Extras din curs
Caracteristicile echipamentelor periferice
Caracteristici funcţionale si constructive
II) Caracteristici externe
a) caracteristici de interfaţă
b) caracteristici de suprafaţă
a) sensul de transfer al datelor
- date de iesire: de la echipamentul periferic catre unitatea centrala;
- date de intrare: de la unitatea centrala catre echipamentul periferic.;
- date de intrare/iesire.
b) capacitatea de stocare si vehiculare a suportului
c) structura datelor
- structura fizica
- structura logica
d) viteza de transfer a informatiei
II.b) Caracteristicile de suprafata - se refera la relatia dintre echipamentul periferic si operatorul uman.
echipamente periferice care utilizeaza un mediu de transmitere (echipamente ce materializeaza datele pe un suport);
echipament periferic cu intrari/iesiri directe (exemplu: un echipament care primeste datele de la o tastatura si afiseaza informatiile pe un ansamblu de LED-uri).
Interfeţe utilizate în sistemele PC
Interfata paralela
În modul clasic SPP (Standard Parallel Port sau Standard Printer Port), portul paralel transferă 8 biţi informaţionali într-un singur pas, folosind 8 linii de date. Semnalele transmise au nivele TTL. Datele sunt însoţite de semnalul STROBE care indică că datele sunt valide şi pot fi preluate. Extremitatea care preia datele transmite la finalul procesului un semnal ACK (acknowledge) către transmiţător.
Interfaţa CENTRONIX
Această interfaţă a fost proiectată de firma Centronix pentru a interconecta propriile echipamente la unitatea PC. În scurt timp însă, aceasta a devenit un standard în domeniu şi a fost apoi extinsă pentru a include şi comunicaţiile bidirecţionale prevăzute de standardul IEEE 1284.
În transmisiile seriale, pentru eliminarea confuziilor legate de sensul transmiterii datelor prin interfaţă s-au introdus două notaţii pentru cele două extremităţi: DTE (Data Terminal Equipments) este partea care conduce comunicaţia, în particular fiind unitatea PC şi DCE (Data Communications Equipments) este partea condusă, în particular fiind perifericul.
Pe linia TD, DTE (unitatea PC) transmite date către periferic. Când această linie nu este folosită pentru transmisia datelor, ea este menţinută în 1 logic de către DTE. Pe linia RD se primesc datele de către DTE şi este menţinută în 1 logic de către DCE când nu se transmit date. Liniile RTS/CTS sunt folosite în protocolul de comunicaţie harware: printr-un 1 logic pe linia RTS se informează perifericul că poate transmite date către DTE, în timp ce printr-un 1 logic pe linia CTS se informează PC-ul că perifericul e capabil de a primi date.
Pe linia DTR este informat perifericul despre realizarea comunicaţiei iar acesta răspunde pe linia DSR că este conectat la linia de comunicaţie (sau că este operaţional). Linia CD este folosită de periferic pentru a informa unitatea PC că recepţionează semnal de date iar linia RI este folosită de periferic pentru a indica că un apel telefonic este în derulare.
Conținut arhivă zip
- Sisteme de Intrare-Iesire
- alte echipamente periferice.ppt
- discuri optice.ppt
- echipamente de afisare.ppt
- imprimante.ppt
- interfete.ppt
- introducere.ppt
- sistem intrari-iesiri.ppt
- unitatea HDD + FDD.ppt