Investiții

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 20813
Mărime: 74.79KB (arhivat)
Publicat de: Anghel Nicoară
Puncte necesare: 0

Extras din curs

TEMA 1. INVESTIŢIILE ŞI ROLUL LOR ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ

Conceptul de investiţii, rolul şi posibilităţile acestora. Politici şi strategii de relansare a investiţiilor. Contribuţia principalelor participanţi la creşterea eficienţei economice a investiţiilor. Factorii care influenţează creşterea economică. Indicatorii ale creşterii economice. Impactul investiţiilor asupra creşterii economice.

Clasificarea investiţiilor în conformitate cu diferiţi criterii şi rolul acestora în fundamentarea deciziilor de investiţii. Durata de viaţă a proiectelor de investiţii, etapele si caracteristicile lor.

Pieţele şi afacerile investiţionale. Sursele de informaţie. Elaborarea strategiei de investire.

Locul şi rolul investiţiilor în circuitul economic. Restructurarea economiei, industriei şi rolul investiţiilor în retehnologizare şi modernizare.

Conceptul investiţiilor

În orice domeniu – economic, social-cultural – investiţiile sunt asociate ideii de dezvoltare. Dezvoltarea oricărei societăţi comerciale necesită şi investiţii corespunzătoare. În mod logic, la nivelul economiei naţionale, dezvoltarea aparatului de producţie şi lărgirea suportului material al activităţilor social-culturale sunt în dependenţă directă de fondurile de investiţii pe care societatea îşi permite să le aloce într-o anumită perioadă.

Dar creşterea economică nu este în funcţie numai de volumul investiţiilor. Ea este şi urmarea modului în care fondurile băneşti disponibile sunt repartizate pe obiecte concrete, a manierei în care aceste fonduri sunt eşalonate în timp, a felului cum sunt gestionate. Eficienţa investiţiilor este o condiţie la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, care apare în activitatea economică. Actul decizional ca obiect dezvoltarea economică trebuie, întotdeauna, să se fundamenteze pe determinări cantitative şi calitative riguroase, să se motiveze prin direcţionări precise reieşite din asemenea operaţii.

În economie, prin investiţii, în sens larg, se înţelege orice cheltuială bănească făcută cu scopul de a obţine profit. În sens mai restrâns, prin investiţii se înţeleg cheltuielile care vizează construirea de clădiri, achiziţionarea de utilaje şi altele asemenea. La nivelul unei societăţi comerciale, investiţiile vizează creşterea patrimoniului acesteia. Definite în sens restrâns, investiţiile vizează numai creşterea capitalului fix.

Investiţiile au un pronunţat caracter novator deoarece prin ele se creează condiţiile materiale necesare promovării progresului tehnic şi a rezultatelor activităţii de cercetare ştiinţifică în toate domeniile de activitate iar prin aceasta se asigură perfecţionarea mijloacelor de producţie, tehnologiilor, formelor de organizare a producţiei precum şi înnoirea produselor.

În dezvoltarea economiei naţionale investiţiile au un rol hotărâtor în asigurarea modernizării întregii activităţi economice ca o condiţie indispensabilă de adaptare a sistemelor tehnice şi economice la condiţiile de trecere a economiei naţionale la o economie de piaţă, de participare a ţării noastre la relaţiile economice internaţionale în condiţii de concurenţă şi competitivitate. Prin investiţii se poate asigura dotarea locurilor de muncă cu utilaje performante, perfecţionarea proceselor tehnologice, realizarea unor măsuri de natură tehnico-organizatorică, extinderea şi generalizarea conducerii activităţii cu ajutorul mijloacelor de prelucrare automată a datelor etc.

Prin investiţii se asigură creşterea gradului de utilizare a resurselor materiale şi de muncă ale societăţii având un rol deosebit de important în dezvoltarea economico-socială a ţării, rol pe care l-a avut în toate perioadele istorice pe care le-a parcurs omenirea.

Un alt aspect care vizează creşterea eficienţei economice a investiţiilor îl constituie liberalizarea finanţării acestora prin crearea posibilităţii utilizării de către agenţi economici a oricăror surse de finanţare. În general, apreciem că acestea ar putea fi sursele proprii care se constituie din profitul repartizat în acest sens, fondul de amortizare, emisiuni de acţiuni, încasările obţinute în urma dezafectării sau vânzării unor utilaje şi alte surse; capitalul particular ( intern sau extern ); creditele bancare ( interne sau externe ); alocaţii de la buget pentru obiectivele economice.

Investiţiile constituie principala cale de promovare a progresului tehnic prin dotarea obiectivelor economice cu maşini, utilaje, dispozitive care asigură perfecţionarea proceselor tehnologice, creşterea gradului de prelucrare a materiilor prime, ridicarea nivelului productivităţii muncii şi, în final o eficienţă economică sporită. Dar, pentru aceasta, în activitatea de investiţii se cere introducerea principiului liberei concurenţe în elaborarea documentaţiilor şi contractării livrărilor de echipamente.

În ridicarea eficienţei economice a investiţiilor un rol deosebit de important îl au informaţiile financiar-contabile ale unităţilor, evidenţiind necesitatea ca ele să reflecte cât mai exact valoarea la zi a patrimoniului fiecărei societăţi comerciale sau regii autonome în funcţie de utilajele existente, preţurile reale ale acestora, utilitatea lor în procesul de producţie, perioada de timp cât vor mai funcţiona până la scoaterea din funcţiune, evaluarea corectă a realizărilor şi a eventualelor acţiuni, necesitatea folosirii unor categorii financiare speciale economiei de piaţă, cum ar fi: lichidare, faliment, vânzarea activelor etc.; reorientarea activităţii de contabilitate şi control spre furnizarea celor interesaţi (investitori existenţi şi potenţiali dar şi a posibililor creditori) a unor informaţii financiare sigure şi corecte asupra stării unităţii economice, pentru fundamentarea deciziilor de investiţii sau a altor acţiuni.

Clasificarea investiţiilor pe baza diverselor criterii

Desfăşurarea normală a procesului de producţie presupune contribuţia mai multor factori (capital fix, muncă, materii prime etc.), iar în cadrul acestora un loc deosebit de important îl ocupă capitalul fix. Crearea de noi utilaje, precum şi aducerea parametrilor celor existente la nivelul impus de progresul tehnic contemporan se realizează numai prin investiţii. În acest context investiţiile de capital reprezintă totalitatea cheltuielilor prin care se creează sau se achiziţionează noi capitaluri fixe, productive şi neproductive, se dezvoltă, modernizează şi reutilează cele existente. Prin investiţii de capital se asigură construirea de noi unităţi economice, dezvoltarea, modernizarea şi reutilarea celor existente, precum şi construirea, lărgirea şi amenajarea obiectivelor cu caracter social-cultural şi de locuinţe. Sânt asimilate investiţiilor cheltuielile pentru explorări, prospecţiuni şi cercetări geologice referitoare la lucrările de investiţii; cheltuielile ocazionate cu proiectarea tehnologică şi constructivă a obiectivelor de investiţii; cheltuielile pentru împăduriri şi plantaţii de pomi şi vii, îmbunătăţiri funciare; cheltuielile pentru achiziţionarea animalelor de muncă şi de prăsilă. prin extindere, sunt considerate investiţii cheltuielile cu supravegherea realizării viitorului obiectiv şi pentru calificarea salariaţilor care vor deservi unitatea nou construită; cheltuielile pentru demolări, exproprieri şi amenajări.

Preview document

Investiții - Pagina 1
Investiții - Pagina 2
Investiții - Pagina 3
Investiții - Pagina 4
Investiții - Pagina 5
Investiții - Pagina 6
Investiții - Pagina 7
Investiții - Pagina 8
Investiții - Pagina 9
Investiții - Pagina 10
Investiții - Pagina 11
Investiții - Pagina 12
Investiții - Pagina 13
Investiții - Pagina 14
Investiții - Pagina 15
Investiții - Pagina 16
Investiții - Pagina 17
Investiții - Pagina 18
Investiții - Pagina 19
Investiții - Pagina 20
Investiții - Pagina 21
Investiții - Pagina 22
Investiții - Pagina 23
Investiții - Pagina 24
Investiții - Pagina 25
Investiții - Pagina 26
Investiții - Pagina 27
Investiții - Pagina 28
Investiții - Pagina 29
Investiții - Pagina 30
Investiții - Pagina 31
Investiții - Pagina 32
Investiții - Pagina 33
Investiții - Pagina 34
Investiții - Pagina 35
Investiții - Pagina 36
Investiții - Pagina 37
Investiții - Pagina 38
Investiții - Pagina 39
Investiții - Pagina 40
Investiții - Pagina 41
Investiții - Pagina 42
Investiții - Pagina 43
Investiții - Pagina 44
Investiții - Pagina 45
Investiții - Pagina 46
Investiții - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Investitii.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Circuitul financiar fundamental și agenții care intervin în el

Noțiuni generale Circuitele financiare ca parte a circuitelor economice, se constituie prin interacțiunea fluxurilor născute din operațiuni în...

Investiții

1. Conceptul de investiţii În perioada conducerii prin plan central a economiei româneşti, datorită trăsăturilor specifice acestui tip de economie...

Management Financiar

Definirea managementului financiar: Apartenenta: este un subsistem al managementului general al firmei; Scop: asigura resurselor financiare...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Curs finanțe

Capitolul I Locul şi conţinutul ştiinţei finanţelor în clasa ştiinţelor economice 1. Conţinutul finanţelor şi structura lor 2. Raportul între...

Investiții Publice

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE SI ROLUL LOR ÎN SOCIETATEA CONTEMPORANA 1.1. Definirea notiunii de investitie 1.2. Rolul investitiilor în modernizarea...

Te-ar putea interesa și

Abordarea Sistemelor Energocibernetice în Concepție Arhemică în Vederea Creșterii Eficienței Investițiilor

Data fiind importanta strategica a Sectorului Energetic National în dezvoltarea pe baze durabile a economiei românesti, evolutia acestuia trebuie...

Analiza financiară a unui proiect de investiții

Firma Geosef Levicom SRL cu adresa in localitatea Reghin, str. Pandurilor nr.49/A, jud. Mures, cod fiscal R 6564912 a fost infiintata in decembrie...

Analiza fluxurilor de investiții străine directe în Franța

Capitolul 1.Fluxul de investitii directe In 2009, fluxul investitiilor directe sunt soldate de iesirile nete de capitaluri de 63 miliarde de euro...

Fundamentarea planului de finanțarea a investițiilor întreprinderii

INTRODUCERE Am ales ca temă de licentǎ „ Fundamentarea planului de finantarea a investitiilor intreprinderii” deoarece consider că în economia...

Evoluția și implicațiile investițiilor străine în România

CUVÂNT ÎNAINTE Acum, când, calendaristic, omeirea se găseşte în pragul unui nou mileniu,atât din bilanţurile cât şi din prognozele care se fac...

Eficiență Economică a Investițiilor

1. EFICIENŢA ECONOMICĂ 1.1. Conceptul de eficienţă economică a investiţiei Pentru realizarea unui obiectiv de investiţii, în practică există mai...

Investițiile străine directe și problema protecției mediului

1. INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE Din punct de vedere al destinaţiei investiţiile pot fi de două feluri: interne şi externe. Cele interne se...

Investițiile în inovații - rolul și necesitatea lor pentru Republica Moldova

Introducere Globalizarea și dezvoltarea accelerată a prograsului tehnico-științific, creșterea competivității statelor impune trecerea la...

Ai nevoie de altceva?