Economia Întreprinderii

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 162 în total
Cuvinte : 86791
Mărime: 2.56MB (arhivat)
Publicat de: Maria M.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iacob Kerbalek

Extras din curs

PARTEA I - CICLUL DE VIATA AL INTREPRINDERII

CAPITOLUL 1 - ECONOMIA ÎNTREPRINDERII ÎN CADRUL STIINTELOR ECONOMICE

Un comportament rational în situatia de resurse limitate presupune sa se actioneze astfel încât: o cu un consum dat de resurse sa se obtina un rezultat cât mai bun (efect util cât mai mare) – principiul maximizarii;

o pentru obtinerea unui anumit rezultat sa se foloseasca cât mai putine resurse – principiul minimizarii;

o sa se realizeze cel mai bun raport între rezultatele obtinute si resursele consumate – principiul optimizarii.

Cele trei formulari exprima esenta principiului general al economicitatii.

Diferenta dintre valoarea productiei si costuri fiind definita ca venit net (profit) rezulta ca afirmarea principiului economicitatii impune maximizarea veniturilor.

Aceasta maximizare a veniturilor (profitului) devine concretizarea principiului economicitatii si exprima esenta rationalitatii în economia de piata.

In plus, comportamentul care nu ar urmari maximizarea venitului este imoral pentru ca prin eventuale pierderi inregistrate de intreprinderi se „fura” banii cu care populatia finanteaza in diferite formule intreprinderile.

Din resursele limitate pe care le poate atrage, întreprinderea urmareste obtinerea unui volum fizic si valoric cât mai mare de bunuri si servicii ca si a altor rezultate utile.Orice activitate a întreprinderii are o componenta economica, presupune o decizie de alocare a resurselor.

Conducerea intreprinderii moderne impune aplicarea stiintei economice alaturi de alte stiinte sociale, de cele fundamentale, ale naturii si tehnice.

O prima clasificare se opereaza având în vedere cele trei dimensiuni ale cercetarii stiintifice economice: teoria economica, tehnologia economica si filozofia economica.

Teoria economica analizeaza cauzele si efectele proceselor economice si formuleaza legitati general valabile asupra acestora.

Tehnologia economica analizeaza obiectivele si mijloacele (instrumentele) actiunii economice, operând cu reguli empirice si principii. Tehnologia are o puternica orientare pragmatica.

Filozofia economica studiaza procesele economice din perspectiva etica si a concordantei cu principiile, normele si valorile umane superioare, asa cum sunt, de exemplu, înscrise în conventiile asupra drepturilor fundamentale ale omului

A doua clasificare. Fenomenele economice pot fi analizate atât din perspectiva generala, mondiala sau nationala cât si din perspectiva entitatilor economice mai mici (gospodarii ale populatiei, întreprinderi si componente ale acestora, mergând pâna la locul de munca). Aceste doua posibile abordari au condus la împartirea stiintei economice în doua mari categorii: economia generala (sau nationala) si economia întreprinderii (unitatilor economice).

Economie generala (sau nationala – dupa unele acceptiuni destul de frecvent utilizate) cerceteaza cu precadere procesele si cauzalitatile economice generale din perspectiva mondiala, internationala sau nationala. Ea explica esenta, structurile si procesele economiei. În cadrul economiei generale se face distinctia între microeconomie si macroeconomie - microeconomia fiind diferita de economia întreprinderii.

Economia intreprinderii este orientata spre unitatile economice. Ea abordeaza procesele si structurile economice concrete cu manifestarea lor reala si din perspectiva microeconomica.

Oamenii care „stiu cum“ se afla într-o situatie favorabila pentru obtinerea veniturilor, a bunurilor si serviciilor, sunt expusi unor riscuri mai mici de nerealizare a scopurilor.

Economia întreprinderii poate fi definita ca un sistem de cercetare si învatare prin care se urmareste reducerea riscului de dobândire a veniturilor de catre persoane si grupurile de persoane în cadrul unor comunitati.

Economia întreprinderii studiaza sub aspect structural si functional daca, în ce masura si cum pot obtine organizatiile venituri si le pot utiliza rational.

Ea se defineste ca stiinta conducerii rationale a întreprinderii.

Între economia întreprinderii ca stiinta dezvoltata în Europa occidentala si stiinta managementului dezvoltat pe continentul nord american se manifesta o interferenta si apropiere tot mai accentuata mergând pâna la identitatea conceptuala

Economia întreprinderii ca stiinta are o tripla vocatie:

o teorie economica având ca obiect de studiu întreprinderea, fenomenele, procesele si relatiile specifice;

o politica a întreprinderii menita sa înfaptuiasca obiectivele în cadrul unor principii si norme;

o un ansamblu de instrumente, procedee si tehnici pentru planificarea organizarea si controlul activitatilor.

Stiinta conducerii rationale a întreprinderilor se ocupa cu toate problemele economice din întreprindere considerata ca un tot unitar (un organism) si aflate sub incidenta legii generale a economicitatii.

„Economia întreprinderii” este traducerea corecta în limba româna a termenilor echivalenti din limbile de circulatie internationala si nu alte variante cum ar fi „administrarea afacerilor” sau „conducerea firmei” iar preluarea termenului american de „business administration”, fara traducere, nu este în nici un fel justificata.

De altfel, tarile Uniunii Europene au o lunga traditie în dezvoltarea acestei stiinte cu respectarea denumirii bine cunoscuta în limba respectiva: „Betriebswirtschaft” – în limba germana, „Economie d’ entreprise“ – în limba franceza, „Economia d’empresa“ – în spaniola, „Economia aziendale” – în limba italiana. Traducerea în engleza (americana) a termenului, înscrisa în dictionare de larga circulatie si pe care o utilizeaza programele de traducere automata se realizeaza prin: „business administration”, „business management”, „managerial economics”, „industrial management”, „business economics”, „industrial economics”..

Rolul economiei întreprinderii pentru unitatile economice poate fi comparat cu cel al psihologiei si medicinei pentru oameni. Importanta aplicarii stiintei economiei întreprinderii este demonstrata de diferentele între dezvoltarea unitatilor economice din tarile avansate în plan stiintific si dificultatile unitatilor economice din tarile în care economia întreprinderii abia îsi face loc în cadrul preocuparilor stiintifice. Prosperitatea natiunilor este legata de profitabilitatea întreprinderilor si de aplicarea instrumentarului stiintific la acest nivel.

Economia întreprinderii se împarte în economia generala a întreprinderii (sau bazele economiei întreprinderii) si domeniile functionale si institutionale ale economiei întreprinderii

Economia generala a întreprinderii (sau bazele economiei întreprinderii) Domeniile functionale

Domeniile institutionale

Bazele economiei întreprinderii cerceteaza întreprinderea ca un sistem unitar si aspectele comune care se regasesc în toate tipurile de întreprinderi. Disciplina constituie fundamentul pe care se sprijina diferitele subdiviziuni ale economiei întreprinderii. Aceste diviziuni aprofundeaza cunoasterea si apar prin aplicarea a doua criterii în identificarea componentelor importante ale economiei întreprinderii: criteriul functiilor întreprinderii (criteriul functional) si criteriul ramurilor economice bazat pe gruparea statistica a întreprinderilor în ramuri economice dupa obiectul principal de activitate (criteriul institutional sau al obiectului de activitate).

Figurativ, bazele economiei întreprinderii poate fi reprezentata ca trunchiul unui arbore din care se ramifica discipline stiintifice specializate care permit aprofundarea cercetarii sistemului unitar al întreprinderii.

Preview document

Economia Întreprinderii - Pagina 1
Economia Întreprinderii - Pagina 2
Economia Întreprinderii - Pagina 3
Economia Întreprinderii - Pagina 4
Economia Întreprinderii - Pagina 5
Economia Întreprinderii - Pagina 6
Economia Întreprinderii - Pagina 7
Economia Întreprinderii - Pagina 8
Economia Întreprinderii - Pagina 9
Economia Întreprinderii - Pagina 10
Economia Întreprinderii - Pagina 11
Economia Întreprinderii - Pagina 12
Economia Întreprinderii - Pagina 13
Economia Întreprinderii - Pagina 14
Economia Întreprinderii - Pagina 15
Economia Întreprinderii - Pagina 16
Economia Întreprinderii - Pagina 17
Economia Întreprinderii - Pagina 18
Economia Întreprinderii - Pagina 19
Economia Întreprinderii - Pagina 20
Economia Întreprinderii - Pagina 21
Economia Întreprinderii - Pagina 22
Economia Întreprinderii - Pagina 23
Economia Întreprinderii - Pagina 24
Economia Întreprinderii - Pagina 25
Economia Întreprinderii - Pagina 26
Economia Întreprinderii - Pagina 27
Economia Întreprinderii - Pagina 28
Economia Întreprinderii - Pagina 29
Economia Întreprinderii - Pagina 30
Economia Întreprinderii - Pagina 31
Economia Întreprinderii - Pagina 32
Economia Întreprinderii - Pagina 33
Economia Întreprinderii - Pagina 34
Economia Întreprinderii - Pagina 35
Economia Întreprinderii - Pagina 36
Economia Întreprinderii - Pagina 37
Economia Întreprinderii - Pagina 38
Economia Întreprinderii - Pagina 39
Economia Întreprinderii - Pagina 40
Economia Întreprinderii - Pagina 41
Economia Întreprinderii - Pagina 42
Economia Întreprinderii - Pagina 43
Economia Întreprinderii - Pagina 44
Economia Întreprinderii - Pagina 45
Economia Întreprinderii - Pagina 46
Economia Întreprinderii - Pagina 47
Economia Întreprinderii - Pagina 48
Economia Întreprinderii - Pagina 49
Economia Întreprinderii - Pagina 50
Economia Întreprinderii - Pagina 51
Economia Întreprinderii - Pagina 52
Economia Întreprinderii - Pagina 53
Economia Întreprinderii - Pagina 54
Economia Întreprinderii - Pagina 55
Economia Întreprinderii - Pagina 56
Economia Întreprinderii - Pagina 57
Economia Întreprinderii - Pagina 58
Economia Întreprinderii - Pagina 59
Economia Întreprinderii - Pagina 60
Economia Întreprinderii - Pagina 61
Economia Întreprinderii - Pagina 62
Economia Întreprinderii - Pagina 63
Economia Întreprinderii - Pagina 64
Economia Întreprinderii - Pagina 65
Economia Întreprinderii - Pagina 66
Economia Întreprinderii - Pagina 67
Economia Întreprinderii - Pagina 68
Economia Întreprinderii - Pagina 69
Economia Întreprinderii - Pagina 70
Economia Întreprinderii - Pagina 71
Economia Întreprinderii - Pagina 72
Economia Întreprinderii - Pagina 73
Economia Întreprinderii - Pagina 74
Economia Întreprinderii - Pagina 75
Economia Întreprinderii - Pagina 76
Economia Întreprinderii - Pagina 77
Economia Întreprinderii - Pagina 78
Economia Întreprinderii - Pagina 79
Economia Întreprinderii - Pagina 80
Economia Întreprinderii - Pagina 81
Economia Întreprinderii - Pagina 82
Economia Întreprinderii - Pagina 83
Economia Întreprinderii - Pagina 84
Economia Întreprinderii - Pagina 85
Economia Întreprinderii - Pagina 86
Economia Întreprinderii - Pagina 87
Economia Întreprinderii - Pagina 88
Economia Întreprinderii - Pagina 89
Economia Întreprinderii - Pagina 90
Economia Întreprinderii - Pagina 91
Economia Întreprinderii - Pagina 92
Economia Întreprinderii - Pagina 93
Economia Întreprinderii - Pagina 94
Economia Întreprinderii - Pagina 95
Economia Întreprinderii - Pagina 96
Economia Întreprinderii - Pagina 97
Economia Întreprinderii - Pagina 98
Economia Întreprinderii - Pagina 99
Economia Întreprinderii - Pagina 100
Economia Întreprinderii - Pagina 101
Economia Întreprinderii - Pagina 102
Economia Întreprinderii - Pagina 103
Economia Întreprinderii - Pagina 104
Economia Întreprinderii - Pagina 105
Economia Întreprinderii - Pagina 106
Economia Întreprinderii - Pagina 107
Economia Întreprinderii - Pagina 108
Economia Întreprinderii - Pagina 109
Economia Întreprinderii - Pagina 110
Economia Întreprinderii - Pagina 111
Economia Întreprinderii - Pagina 112
Economia Întreprinderii - Pagina 113
Economia Întreprinderii - Pagina 114
Economia Întreprinderii - Pagina 115
Economia Întreprinderii - Pagina 116
Economia Întreprinderii - Pagina 117
Economia Întreprinderii - Pagina 118
Economia Întreprinderii - Pagina 119
Economia Întreprinderii - Pagina 120
Economia Întreprinderii - Pagina 121
Economia Întreprinderii - Pagina 122
Economia Întreprinderii - Pagina 123
Economia Întreprinderii - Pagina 124
Economia Întreprinderii - Pagina 125
Economia Întreprinderii - Pagina 126
Economia Întreprinderii - Pagina 127
Economia Întreprinderii - Pagina 128
Economia Întreprinderii - Pagina 129
Economia Întreprinderii - Pagina 130
Economia Întreprinderii - Pagina 131
Economia Întreprinderii - Pagina 132
Economia Întreprinderii - Pagina 133
Economia Întreprinderii - Pagina 134
Economia Întreprinderii - Pagina 135
Economia Întreprinderii - Pagina 136
Economia Întreprinderii - Pagina 137
Economia Întreprinderii - Pagina 138
Economia Întreprinderii - Pagina 139
Economia Întreprinderii - Pagina 140
Economia Întreprinderii - Pagina 141
Economia Întreprinderii - Pagina 142
Economia Întreprinderii - Pagina 143
Economia Întreprinderii - Pagina 144
Economia Întreprinderii - Pagina 145
Economia Întreprinderii - Pagina 146
Economia Întreprinderii - Pagina 147
Economia Întreprinderii - Pagina 148
Economia Întreprinderii - Pagina 149
Economia Întreprinderii - Pagina 150
Economia Întreprinderii - Pagina 151
Economia Întreprinderii - Pagina 152
Economia Întreprinderii - Pagina 153
Economia Întreprinderii - Pagina 154
Economia Întreprinderii - Pagina 155
Economia Întreprinderii - Pagina 156
Economia Întreprinderii - Pagina 157
Economia Întreprinderii - Pagina 158
Economia Întreprinderii - Pagina 159
Economia Întreprinderii - Pagina 160
Economia Întreprinderii - Pagina 161
Economia Întreprinderii - Pagina 162

Conținut arhivă zip

  • Economia Intreprinderii.doc

Alții au mai descărcat și

Randamentul folosirii factorilor de producție

CAPITOLUL 1 FACTORII DE PRODUCŢIE – PREZENTARE GENERALĂ Analiza factorilor de producţie este organic legată de noţiunea de resurse economice. În...

Întreprinderea în mediu competitiv - studiu de caz realizat la SC Consil SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALǍ A FIRMEI 1.1 SCURT ISTORIC S.C. CONSIL. S.R.L. s-a înfiinţat la data de 2 mai 1992 ca societate cu răspundere...

Referat la economia întreprinderii

Continutul pietei intreprinderii Piata intreprinderii defineste gradul efectiv sau potential de patrundere in consum a produselor sau serviciilor...

Modalități de reducere a costurilor de producție în economia de piață

I.Activitatea de reducere a costului Activitatea de reducere a costurilor poate fi desfăşurată numai acolo, unde există rezerve în acest sens,...

Eficiență Economică

INTRODUCERE Alegerea temei „Eficienţa economică” a pornit de la faptul că lumea se schimbă şi odată cu ea şi societatea în care trăim, de aceea am...

Investițiile și rolul lor în economie

INVESTITIILE SI ROLUL LOR IN ECONOMIE Investitiile sunt o categorie de cheltuieli care angajeaza cel mai mult viitorul, în sensul ca de ele...

Economia întreprinderii - procesul de producție și organizarea lui

- Definirea conceptului de proces de productie Întreprinderile productive îsi realizeaza functiunea de productie prin desfasurarea în bune...

Economia construcțiilor

1. INTRODUCERE 1.1 Construcţiile, ramură de bază a producţiei materiale Construcţiile, ca ramură a producţiei materiale reprezintă procesul de...

Te-ar putea interesa și

Întreprinderea în mediul competitiv studiul de caz realizat la SC Muntenia SA

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA Numele: S.C.Muntenia S.A. Filipestii de Padure Sediul firmei: str.Principala, nr. 941-Filipestii de Padure, judetul...

Economia întreprinderii - SC Valentine SA

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. Scurt istoric S.C. Valentine S.A.a luat fiinţă în 1994 ca societate pe actiuni, prin...

Întreprinderea în mediul competitiv - SC Construct SA

Capitolul I – Prezentarea generala a intreprinderii 1. Scurt istoric: Societatea comerciala “S.C. CONSTRUCT S.A.” Ploiesti a luat fiinta in anul...

Studiu de Caz Realizat la S.C. Romvit General S.R.L.

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI “ROMVIT GENERAL SECURITY” S.R.L. 1.1. SCURT ISTORIC S.C. “ROMVIT GENERAL” S.R.L. – una dintre cele mai importante...

Caiet de practică - SC Klingeis Impex SRL

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 SCURT ISTORIC S.C Klingeis Impex S.R.L. este o intreprindere de dimensiuni mijlocii...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Upetrom - 1 mai SA Ploiești

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 Scurt istoric Documentele de arhiva atesta ca inceputul construirii societatii comerciale...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Textil-Grup SA

Capitolul I - Prezentarea generală a interprinderii 1.1. Scurt istoric S.C.Textil-Grup.S.A a luat fiinţă în iulie 1997.Este persoană juridică...

Studiu de caz - întreprinderea în mediul competitiv - realizat la SC Edilconst SA Câmpina

CAPITOLUL I:PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1-Scurt istoric al firmei EDILCONST S.A. Cîmpina DATE GENERALE Societatea comerciala...

Ai nevoie de altceva?