Geografie economică mondială

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 38216
Mărime: 850.87KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Butnaru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Introducere

În geografie, la fel ca în orice alt domeniu de studiu, studiul începe prin colectarea câtorva informații de bază. În cazul geografiei, acesta este răspunsul la intrebarea unde. Cunoasterea locurilor, activitatilor și caracteristicilor de mediu reprezinta primul pas în abordarea realitatii dintro perspectivă geografică. În continuare, studiul geografic înseamnă a răspunde la alte întrebări importante: De ce sunt oamenii și activitățile localizate în anumite regiuni? Cum caracteristicile și activitățile dintrun anumit loc interacționeaza pentru a face acest loc unic, și care sunt relațiile dintre diferite locuri? Ce factori sau forțe provoaca aceste distribuții de caracteristici și activități? Cum și de ce sunt aceste distribuții în schimbare? Și cum putem modifica aceste distribuții în beneficiul oamenilor?

Geografia este adesea menționată ca o știință spațiala. Literalmente, geografia înseamnă „descrierea pământului”, dar, de fapt, multe alte științe abordeaza, întrun fel sau altul, acest subiect. Deci, geografia poate fi mai bine definită ca studiul comportamentului spațial al societatii umane, al relațiilor spațiale între locuri, a proceselor spațiale care creează sau mențin acele comportamente și relatii. Din punct de vedere spațial, geografia studiază modul în care elementele sunt distribuite, modul în care au loc mișcări, și modul în care procesele funcționează în spațiu.

Geografia este studiul interacțiunilor tuturor fenomenelor fizice și umane în locuri individuale și modul în care interacțiunile dintre locuri formeaza modele și organizeaza spațiul. Convențional, geografia este împărțita în două discipline de bază.

·Geografia fizică studiază caracteristicile mediului natural: când geografia se concentrează pe subiecte cum ar fi clima, solul și vegetația, aceasta este o stiinta naturala.

·Geografia Umană studiază grupurile umane și activitățile lor, cum ar fi limba, industria, precum și construirea de orașe, fiind o știință socială. Geografia Umană este un domeniu larg de cercetare științifică care cuprinde o gamă variată de subdomenii, cum ar fi geografia sociala, economica, politica, culturala. Dintre acestea, geografia economică este preocupata de modelele spațiale de producție, distribuție și consum de bunuri și servicii, precum și de variația activităților economice în spatiu la diverse scari geografice, de la local la regional și global.

Geografia face trecerea de la științele fizice și științele sociale, astfel, ea are un puternic caracter interdisciplinar. Geografii investigheaza procesele care stau la baza tuturor distribuțiilor observate și modelelor. Tehnologia a accelerat ritmul de schimbare, și cunoasterea forțelor schimbarii este esențială pentru înțelegerea și gestionarea modelelor la nivel mondial care ar putea apărea în viitor.

Geografia moderna este similara cu alte domenii ale cunoașterii în conținut, dar distincta în abordare. Numărul mare de subiecte analizate de geografie este la fel de studiat de o gamă largă de discipline științifice (climatologie, hidrologie, știința

solului, biologie, istorie, demografie, sociologie, economie, științe politice, și altele). Ceea ce distinge geografia de aceste discipline este abordarea sa unica, holistică și integratoare a cunoașterii.

Geografia oferă un mod de gândire și de înțelegere a lumii în care trăim. Nici o altă disciplină științifică nu are această abordare. Geografia este integratoare în abordarea sa de cunoaștere. De exemplu, pentru a înțelege foametea în Africa, geografii examineaza relațiile dintre climă, sol, practici agricole, creșterea populației, prețul alimentelor, degradarea mediului, instabilitatea politica, razboaiele civile și încă alți factori relevanți. Pentru a explica criza politica din Orientul Mijlociu, geografii studiază interdependențele dintre resursele de apă și energie, diferențele în credințele religioase, modelele de evolutie istorica, legăturile internaționale ale grupurilor locale și strategiile contradictorii pentru realizarea creșterii economice. Interdependenta dintre factorii care afectează regiunile lumii ne ajuta sa intelegem de ce oamenii dezvolta un anumit comportament spațial. Geografii integreaza cunoștinte legate de forțele sociale, economice, politice, culturale și de mediu care modelează activitatea umană în locuri și regiuni din întreaga lume.

Concepte geografice de bază

Geografii folosesc termenul spațial ca un modificator esențial în definirea întrebărilor lor și formarea conceptele. Întrebările geografice au punctul de plecare în observațiile de bază despre localizarea și natura locurilor și cu privire la modul în care locurile sunt similare sau diferite unul de altul. Astfel de observații, deși par simple, sunt importante pentru intelegerea lumii în care trăim.

Geografii colecteaza și analizeaza informații geografice, dar ele se concentreaza pe diferite teme și folosesc abordări analitice variate:

• Analiza areala integrează caracteristicile geografice ale unei zone sau un loc;

• Analiza spațială subliniază interacțiunile dintre locuri;

• Analiza sistemelor geografice se concentreaza pe înțelegerea interacțiunilor dintre mediul natural și societatea umana.

Conceptele de bază din geografie vor fi analizate în funcție de aceste trei linii de gândire. Deci, pentru analiza areala, conceptele de bază sunt: locul, pozitia sau localizarea și regiunea.

Locul, un concept legat de localizarea geografica, se referă la caracteristicile fizice și culturale. Fiecare loc are o combinație unică de caracteristici fizice și umane. Locul are pozitie geografica, dimensiune, atribute care se dezvoltă și se modifică în timp, este rațional structurat, interacționează cu alte locuri și poate forma regiuni bazate pe asemănările și diferențele dintre acestea.

Localizarea poate fi absolută sau relativă. Localizarea absolută este identificarea unui loc printrun sistem precis și unanim acceptat de coordonate, de aceea este numita uneori localizare matematica și este descrisa cu referire la

latitudine și longitudine. Localizarea relativă este poziția unui loc în raport cu cea a altor locuri și activităti.

Preview document

Geografie economică mondială - Pagina 1
Geografie economică mondială - Pagina 2
Geografie economică mondială - Pagina 3
Geografie economică mondială - Pagina 4
Geografie economică mondială - Pagina 5
Geografie economică mondială - Pagina 6
Geografie economică mondială - Pagina 7
Geografie economică mondială - Pagina 8
Geografie economică mondială - Pagina 9
Geografie economică mondială - Pagina 10
Geografie economică mondială - Pagina 11
Geografie economică mondială - Pagina 12
Geografie economică mondială - Pagina 13
Geografie economică mondială - Pagina 14
Geografie economică mondială - Pagina 15
Geografie economică mondială - Pagina 16
Geografie economică mondială - Pagina 17
Geografie economică mondială - Pagina 18
Geografie economică mondială - Pagina 19
Geografie economică mondială - Pagina 20
Geografie economică mondială - Pagina 21
Geografie economică mondială - Pagina 22
Geografie economică mondială - Pagina 23
Geografie economică mondială - Pagina 24
Geografie economică mondială - Pagina 25
Geografie economică mondială - Pagina 26
Geografie economică mondială - Pagina 27
Geografie economică mondială - Pagina 28
Geografie economică mondială - Pagina 29
Geografie economică mondială - Pagina 30
Geografie economică mondială - Pagina 31
Geografie economică mondială - Pagina 32
Geografie economică mondială - Pagina 33
Geografie economică mondială - Pagina 34
Geografie economică mondială - Pagina 35
Geografie economică mondială - Pagina 36
Geografie economică mondială - Pagina 37
Geografie economică mondială - Pagina 38
Geografie economică mondială - Pagina 39
Geografie economică mondială - Pagina 40
Geografie economică mondială - Pagina 41
Geografie economică mondială - Pagina 42
Geografie economică mondială - Pagina 43
Geografie economică mondială - Pagina 44
Geografie economică mondială - Pagina 45
Geografie economică mondială - Pagina 46
Geografie economică mondială - Pagina 47
Geografie economică mondială - Pagina 48
Geografie economică mondială - Pagina 49
Geografie economică mondială - Pagina 50
Geografie economică mondială - Pagina 51
Geografie economică mondială - Pagina 52
Geografie economică mondială - Pagina 53
Geografie economică mondială - Pagina 54
Geografie economică mondială - Pagina 55
Geografie economică mondială - Pagina 56
Geografie economică mondială - Pagina 57
Geografie economică mondială - Pagina 58
Geografie economică mondială - Pagina 59
Geografie economică mondială - Pagina 60
Geografie economică mondială - Pagina 61
Geografie economică mondială - Pagina 62
Geografie economică mondială - Pagina 63
Geografie economică mondială - Pagina 64
Geografie economică mondială - Pagina 65
Geografie economică mondială - Pagina 66
Geografie economică mondială - Pagina 67
Geografie economică mondială - Pagina 68
Geografie economică mondială - Pagina 69
Geografie economică mondială - Pagina 70
Geografie economică mondială - Pagina 71
Geografie economică mondială - Pagina 72
Geografie economică mondială - Pagina 73
Geografie economică mondială - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica Mondiala.pdf

Alții au mai descărcat și

Analiza urbană și regională Iași

Introducere Dezvoltarea teritorială este procesul de transformare a geografiei teritoriilor locuite (elemente fizice: infrastructură, peisaj,...

Destinații turistice pe glob - Australia

Caractere generale. Australia este situată în emisfera sudică, având ca limite: Marea Timos (NV), Marea Arafura (N), Marea Coralilor (NE), Marea...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Resurse Naturale

1.codul funciar 2.resursele de apa 3. sistemele de irigatie 4.resursele forestiere 5.pescuitul pe glob Def ale resurselor,opinii si criterii...

Premisele climatice ale organizării spațiului turistic în Carpații Meridional

CUVÂNT ÎNAINTE S-a împământenit din ce în ce mai mult, în ultimii ani, ideea de a „schimba aerul”. Toţi ne grăbim să mergem în concediu la munte...

Geografie economică mondială

CUPRINS Evolutia numarului populatiei Terrei În prezent, populatia Terrei a depasit 6 miliarde de locuitori (octombrie 1999), cifra obtinuta prin...

Geopolitică

Denis Touret, specialist francez în drept internaţional, o defineşte ca fiind o ştiinţă: "Geopolitica este ştiinţa umană, realistă, care are ca...

Harta Politică a Lumii Contemporane

Geografia economica- stiinta geografica care se ocupa cu studiul distributiei teritoriale a productiei, consumului si schimbului prin prisma...

Te-ar putea interesa și

Geografie economică mondială

1. Resursele umane ale Terrei Evolutia numerica a populatiei Terrei Populatia mondiala reprezinta, din punct de vedere statistic, suma tuturor...

Geografie economică mondială

CAPITOLUL 1: POPULATIA 1.Canada Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3...

Grecia - geografie economică mondială

Capitala: Atena; Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica Populatia: 10.668.354 locuitori; Suprafata:...

Geografie economică mondială - Olanda

1.Repere geografice generale: Numele oficial: Olanda, oficial Tările de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului...

Geografie economică mondială - grupări de integrare economică regională

Pactul Andin/ Comunitatea Andina de Natiuni (CAN) Pactul Andin încheiat în 1969 a căutat să stabilească relaţii între Venezuela, Columbia,...

Geografie economică mondială - schimbarea climatică

Schimbarea climatica Ni se spune sa actionam acum daca dorim salvarea planetei de o catastrofa climatica. Problema este ca ar putea fi prea...

Geografia economică mondială

TRANSPORTURILE FEROVIARE MONDIALE Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este deneconceput fara transporturi. Ele...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Ai nevoie de altceva?