Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 17761
Mărime: 206.71KB (arhivat)
Publicat de: Horia Cosma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Leonardo Badea

Extras din curs

CAPITOLUL II

PLASAMENTELE EFECTUATE CU TITLURILE FINANCIARE PRIMARE

2.1 CARACTERISTICILE ACŢIUNILOR ŞI CLASIFICAREA ACESTORA

Acţiunile sunt titluri financiare cu venit variabil care conferă deţinătorilor un drept de proprietate asupra patrimoniului unei societăţi comerciale, dreptul la dividend şi de obicei un drept de vot proporţional cu numărul de acţiuni deţinute.Deşi la prima vedere definiţia acestor titluri financiare este simplă, problematica indusă de folosirea lor este complexă, aflându-se la baza dezvoltării unor serii de teorii celebre.

Prin deţinerea unei acţiuni investitorul capătă dreptul de proprietate care se menţine pe tot parcursul deţinerii indifrerent de situaţia financiară a organizaţiei economice.

Clasificarea acţiunilor

1.În funcţie de evoluţia cursului pe termen scurt

Actiune "fierbinte" (supralicitata)Hot stock) - (1) Actiune nou emisa al carei pret creste rapid chiar din prima zi de tranzactionare pe piata secundara. (2) Actiune furata.

Actiune ciclica(Cyclical stock) -Actiune al carei pret tinde sa creasca rapid cand economia este in expansiune si sa scada rapid cand economia

2.În funcţie de drepturile care le oferă

Actiune comuna(Common stock)-Instrument financiar care reprezinta proprietatea (equity ownership) intr-o corporatie. Detinatorii acestui tip de actiuni isi exercita controlul asupra afacerilor corporatiei prin vot si beneficiaza de orice crestere a capitalului. Lor li se platesc dividende, insa numai dupa ce au fost platite dividendele aferente actiunilor preferentiale. In caz de lichidare, drepturile pe care aceste actiuni le confera asupra activelor sunt inferioare drepturilor pe care le confera toate celelalte instrumente.

Actiune preferentiala(Preferred stock)-Tip de actiune care confera detinatorului ei dreptul la un dividend prestabilit care trebuie platit regulat, inaintea dividendelor aferente actiunilor comune. De asemenea, in cazul lichidarii companiei, detinatorii de actiuni preferentiale isi exercita drepturile asupra activelor acesteia, fiind superiori detinatorilor de actiuni comune, dar inferiori detinatorilor de obligatiuni. De regula, proprietarii de actiuni preferentiale nu au drept de vot in adunarea generala a actionarilor

3.În funcţie de dreptul la vot

Actiune cu drept de vot(Voting stock) - Actiune care confera detinatorului sau dreptul de a vota cu ocazia alegerii directorilor (consiliului de administratie), numirii auditorilor sau cu ocazia supunerii la vot a altor probleme in adunarea generala a actionarilor. Majoritatea actiunilor comune sunt actiuni cu drept de vot.

Actiune fara drept de vot(Nonvoting stock)-Actiune care nu da detinatorului ei dreptul sa voteze cu ocazia alegerii directorilor, numirii auditorilor sau cu ocazia supunerii la vot a altor probleme in adunarea generala a actionarilor. Companiile creeaza uneori o clasa speciala de actiuni fara drept de vot pentru a limita controlul in cadrul corporatiei doar la anumite grupuri. Actiunile preferentiale sunt actiuni fara drept de vot

4.În funcţie de caracteristicile juridice ale acţiunii:

Actiuni distribuite(Distribution stock) -Actiuni care fac parte dintr-un pachet relativ mare, vandut intr-o anumita perioada de timp fie pe piata primara, fie pe piata secundara, printr-un plasament privat sau printr-o oferta publica secundara de vanzare

Actiuni emise si aflate in circulatie(Issued-and-outstanding stocks)-Actiuni ale unei companii, autorizate prin statut care au fost emise si oferite publicului investitor si se afla in circulatie pe piata. Aceste actiuni reprezinta capitalul investit de catre actionarii firmei, iar numarul lor poate fi mai mic sau egal cu numarul actiunilor autorizate (o parte din emisiunile aprobate de AGA nu au fost vandute integral, unele actiuni au fost rascumparate s.a.).

Actiuni neemise(Unissued stock)-Actiuni ale unei corporatii care au fost autorizate (aprobate de adunarea generala a actionarilor), dar inca nu au fost emise. Adesea, managementul unei companii va cere actionarilor sai sa autorizeze initial mult mai multe actiuni decat este necesar, pentru ca ulterior sa poata emite actiuni fara aprobarea actionarilor. Actiunile neemise nu platesc dividende si nu confera drept de vot. Ele nu trebuie confundate cu actiunile tezaurizate care sunt emise, dar nu se afla in circulatie

5.În funcţie de caracteristicile lor privind investiţia de grup

Actiune concertata(Acting in concert)-Atunci cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exemplu, obtinerea unei pozitii de control sau majoritare intr-o companie detinuta public prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara. In Statele Unite, investitorii care actioneaza concertat cu scopul de a obtine o pozitie de control sau o pozitie care sa le permita sa influenteze deciziile luate cu privire la managementul companiei trebuie sa informeze Securities and Exchange Commission (SEC) despre aceasta intentie. Este ilegala actiunea concertata avand ca scop manipularea pretului unei actiuni pentru obtinerea unor castiguri in defavoarea celorlalti investitori in actiunea respectiva.

Actiuni pereche(Paired shares)-In Statele Unite, actiunile comune a doua companii care au acelasi management, vandute ca un intreg, de regula sub forma unui singur certificat tiparit pe fata si pe verso. De asemenea, se mai numesc actiuni „cuplate“ (stapled shares) sau „siameze“ (siamese shares).

6.În funcţie de evoluţia cursurilor bursiere ala acţiunii

Actiune in cadere libera(Air pocket stock)-Actiune al carei pret scade drastic datorita unor informatii sau zvonuri cu privire la situatia economica dificila a emitentului

Actiune yo-yo(Yo-yo stock)-Actiune foarte volatila, al carei pret creste si scade des si intr-un interval ingust.

Actiuni blue-chip(Blue-chip stocks)-Actiuni comune ale unor companii mari, bine cunoscute de-a lungul timpului pentru cresterea profitului si plata dividendelor, precum si pentru calitatea managementului, a produselor si serviciilor. De regula, actiunile blue-chip au preturi relativ mari si randamente moderate. Termenul "blue-chip" provine de la jocul de poker, unde jetoanele albastre au cea mai mare valoare.

7.În funcţie de caracteristicile speciale ale acţiunii

Actiune garantata(Guaranteed stock)-Actiune preferentiala emisa de o companie, pentru care plata dividendului este garantata de catre una sau mai multe companii diferite de cea emitenta.

Actiuni diluate(Watered stock)-Actiuni emise cu o valoare considerabil mai mare decat valoarea activelor care stau la baza acestora. Din punctul de vedere al actionarului, dezavantajele sunt: incapacitatea de a-si recupera integral investitia in caz de lichidare, obtinerea unei rentabilitati mici dintr-o astfel de investitie, posibilitatea ca datoriile sa depaseasca valoarea nominala a actiunilor, o valoare de piata scazuta, datorita dividendelor mici, si probabil unei publicitati negative, capacitatea redusa de a emite actiuni sau obligatiuni noi pentru a finanta cresterea precum si pierderea pozitiei concurentiale datorita necesitatii de a creste preturile pentru a oferi investitorilor o rentabilitate acceptabila. Pentru a remedia aceasta situatie, o companie trebuie fie sa creasca activele, fara sa mareasca numarul actiunilor aflate in circulatie, prin rascumpararea actiunilor comune de catre companie, fie sa reduca numarul actiunilor aflate in circulatie, fara sa reduca activele.

Actiune tezaurizata(Treasury stock)-Actiune care a fost emisa si apoi rascumparata de catre compania emitenta. O actiune tezaurizata poate fi retrasa sau revanduta pe piata secundara. Ea este emisa, dar nu se afla in circulatie. Ea nu este luata in considerare la plata dividendelor, la calcularea castigurilor per actiune si nu confera dreptul de vot. O corporatie isi tezaurizeaza actiunile: (1) pentru a oferi o alternativa la plata dividendelor impozabile, deoarece reducerea numarului actiunilor aflate in circulatie creste valoarea per actiune si adesea pretul de piata; (2) pentru a furniza actiuni pentru exercitarea optiunilor, a garantiilor si conversia instrumentelor financiare transferabile convertibile; (3) pentru a contracara o tentativa de preluare; (4) pentru a modifica raportul datorii pe termen lung/capitalul actionarilor (debt-to-equity ratio), emitand obligatiuni cu scopul de a finanta rascumpararea actiunilor; (5) ca rezultat al stabilizarii pretului de piata in timpul unei emisiuni noi.

8.Alte tipuri de acţiuni:

Actiuni aflate in circulatie(Outstanding capital stock)-Actiuni care au fost emise si care sunt detinute de catre public. In aceasta categorie nu intra actiunile tezaurizate, adica actiunile care au fost emise, dar ulterior au fost rascumparate de catre emitent. Numarul actiunilor aflate in circulatie este folosit la calcularea valorii contabile si a castigurilor per actiune (dividende).

Actiuni autorizate(Authorized shares)-Numarul maxim de actiuni dintr-o anumita clasa pe care o companie il poate emite legal, conform prevederilor din statut. De obicei, o corporatie poate sa mareasca ulterior acest numar prin votul actionarilor in adunarea generala. Conform prevederilor din actele sale constitutive, corporatia nu este obligata sa emita toate actiunile autorizate.

Actiune fara valoare nominala(No par value stock)

-Se refera la o actiune careia nu i s-a atribuit nici o valoare nominala la momentul emiterii.

Actiune in marja pe OTC (OTC margin stock)-In Statele Unite, actiune tranzactionata pe piata OTC, al carei emitent indeplineste anumite conditii ce califica actiunea pentru a fi cumparata in marja sau vanduta short, dupa cum prevede Regulamentul T.

Actiune cumparata pe credit(Leveraged stock)-Actiune cumparata folosind bani imprumutati, cum ar fi intr-un cont in marja.

Preview document

Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 1
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 2
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 3
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 4
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 5
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 6
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 7
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 8
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 9
Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Plasamentele Efectuate cu Titlurile Financiare Primare.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Economia mediului - dezvoltarea durabilă și globalizarea - concepte și realități

ECONOMIA MEDIULUI. DEZVOLTAREA DURABILA SI GLOBALIZAREA. CONCEPTE SI REALITATI Capitolul 1: Dezvoltarea durabila 1.1 Abordari conceptuale...

Interacțiunea dintre Procesul Globalizării și Dezvoltarea Durabilă

1. INTRODUCERE Pentru a putea realiza acest proiect trebuie în mod sigur să avem un punct de plecare iar noi am ales ca punct de plecare acest...

Agricultură durabilă

Introducere: In dorinta de progres si crestere economica cu orice pret, omul a uitat, adesea, ca este si parte a sistemului natural, intervenind,...

Riscul de Faliment

Riscul de faliment. Riscul de faliment se poate considera, la o prima analiza, ca o manifestare particulara a riscului financiar. La o analiza mai...

Economia Uniunii Europene

Stadiile integrarii: 1. Zona de liber schimb - pp. eliminarea completa a barierelor tarifare si netarifare din calea comertului 2. Uniunea vamala...

Istoria și Politicile Uniunii Europene

T E M A III UNIUNEA EUROPEANĂ – ACTOR SAU SPECTATOR ÎN PROCESUL DE GLOBALIZARE ? 1. Ce este globalizarea ? 2. Principalele caracteristici ale...

Negocierea Internațională

Contractul este finalizarea normală a contactului stabilit cu partenerul potenţial şi a negocierilor purtate cu acesta. Totodată, el reprezintă...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Organizarea Trezoreriei la SC Trinity SA

CAPITOLUL 1. 1. ORGANIZAREA TREZORERIEI LA S.C. TRINITY S.A. 1.1 ORGANIZAREA, FUNCŢIILE ŞI SARCINILE TREZORERIEI Trezoreria reprezintă un...

Strategii bancare în domeniul lichidității

Cap. 1 Lichiditatea bancară. Concept și funcții 1.1 Conceptul de lichiditate bancară Unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului...

Organizarea și funcționarea pieței financiare din Frankfurt

Capitolul 1. PIAȚA FINANCIARĂ DIN FRANKFURT Scurtă prezentare Piețele financiare externe asigură mobilizarea și repartizarea capitalurilor...

Analiza Structurii Portofoliilor pentru Societățile de Investiții Financiare

Capitolul1. Prezentare generală a celor două societăţi de investiţii financiare Societatea de Investitii Financiare Transilvania S.A. (SIF...

Analiza structurii portofoliilor pentru societățile de investiții financiare - comparație SIF1 și SIF2

Cap.1. Informaţii generale despre SIF1 şi SIF3 1.1. Informaţii generale despre SIF1 Denumirea societăţii emitente: Societatea de Investiţii...

Teorii Financiare Moderne privind Portofoliul de Titluri de Valori Mobiliare

1. Rolul si contribuţia pieţelor financiare la finanţarea şi eficientizarea activităţii financiare a firmelor Raportarea firmei la piaţa...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Introducere Euro este moneda națională comună pentru majoritatea statelor din Uniunea Europeană , adică 19 țări din 28 de state membre . Moneda...

Riscurile Asociate Plasamentelor de Capital

Inclinatia spre economisire este una dintre formele rationale de manefistare a comportamnetului uman, ca de altfel si cautarea celei mai bune...

Ai nevoie de altceva?