şi de adunare a unor numere reale într-un singur ciclu maşină;
• conţine o memorie SRAM având o capacitate de 128kx32biţi;
• are o memorie EPROM de 64kx8biţi;
• dispune de un circuit specializat cs4218 (codec audio stereo), utilizat la achiziţia semnalului audio şi la refacerea acestuia;
• are un port paralel necesar comunicării cu un calculator PC. Dezvoltarea aplicaţiilor pe această platformă presupune o legătura on-line cu un PC, legătură realizată prin intermediul portului paralel;
• conţine, evident, şi circuite pentru decodificarea spaţiului de adresare.
Pentru a permite dezvoltarea hardware, platforma DSProto32 are doi conectori care conţin magistralele de date, adrese şi comenzi. Aceştia pot fi utilizaţi şi la adăugarea de noi dispozitive electronice.
Placa de dezvoltare este însoţită de un soft specializat care facilitează dezvoltarea de programe scrise în asamblare sau într-un limbaj de nivel înalt, cum ar fi limbajul C. Pe lângă asamblorul şi linkeditorul de programe, placa de dezvoltare mai este însoţită şi de programe utilitare ce permit transferul de informaţii din memoria plăcii pe hardul calculatorului şi invers. Aceste programe sunt foarte utile în situaţia în care trebuie să se memoreze înregistrări martor, obţinute prin intermediul sistemului de achiziţie disponibil pe placa de dezvoltare.
Pe lângă cele menţionate, cei de la Dicon Lab mai pun la dispoziţia utilizatorilor şi o bibliotecă matematică scrisă în limbajul de asamblare al procesorului de semnal TMS320c32. Printre cele mai importante programe se numără şi funcţiile de calcul ale logaritmului natural, ale sinusului, ale cosinusului, ale arctangentei etc şi, de asemenea, funcţiile dedicate operaţiilor cu matrici (adunare, înmulţire). Având în vedere faptul că procesorul de semnal TMS320c32 este utilizat în aplicaţii care necesită un volum mare de calcul (analiza spectrală, analiza de corelaţie), placa de dezvoltare este însoţită şi de un program de calcul al transformatei Fourier rapide, care facilitează implementarea aplicaţiilor din domeniul recunoaşterii semnalului vocal.
În concluzie, trebuie subliniat următorul aspect: dispunând de aceste instrumente, atât hard cât şi soft, şi de un set puternic de instrucţiuni, implementarea unei aplicaţii complexe se
realizează fără un efort deosebit, chiar dacă programul se scrie în limbajul de asamblare al procesorului de semnal TMS320c32.
Pentru a pune în evidenţă oportunităţile oferite de platforma DsProto32, în capitolul următor se prezintă succint şi circuitul specializat CS4218, dedicat conversiei semnalului analogic în semnal numeric şi invers.
Fig. 1.1. Platforma DSProto32 realizată cu procesorul TMS320c32
Circuitul programabil specializat
CS4218 (codec audio stereo)
Circuitul CS4218 este realizat în tehnologie CMOS şi utilizat în domeniul procesoarelor multimedia şi în aplicaţii audio dedicate. Acest circuit conţine câte 2 convertoare A/D şi D/A performante pe 16 biţi, având o rată de conversie de până la 54kHz pentru fiecare canal. Circuitul dispune de 4 intrări audio, de 2 ieşiri audio şi de filtre digitale programabile, atât pentru semnalul de intrare, cât şi pentru cel de ieşire. Transferul de date între circuit CS4218 şi DSP se realizează prin intermediul interfeţei seriale. Schema bloc structurală a circuitului ce pune în evidenţă elementele componente ale acestuia este dată în figura următoare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cap_3a_modif.pdf
- Cap_3b_modif.pdf
- Lucrarea numarul 1.pdf
- Lucrarea numarul 2.pdf
- Lucrarea numarul 3.pdf
- Lucrarea numarul 4.pdf
- Lucrarea numarul 5.pdf
- Lucrarea numarul 6.pdf
- Lucrarea numarul 7.pdf
- Lucrarea numarul 8.pdf
- Procesoare de semnal TMS320.pdf
- TMS320C32 Hard_Set de instructiuni.pdf