Negocierea - Formă de Comunicare

Curs
8.4/10 (15 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 34287
Mărime: 144.55KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan M.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Brujan Nicolae

Extras din curs

CURSUL 5

NEGOCIEREA – FORMA DE COMUNICARE

5.1. Conceptul de negociere

5.2. Principii de baza ale negocierii

5.3. Tipuri fundamentale de negociere

5.4. Marja de negociere

5.5. Fundamente teoretice, analiza tranzactionala

5.6. Strategii,tactici si tehnici de negociere

5.7. Pregatirea si desfasurarea negocierilor

5.8. Aplicatie

5.1. CONCEPTUL DE NEGOCIERE

În viata în general, daca stapânesti arta negocierii, ai o sansa în plus sa câstigi mai mult si sa mai si pastrezi o relatie buna cu partenerul. Când negociezi bine poti sa orientezi, sa influentezi si sa manipulezi partenerul pentru a-l face sa coopereze. Secretul consta în a reusi sa-l antrenezi într-un joc de-a „Hai sa câstigam împreuna!”

Oamenii rezonabili înteleg repede ca nu-si pot impune vointa în mod unilateral si cauta solutii în comun, adica solutii negociate.

Indiferent unde si între cine sunt purtate, negocierile apeleaza la retorica, la logica si la elemente de teoria argumentarii. Uneori, folosesc tehnici de comunicare si manipulare performante, precum Analiza Tranzactionala, Programarea Neuro-Lingvistica etc. Notiuni precum oferta, cererea, pozitia, pretentia, obiectia, compromisul, concesia, argumentul, tranzactia, argumentatia, proba etc, pot interveni frecvent în procesul de negociere. Totodata elementele de comunicare non-verbala, precum fizionomia, mimica, gestica, postura, îmbracamintea, aspectul general s.a. pot avea o importanta care nu trebuie neglijata. Cultura partenerilor si puterea de negociere a partilor negociatoare sunt alte elemente de care trebuie sa tina seama.

Elementele de tactica si strategie, capcanele si trucurile retorice ca si cunostintele de psihologie a perceptiei pot juca un rol decisiv în obtinerea de avantaje mari în schimbul unor concesii mici.

În lumea afacerilor contemporane, negocierea si negociatorul dobândesc o importanta considerabila. Niciodata în istorie, tranzactiile comerciale nu au fost mai multe si nu s-au purtat la valori mai mari. Pentru producator, importator sau distribuitor en-gross, un negociator bun poate face în trei ceasuri tot atât cât fac zece sau o suta de executanti în câteva saptamâni sau luni. Un negociator slab poate pierde la fel de mult. O marja de câteva procente la pret, la termenul de garantie, la conditiile de livrare si transport, la termenul de plata sau o marja de câteva procente, la comision sau dobânda, ramân oricând negociabile. În marile tranzactii, pe piata industriala, unde se negociaza contracte cu valori de miliarde de lei, aceasta marja negociabila poate însemna sume de zeci sau sute de milioane. De pe pozitia fiecareia dintre parti acestea pot fi pierdute sau câstigate.

Negocierea este un talent, un har înnascut, dar si o abilitate dobândita prin experienta, formare si învatare. Meseria de negociator este una de elita, în afaceri, în diplomatie, în politica..

În sens larg, negocierea apare ca forma concentrata si interactiva de comunicare interumana în care doua sau mai multe parti aflate în dezacord urmaresc sa ajunga la o în întelegere care rezolva o problema comuna sau atinge un scop comun. Întelegerea partilor poate fi un simplu acord verbal. Consolidat printr-o strângere de mâna, poate fi un consens tacit sau o scrisoare de intentie sau un protocol, o conventie sau un contract, redactate cu respectarea unor proceduri si uzante comune; mai poate însemna un armistitiu, un pact sau un tratat international, redactate cu respectarea unor proceduri si uzante speciale.

În raport cu zona de interes în care se poarta negocieri, putem face distinctie între mai multe forme specifice de negociere.

Prin negociere întelegem orice forma de confruntare nearmata, prin care doua sau mai multe parti cu interese si pozitii contradictorii, dar complementare urmaresc sa ajunga la un angajament, reciproc avantajos ai carui termeni nu sunt cunoscuti de la început .

În aceasta confruntare, în mod principal si loial, sunt aduse argumente si probe, sunt formulate pretentii si obiectii, sunt facute concesii si compromisuri pentru a evita atât ruperea relatiilor cât si conflictul deschis.

Negocierea permite crearea, mentinerea sau dezvoltarea unei relatii interumane sau sociale, în general, ca si a unei relatii de afaceri, de munca sau diplomatice, în particular.

Mai trebuie mentionat faptul ca negocierile nu urmaresc totdeauna cu necesitate rezultate manifestate în directia unei întelegeri. Adesea ele sunt purtate pentru efectele lor colaterale cum ar fi: mentinerea contractului, câstigarea de timp, împiedicarea deteriorarii situatiei în conflict. În afara de acestea, întâlnirile negociatorilor pot fi privite ca un canal potential de comunicari urgente în situatii de criza.

Absenta comunicarii poate fi considerata ca un semn alarmant al imposibilitatii de desfasurare a negocierii; prezenta ei este un indiciu al sanselor ca negocierea sa se produca. În acelasi timp, trebuie sa acordam suficienta grija climatului de discretie si de constructie graduala temeinica.

5.2. PRINCIPII DE BAZA ALE NEGOCIERII

Atâta timp cât negocierea este purtata cu participarea constienta si deliberata a partilor care cauta împreuna o solutie la o problema comuna, abordarea implica o anumita etica si principialitate.

Avantajul reciproc

În principiu, în cadrul negocierilor, fiecare dintre parti îsi ajusteaza pretentiile si revizuieste obiectivele initiale. Astfel, în una sau mai multe runde succesive, se construieste acordul final, care reprezinta un compromis satisfacator pentru toate partile: negocierea functioneaza, deci, dupa principiul avantajului reciproc.

Conform acestui principiu, acordul este bun atunci când toate partile negociatoare au ceva de câstigat si nici una ceva de pierdut. Fiecare poate obtine victoria, fara ca nimeni sa fie înfrânt. Important este faptul ca, atunci, când toate partile câstiga, toate sustin solutia aleasa si respecta acordul încheiat.

Principiul avantajul reciproc (WIN-WIN) nu exclude, însa, faptul ca avantajele obtinute de una dintre parti sa fie mai mari sau mai mici decât avantajele obtinute de cealalta sau celelalte parti aflate în negocieri.

Do ut des

În psihologia comunicarii, se vorbeste de o asa-numita Lege psihologica a reciprocitatii, lege conform careia, daca cineva da sau ia ceva, partenerul va resimti automat dorinta de a-i da sau, respectiv, de a-i lua altceva în schimb .

Chiar daca nu dam ceva în schimb, în mod efectiv, ramânem oricum cu sentimentul ca suntem datori, ca ar trebui sa dam.

Preview document

Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 1
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 2
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 3
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 4
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 5
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 6
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 7
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 8
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 9
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 10
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 11
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 12
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 13
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 14
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 15
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 16
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 17
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 18
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 19
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 20
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 21
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 22
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 23
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 24
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 25
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 26
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 27
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 28
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 29
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 30
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 31
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 32
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 33
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 34
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 35
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 36
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 37
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 38
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 39
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 40
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 41
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 42
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 43
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 44
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 45
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 46
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 47
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 48
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 49
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 50
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 51
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 52
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 53
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 54
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 55
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 56
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 57
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 58
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 59
Negocierea - Formă de Comunicare - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Negocierea - Forma de Comunicare.doc

Alții au mai descărcat și

Tactici și strategii în negocierea internațională

În CAPITOLUL 1 al prezentei lucrari intitulat Comunicarea - rol în afacerile internationale am prezentat importanta acestui proces în contextul...

Finanțarea prin Bursa de Valori

Bursa de Valori, reprezintă o piaţă secundară pe care sunt tranzacţionate titluri de valoare – acţiuni şi obligaţiuni. Bursa de Valori furnizează...

Management strategic al resurselor umane

Economia muncii este o ramură aplicativă a științei economice care vizează utilizarea celei mai importante resurse a unei organizații: resursa...

Negociere și Contractare

. Specificul tranzacţiilor de comerţ exterior 1. Tranzacţia de comerţ exterior: definire, fundamentare 1.1. Sfera afacerilor internaţionale 1.2....

Tehnici de Negociere

CAPITOLUL 1 NATURA NEGOCIERII 1.1 Aspectele definitorii ale negocierii Negocierea reprezinta procesul prin care doua sau mai multe parti între...

Tranzacții Internaționale

Cel mai larg şi cuprinzător dintre conceptele cu care operează ştiinţa economică îl reprezintă conceptul de economie mondială. Economia mondială...

Etica și organizațiile de afaceri

2.1. Conţinutul eticii afacerilor. Concepte şi probleme specifice Obiectul de studiu al eticii afacerilor este reprezentat de problemele morale...

Organizarea și funcționarea pieței financiare din Londra

1. PREZENTARE GENERALĂ Piaţa financiară a apărut încă de la începutul Evului Mediu când bursele cele mai vechi au fost create, exclusiv în slujba...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Cresterea Calitătii Serviciilor prin Implementarea Codului Global de Etică pentru Turism în România

CAPITOLUL 1 TURISMUL – ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Conceptul de „turism” Deşi este considerat de cei mai mulţi dintre specialişti ca un fenomen...

Negocierea

Lumea in care traim, lumea noastra reala, este o uriasa masa de negocieri la care, fiecare dintre noi, fie ca vrem sau nu, este participant. Ne...

Stiluri și tactici de negociere eficiente

INTRODUCERE Negocierea este o activitate des întâlnitã în practica socialã, astfel încât adesea se considerã cã negocierea reprezintã o...

Negociere

I. Negocierea – formă principală de comunicare în afaceri I. 1. Comunicarea verbală - element preponderent al negocierilor Comunicarea, ca...

Negocierea - formă de comunicare în economia contemporană

CAPITOLUL 1 PRINCIPII DE BAZ~ ALE NEGOCIERII 1.1 CONCEPTUL DE NEGOCIERE Complexitatea deosebita a vietii social economice si politice...

Etapele Negocierii

Introducere Cuvântul „negociere” vine din limba latină, unde infinitivul verbului „negotiare” semnifică acţiunea de a face negoţ, de a încheia...

Negocierea în Afaceri

Negocierea in afaceri Capitolul 1 Comunicarea in procesul negocierii Toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. A...

Derularea negocierilor comerciale internaționale

INTRODUCERE Negocierea joaca un rol important în tranzactiile comerciale internationale. Ea acopera în prezent o gama larga de domenii, cum sunt...

Ai nevoie de altceva?