Economia națională a României

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 14667
Mărime: 61.16KB (arhivat)
Publicat de: Aurora Drăgoi
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Economia nationala. Istoricul construirii, concepte definitii:

A. Istoricul construirii:

Economia nationala reprezinta un sistem complex legat de aparitia si consolidarea relatiilor de productie de tip capitalist.

In Evul Mediu economiile erau de tip sistem inchis; in epoca moderna ele au devenit de tip sistem deschis. In Olanda secolului al XV-lea, au aparut relatiile bazate pe diviziunea muncii in procesul de productie. Odata cu marile descoperiri geografice, noi piete au fost inculse in circuitul economiei mondiale; economiile au inceput sa se deschida; au aparut breslele (era un monopol al acestora), si apoi manufacturile.

Diviziunea muncii in cadrul atelierelor mestesugaresti: specializarea pe operatiuni a dus la o reducere a timpului de realizare a productiei finite, ducand la cresterea productivitatii. Diviziunea muncii a dus la aparitia fabricilor. Revolutia industriala aparuta in Anglia, 1780 si apoi in alte state. Anglia domina piata mondiala, prelucra cel mai mult si cel mai bine.

Principalele tari capitaliste, au inregistrat nivele diferite de dezvoltare si de crestere, din punct de vedere al productiei industriale; tarile care au trecut mai devreme la industrializare: Anglia si Franta, au pierdut din productivitatea lor in timp, pe cand cele care au inceput relativ mai tarziu, respectiv SUA si Germania, au surclasat tarile cu traditie, pentru ca ele foloseau tehnologie de ultima ora. Anglia detinea suprematia in ceea ce priveste imperiul colonial, comertul exterior, flota comerciala si exportul de capital. Londra continua sa fie un mare centru comercial si financiar la lumii.

Secolului al XXI-lea ii apartin teoriile economice potrivit carora importanta economiei nationale a scazut considerabil si a crescut rolul economiilor regionale, zonale sau continentale.

Conceptul de economie nationala exista dinainte de secolul al XVIII-lea, de la curentul liberal = Adam SMITH si David RICARDO.

Adam SMITH – pentru un stat sunt importante toate ramurile economice, deoarece toate contribuie la avutia nationala. El a prezentat teoria avantajului absolut in cazul a doua tari care produc si comercializeaza intre ele doua bunuri. Practic, o tara trebuie sa urmareasca prin specializare obtinerea produselor la costurile cele mai scazute, urmand ca prin exportul acestora sa se achizitioneze din alte tari marfuri ale caror costuri ar fi fost mai ridicate in tara respectivaAcest concept a fost folosit de Anglia.

David RICARDO – Teoria avantajului relative - conform careia, o tara trebuie sa produca si sa exporte doar acele bunuri la care este relativ mai productiva decat alte tari si sa importe marfurile la care alte tari sunt relativ mai productive.

Conceptul de economie nationala a fost emis de germanul Frederich LIST (sec.XIX), care insemna industrializarea ca forta productiva intr-un sistem protectionist in fata concurentei straine. Frederich LIST – a sustinut industrializarea si protectionismul (prin taxe vamale percepute pentru produsele externe).

In sec.XX au inceput sa se modifice lucrurile – apar teoriile post-industriale. In anii ’70 au loc socurile petroliere. Au fost afectate in primul rand statele cu regimuri democratice. Apare conceptul de dezvoltare durabila; dezvoltarea economica si protectia mediului. Au fost trecute in prim plan sectoarele tertiare (economiile nationale s-au orientat catre dezvoltarea serviciilor) si apoi cele cuaternare (cercetare si dezvoltare). In acel moment omenirea a trecut in al treilea val (primul val –revolutia industriala, al 2-lea val socurile petroliere si trecerea pe plan secundar a industriei grele).

In secolul XXI conceptul de economie nationala este perimat, acesta a fost sustituit cu conceptul globalizarii.

B. Conceptul de economie nationala in gandirea economica romaneasca

Gandirea economica – ansamblul tuturor conceptelor teoretice de organizare a activitatii economice dintr-o anumita perioada( in spatele economiei trebuie sa existe concepte, idei).

Nicolae BALCESCU: la mijlocul sec. al XIX-lea, sustinea ca este nevoie de ramura unei economii nationale. Pentru el era agricultura. O industrie agricola – o agricultura performanta insemna introducerea de tehnologie in agricultura. Erau vizate dezvoltarea si modernizarea cailor de comunicatie, in special cele de tip feroviar. Progresul presupnea investiti, deci era nevoie si de infiintarea/dezvoltarea institutiilor de creditare. Lipsa capitalurilor era o problema pentru economia romaneasca a acelei vremi

Caile ferate au revolutionat activitatea economica; marfurile erau transportate mult mai usor, mai in siguranta, marfurile ajungeau in colturile lumii cele mai indepartate, mult mai rapid.

Alexandru D.XENOPOL :

- sustinea dezvoltarea industrii nationale;

- crearea unei industrii in functie de zona, de resurse;

- crearea unei agriculturi capitaliste;

- pericolul Romaniei sa ramana o tara agrara. Romania aplica tactica “pasilor marunti” in desvoltarea economiei dezvoltarea in cote a activitatilor industriale. Productia agricola(investitiile si pretul produselor obtinute) este mult mai ieftina decat cea industriala(aici investitiile care trebuiau facute erau consistente si nu existau romani care sa dispuna de asemena capital financiar).

Petre S. AURELIAN (din perioada moderna):

- crearea unei piete romanesti; crearea unei economii nationale;

- economia nationala sa fie in stransa legatura cu economia mondiala

- ideea centrala – solidaritatea dintre economie si agricultura.

Virgil MADGEARU – interbelic:

- adept al curentului “portilor deschise”

- necesitatea dezvoltarii unei agriculturi moderne

- sprijin din partea statului prin parghii economice, financiare si fiscale.

Mihail MANOILESCU:

- adept al curentului “prin noi insine”, curent liberal.

- in comertul exterior – teoria productivitatii sociale a muncii.

- sustinea patrunderea libera a capitalurilor straine

- din punct de vedere comercial, sustinea politica liberului schimb.

- a sustinut industrializarea, introducerea capitalurilor straine sub forma tehnologica si dupa aceea sub forma financiara, iar un procent din profit sa fie reinvestit in economia romaneasca.

- scoala braziliana economica ii poarta numele.

Economia nationala – o entitate care reuneste in limitele teritoriale ale unui stat, o retea de activitati la nivel micro, macro si mezoeconomic, coordonate printr-un mecanism propriu de functionare, in vederea satisfacerii trebuintelor unui popor.

C. Elementele care compun economia nationala :

- resursele naturale;

- resursele umane, stiintifice, tehnologice si financiare

- sistemul relatiilor de productie;

- politica comerciala etc.

D. Caracteristici ale sistemului economic national:

- legatura dintre sistemul economic, politic, ideologic si social;

- legatura dintre economia nationala si economia mondiala;

- legatura dintre sistemul economic si mediul inconjurator = protectia mediului, dezvoltarea durabila.

2. Independenta si unitatea de stat – factori fundamentali ai formarii si consolidarii complexului economic national

A. Economia romaneasca 1750 – 1848

Anul 1829 –a consemnat inlaturarea monopolului otoman asupra comertului exterior romanesc.

Incepand cu 1711 in Principate au fost instaurate domniile fanarioare. Functia de domnitor era cumparata de la Inalta Poarta pentru perioade scurte de timp, in medie de 2,5 ani. Domnitorul la randu-i trebuia sa-si recupereze banii si o facea vanzand functiile in stat si aplicand noi impozite sau marind pe cele existente. In plus, in perioada regimului fanariot, comertul din Principatele se afla sub monopol otoman. Ca urmare aveau voie sa-si vanda produsele doar pe piata turca. Preturile practicate la export erau preferentiale si stabilite tot de negustorii turci. In aceste conditii economia nu avea cum sa se dezvolte, intrucat castigurile nu erau mari si nici nu era interes pentru investitii.

Dupa rev.lui T.Vladimirescu (1821)– s-a revenit la domniile pamantene; domnii erau numiti din randul boierilor locali pe o perioada de 7 ani, ceea ce echivala cu stabilitate politica si economica.

Preview document

Economia națională a României - Pagina 1
Economia națională a României - Pagina 2
Economia națională a României - Pagina 3
Economia națională a României - Pagina 4
Economia națională a României - Pagina 5
Economia națională a României - Pagina 6
Economia națională a României - Pagina 7
Economia națională a României - Pagina 8
Economia națională a României - Pagina 9
Economia națională a României - Pagina 10
Economia națională a României - Pagina 11
Economia națională a României - Pagina 12
Economia națională a României - Pagina 13
Economia națională a României - Pagina 14
Economia națională a României - Pagina 15
Economia națională a României - Pagina 16
Economia națională a României - Pagina 17
Economia națională a României - Pagina 18
Economia națională a României - Pagina 19
Economia națională a României - Pagina 20
Economia națională a României - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Economia Nationala a Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Creșterea Economică

1. Interdependenţa dintre nevoia economică şl realitatea economică Conform cu mulţi dintre susţinători, politica ofertei nu este ceva fix, dar un...

Economie europeană

CAP.I. 1.POLITICA COMERCIALA SI INTEGRAREA ECONOMICA 1.1.Politica comerciala si instrumentele de politica comerciala folosite pe plan...

Riscul Afacerii

Capitolul 3 Riscul Întreprinderii (Afacerii) si Gestiunea (Managementul) acestuia 3.1 Introducere Tendinte recente în managementul corporatiilor...

Epistemologie

CURSUL 1INTRODUCERE ÎN EPISTEMOLOGIE ECONOMICĂ Cuvinte-cheie: epistemologie, ştiinţă, cunoaştere Ce sunt economiştii şi ce fac ei? „Economiştii...

Finanțele instituțiilor publice

CURS 1 Instituţiile publice centrale cuprind Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale...

Agricultura interbelică românească

Domeniul agricol a continuat sa ramana,pentru Romania,si in perioada interbelica,sectorul cu problematica cea mai importanta si mai...

Planul de Afaceri

INTRODUCERE Obiectivul principal al managementului financiar al societăţilor comerciale este acela de a maximiza averea acţionarilor. Purtând în...

Istoria Monedei

ISTORIA MONEDEI NAŢIONALE - LEUL "Banu-i ca o mica roată, ce-nvârteste lumea toată." Eduard Bourdt Primele monetării şi bănci Întemeierea...

Te-ar putea interesa și

Analiza diagnostic - SC Electrica SA Giurgiu

CAPITOLUL 1 “INVESTITIILE IN ROMANIA CONTEMPORANA” 1.1. ROLUL INVESTITIILOR IN CONTEXTUL ECONOMIEI DE PIATA DIN ROMANIA In orice domeniu:...

Economia României în timpul primului război mondial

Capitolul I ECONOMIA ROMANIEI IN PREAJMA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL In preajma primului razboi mondial, economia Romaniei avea un caracter...

Impactul aderării României la UE asupra economiei naționale - integrare financiar-monetară europeană

Introducere “Europa este ca o casa divizata. Aripa sa de vest se afla în bune conditii. Un acoperis sigur, încalzire centrala, totul stralucind de...

Strategia de dezvoltare a turismului în Municipiul Roman

1. INTRODUCERE 1.1. Prezentare Roman este un municipiu din judetul Neamt, Moldova, Romania. Este situat in partea centrala a podisului Moldovei,...

Exigențe ale integrării României în Uniunea Europeană - impactul aderării asupra economiei naționale

Capitolul 1 Exigenţe ale integrãrii României în Uniunea Europeanã 1.1 Scurt istoric privind relaţiile României cu Uniunea Europeanã Primele...

Analiza surselor de formare a veniturilor statului, în România, în perioada de tranziție a economiei naționale

CAPITOLUL I SISTEME DE BUGETE: CONŢINUTUL ŞI COMPONENTE 1.1 Definirea sistemului de buget Bugetul de stat este o categorie fundamentală a...

Exigențe ale integrării României la Uniunea Europeană - impactul aderării asupra economiei naționale

Capitolul I: Exigente ale integrarii României la Uniunea Europeana 1.1. Consideratii generale România este prima tara din estul si centrul...

Economia de Război în 1914-1918

Primul război mondial a început la 28 iulie 1914 in urma atacarii Serbiei de către Austro-Ungaria, fiind rezultatul accentuarii contradicţiilor...

Ai nevoie de altceva?