Extras din curs
Caracteristicile schimburilor comerciale interregionale
Regiunile,ca si natiunile, trebuie sa desfasoare intense schimburi comerciale pentru a atinge un nivel ridicat de prosperitate.La fel ca in cazul natiunilor, regiunile prospere tind sa inregistreze un sold pozitiv al balantei de plati, in timp ce regiunile mai putin competitive se confrunta cu deficite.
Analiza factorilor care determina specializarea si schimburile comerciale intre regiuni se gaseste inca la inceputurile sale, cercetarile in acest domeniu fiind stanjenite de lipsa datelor statistice despre comertul interregional.
Mai mult, comertul interregional prezinta o trasatura aparte in raport cu cel international:o regiune efectueaza schimburi comerciale atat cu celelalte regiuni in cadrul tarii respective cat si cu alte tari.
Caracteristica distinctiva a comertului interregional este gradul mult mai mare de libertate a acestuia in comparatie cu comertul international.Astfel, distantele geografice dintre regiuni sunt, de regula, mai mici decat intre tari.
De asemenea, cadrul institutional si cel monetar au o mare importanta: comertul interregional beneficiaza de avantajul unei singure monede (moneda nationala), fara certitudine pe care le provoaca fluctuatiile ratelor de schimb.O piata de capital integrata si sistem bancar national contribuie si ele la facilitarea schimburilor comerciale interregionale, asa incat multe dintre barierele in calea comertului international dispar cand subiectii schimbului sunt regiuni ale aceleasi tari.
Desigur, unele frictiuni in privinta schimburilor comerciale se manifesta si la nivel regional.De exemplu, politica regionala insasi distorsioneaza schimburile comerciale prin subventii pe care le furnizeaza diferitelor ramuri industriale in zonele asistate.Cu toate acestea, barierele sunt mult mai slabe intre regiuni decat intre tari.
Analizele efectuate in diverse tari, chiar in lipsa unor statistici adecvate, demonstreaza ca economiille regiunilor se bazeaza intr-o masura insemnata pe schimburile comerciale pentru atingerea unui nivel ridicat de bunastare economica.
De aceea este deosebit de important sa se inteleaga de ce unele regiuni au un succes mai mare in activitati de export decat altele si de ce deferitele regiuni se specializeaza in productia si exportul diferitelor marfuri.
In acest scop trebuie pornit de la „teoremele” comertului international, care au relevanta nu numai pentru explicarea specializarii la nivel international dar si la nivel interregional.Aceasta, nu numai datorita faptului ca regiunile efectueaza schimburi comerciale si cu alte tari: teoria traditionala a comertului a fost elaborata initial tinand seama atat de componenta interregionala cat si de componenta nationala.
Caracteristicile dezvoltarii regionale
A. dezvoltarea regionala este in acelasi timp ,economica,sociala si cultura: reconstituirea unei structuri nu se poate face in lipsa unei dimensiuni culturale,a unui proiect care sa mobilizeze resursele locale si care sa se bazeze pe capacitate,pe traditii si pe experientele anterioare.
Aceasta necesitate poate fi perceputa si in mod negativ:orice proiect care nu este gandit decat in termeni de dotari colective si care neglijeaza activitatea economica nu are nici o sansa sa antreneze dezvoltarea.
B. dezvoltarea regionala pune in discutie teritorii ale caror dimensiuni si statute nu sunt neaparat echivalente: spatiile dezvoltarii regionale,sunt aprioric spatii vii,care au o identitate culturala si o originalitate economica.Ele pot sa nu corespunda unor colectivitati existente si oricare ar fi denumirea lor, sunt spatii in care vecinatatea poate conduce la intrajutorare.
C. Dezvoltarea regionala implica asocierea tuturor celor care participa la viata economico-sociala,in vederea stabilirii proiectelor de actiune: partenerii sunt in acest caz reprezentantii alesi,lucratorii,antreprenorii,firmele sau organizatiile la care acestia isi desfasoara activitatea,camerele de comert,industrie,agricultura,asociatiile pe activitati,comitetele de dezvoltare economica si sucursalele lor locale,comitetele locale pentru problemele locurilor de munca,comitetele tinuturilor,vailor etc.
Aceasta varietate de participanti la rezolvarea problematicii dezvoltarii regionale,creeaza dificultati,legate mai ales de modalitatile concrete de asociere a lor in vederea realizarii unui obiectiv comun
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dezvoltarea Economica Interregionala la Nivel UE.doc