Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 109 în total
Cuvinte : 37523
Mărime: 1.91MB (arhivat)
Publicat de: Angelica Miron
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camelia Badulescu
UNIVERSITATEA DIN PETROSANI FACULTATEA DE MINE CATEDRA INGINERIA MEDIULUI SI GEOLOGIE

Extras din curs

CURS 1

Metalele şi aliajele lor au constituit baza formãrii şi dezvoltãrii civilizaţiei omenirii deoarece proprietãţile lor au corespuns scopului urmãrit de om în tendinţa lui de asigurare a unui trai mai bun.De aceea, cunoaşterea repartiţiei elementelor chimice în scoarţa terestrã, a formei lor de existenţã, a rezervelor de materii prime minerale industriale şi materii prime auxiliare, în vederea extragerii metalelor, a constituit o preocupare permanentã şi de prim ordin.

1. DESPRE RESURSELE MINERALE ALE TERREI

Dinamica dezvoltãrii economice a cunoscut la mijlocul secolului XX cel mai înalt ritm din istoria civilizaţiei. Dezvoltarea economicã a tuturor ţãrilor lumii ridicã noi probleme privind asigurarea bazei tehnico-materiale a industrializãrii. Se estimeazã o creştere impresionantã a consumului mondial de minerale.

Sporirea patrimoniului mondial de rezerve minerale este o acţiune deliberatã a unitãţilor industriale cu profil geologic minier şi este dirijatã spre satisfacerea nevoilor de consum din ce în ce mai mari.

Permanenta creştere a cererii de metale pe piaţa mondialã este şi ea supusã unor influenţe determinante , care regizeazã acest fenomen complex, în toate domeniile producţiei miniere. Aceste influenţe pot fi sintetizate astfel:

- creşterea consumului specific mondial de metal pe cap de locuitor;

- creşterea populaţiei globului.

Creşterea consumului specific de metal pe cap de locuitor este considerabil influenţatã de factorul timp, prin aceasta înţelegându-se sporirea necesitãţilor de metal pe mãsura evoluţiei culturii materiale a omenirii, odatã ce progresul tehnic şi ştiinţific aduc în câmpul utilitãţii imediate cantitaţi din ce în ce mai mari de materii prime minerale.

Pentru valorificarea deplinã a resurselor Terrei, sunt necesare soluţii tehnologice care sã asigure:

- exploatarea zãcãmintelor cu conţinut redus în elemente utile;

- valorificarea complexã prin extracţia tuturor elementelor utile;

- valorificarea haldelor vechilor exploatãri;

- exploatarea zãcãmintelor de mare adâncime ;

- exploatarea minereurilor din platforma continentalã a mãrilor şi oceanelor;

- exploatarea nodulilor metaliferi ai oceanelor;

- exploatarea zonelor considerate inaccesibile ( deşerturi, zonele arcticã şi antarcticã, etc.).

2. RESURSE MINERALE CONVENTIONALE

Rezervele minerale au un caracter dinamic, atât ca rezultat al unor noi descoperiri de resurse, cât şi ca urmare a perfecţionãrii procedeelor tehnologice care pot determina valorificarea rentabilã a unor zãcãminte sãrace sau având condiţii grele de exploatare.

Progresul tehnicii miniere a permis în ultimele 2-3 decenii exploatarea unor zãcãminte cu conţinuturi scãzute în substanţe minerale utile.Zãcãmintele care se exploateazã în prezent au conţinuturi medii de 0,4-0,5 % Cu ( faţã de 2-3 % Cu cu decenii în urmã), 0,10- 0,15 % Sn ( faţã de 0,4-0,5% Sn), 20-30% Fe ( faţã de 50-70%Fe), etc., motiv pentru care au crescut atât costurile prospecţiunilor necesare cât şi investigaţiile suplimentare reclamate de noile tehnologii .

Creşterea investiţiei specifice este datoratã în principal scãderii conţinutului în substanţã utilã a zãcãmântului, amplasãrii zãcãmântului în zone greu accesibile şi cheltuielilor ridicate pentru echipamentele de protecţie a mediului.

Se impune ca evaluarea rezervelor sã reconsidere elemente vizând eficienţa economicã condiţionatã de factori legaţi de :

- caracteristicile zãcãmântului;

- volumul investiţiilor şi nivelul preţurilor;

- orientãrile de politicã ale ţãrilor producãtoare şi consumatoare, etc.

şi factorul ecologic .

Volumul de resurse şi rezerve a înregistrat în general creşteri importante în ultimele decenii. Situaţia rezervelor existente este într-o continuã schimbare , prin descoperirea de noi rezerve ( noduli oceanici,etc.) sau prin noi realizãri tehnologice care permit lãrgirea bazei de materii prime

( valorificarea ionilor metalici din apele de mare, a aluminiului din argile, etc.)

În cazul în care din analiza exploatabilitãţii unui zãcãmânt rezultã cã sunt întrunite toate condiţiile care asigurã valorificarea acestuia, el trece în cadrul aşa numitelor rezerve de bilanţ RB.

Includerea în aceastã categorie de rezerve se face atunci când sunt deja cunoscute , evaluate economic, metodele de exploatare ce vor fi aplicate, procedeele de concentrare ce vor asigura obţinerea unor concentrate corespunzãtoare din punct de vedere calitativ şi procedura metalurgicã de prelucrare a acestora.

Din totalitatea zãcãmintelor ce compun RB cea mai mare parte se exploateazã existând însã şi o anumitã parte , minorã, ce nu poate fi exploatatã deoarece asigurã aşa numitele lucrãri de protecţie (pilieri, lucrãri miniere de protecţie,etc.).

Rezervele de bilanţ se compun din rezerve exploatabile RE şi rezerve neexploatabile RN.

Deoarece nici rezervele exploatabile nu pot fi extrase în proporţie de 100%, rezultã aşa numitele rezerve industriale: RE ∙ k = RI

unde :k – coeficient subunitar al extracţiei cantitative;

RI – rezerva industrialã.

În cazul în care analiza exploatabilitãţii are drept rezultat o concluzie negativã, zãcãmântul respectiv este încadrat în categoria rezervelor înafarã de bilanţ RAB.

Acestea pot trece în grupa rezervelor exploatabile în funcţie de cerinţele economice sau de progresele realizate în tehnica exploatãrii şi procesãrii .

Plasarea unui zãcãmânt în unul din cele douã tipuri de rezerve este determinatã direct şi de necesarul metalului respectiv în economie.

3. RESURSE MINERALE NECONVENTIONALE

Se pot considera ca resurse minerale neconvenţionale cele existente în sedimentele consolidate ale teritoriilor submarine şi în apele mãrilor şi oceanelor.

În zonele marine din apropierea ţãrmurilor sunt evidenţiate zãcãminte de minerale grele - magnetit, ilmenit, zircon, columbit şi în concentraţii mai reduse - casiterit, wolframit, diamant, cromit, aur, monazit.

În apele mãrilor şi oceanelor existã importante cantitãţi de minerale sub formã de sãruri : un metru cub de apã de mare conţine: 19 kg clor, 10,6 kg Na, 1,3 kg Mg, 0,9kg S, 0,4 kg K şi Br, Si, B, F, cãrbune, Zn, Sn, Cu, Ni, Ti, Co, Ag, Au, W - de ordinul gramelor.

Producţiei tradiţionale de minerale marine - sare, magneziu, crom, fosfor, sodiu, potasiu, materiale de construcţii, i s-a adãugat extracţia de cãrbuni, fier, rutil, diamante, etc.

Producţia mineralã oceanicã reprezintã o pondere redusã (5%) din producţia mondialã, ponderi semnificative având doar Mg (70%) şi Br (70%).

Nodulii polimetaliferi - nouã sursã mineralã, inclusã în câmpul de activitate al industriei mineritului marin, au un potenţial metalic ridicat, conţinând circa 42 elemente dintre care : Co, Ni, Cu, Mn.

Evaluarea cantitativã a potenţialului nodulilor polimetalici este dificilã dat fiind stadiul incipient de prospectare şi explorare a teritoriilor submarine. Sunt estimate valori între 40 şi 600 miliarde tone rezerve cunoscute, respectiv totale.

4. MATERII PRIME SI AUXILIARE UTILIZATE ÎN METALURGIA EXTRACTIVÃ

Materiile prime de bazã utilizate în metalurgia extractivã se pot grupa în:

minereuri bogate şi / sau concentrate;

combustibili;

fondanţi;

materiale refractare.

Cantitãţile de materii prime necesare pentru obţinerea metalelor sunt variabile funcţie de natura şi caracteristicile materiilor prime şi de procesul tehnologic de extracţie a metalului.

a. MINEREURI BOGATE ŞI / SAU CONCENTRATE

În procesul de extragere a metalelor, îndeosebi a metalelor neferoase, minereurile intervin cu ponderea cea mai mare .

În naturã , metalele se gãsesc în general, sub formã de combinaţii cu oxigenul ( oxizi), cu sulful ( sulfuri), cu fosforul ( fosfaţi), cu bioxidul de carbon , cu bioxidul de siliciu , etc. Mai rar, unele metale cum sunt aurul, argintul, cuprul , se gãsesc şi în stare liberã ( nativã).

Mineralele se pot gãsi separate sau asociate cu alte minerale , formând roci.

Când într-o rocã existã minerale din care se pot extrage în mod rentabil unul sau mai multe metale , acea rocã se numeşte minereu.

Preview document

Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 1
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 2
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 3
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 4
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 5
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 6
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 7
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 8
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 9
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 10
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 11
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 12
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 13
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 14
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 15
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 16
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 17
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 18
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 19
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 20
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 21
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 22
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 23
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 24
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 25
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 26
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 27
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 28
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 29
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 30
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 31
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 32
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 33
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 34
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 35
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 36
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 37
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 38
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 39
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 40
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 41
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 42
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 43
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 44
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 45
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 46
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 47
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 48
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 49
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 50
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 51
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 52
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 53
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 54
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 55
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 56
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 57
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 58
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 59
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 60
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 61
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 62
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 63
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 64
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 65
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 66
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 67
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 68
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 69
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 70
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 71
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 72
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 73
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 74
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 75
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 76
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 77
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 78
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 79
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 80
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 81
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 82
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 83
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 84
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 85
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 86
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 87
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 88
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 89
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 90
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 91
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 92
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 93
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 94
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 95
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 96
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 97
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 98
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 99
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 100
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 101
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 102
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 103
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 104
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 105
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 106
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 107
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 108
Tehnici și Tehnologii în Industria Metalurgică și Energetica - Pagina 109

Conținut arhivă zip

  • TT9.doc
  • TT7+8.doc
  • TT6.doc
  • TT4+5.doc
  • TT3.doc
  • TT2.doc
  • TT12.doc
  • TT11.doc
  • TT10.doc
  • TT1.doc

Alții au mai descărcat și

Bilanț Termoenergetic

CAPITOLUL I 1. BILANŢ TERMOENERGETIC Punctul de lucru : Cuptor de tratament termic B1; Centrale termice pentru încălzire; Cazan de abur 10 t;...

Combinatul Siderurgic Mittal Steel

1.1 Generalităţi Combinatul Siderurgic MITTAL STEEL Galaţi a fost înfiinţat în anul 1961. Prin H.G. României nr. 29/1991 s-a organizat în forma...

Să se analizeze posibilitatea rentabilizării fluxului tehnologic al piesei de tip fiting în atelierele de tratament termic

CAPITOLUL I STUDIUL TEORETIC PRIVIND INFLUENŢA ELEMENTELOR DE ALIERE ÎN FONTELE MALEABILE 1.1. PREZENTARE GENERALĂ A FONTELOR MALEABILE...

Dimensionarea unui cuptor cu vatră pasitoare

GENERALITATI Cuptoarele industriale nu sunt realizate izolat intr-o unitate de productie, ele facand parte dintr-un ansamblu de agregate,...

Oțeluri Inoxidabile

CARACTERISTICI Oţelurile inoxidabile se caracterizează prin: - Rezistenţă chimică faţă de mediile chimice active; - Bune proprietăţi de...

Biomateriale

1. ASPECTE GENERALE DESPRE BIOMATERIALE. CARACTERISTICILE MATERIALELOR CERAMICE SI COMPOZITE Biomaterialele sunt produse de natură anorganică sau...

Curs Complet la TF (TPF)

Capitolul 1 MATERIALE DE FORMARE 1.1 Nisipuri de turnatorie Nisipul de turnatorie reprezinta componenta de baza a amestecurilor de formare...

Utilaje de fabricație

Obiective: -Cunoaşterea de către studenţi a principalelor metode de analiză a cinematicii utilajelor, -Cunoaşterea simbolurilor principalelor...

Te-ar putea interesa și

Analiza Experimentală a unor Repere Metalice cu Compoziții Chimice din Sistemul de Aliere Fe3C Aflate în Componența unui Distribuitor al Fluxului de Presiune

CAPITOLUL I . Introducere Dezvoltarea principalelor ramuri industriale , metalurgia ; construcţia de maşini ; chimia ; energetica ; electrotehnica...

Studii și cercetări privind eficientizarea proceselor de tratare a apelor recirculate din turnarea continuă

CAPITOLUL I STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL MEDIULUI ÎN SECŢIILE DE OŢELĂRIE ȘI TURNARE CONTINUĂ Industria siderurgică are un rol important în...

Metode de Management prin Obiective și Bugete, pe Centre de Profit

INTRODUCERE Tema acestei lucrări de licenţa este “Metoda de management prin obiective şi bugete, pe centre de profit”. Am ales această tema pentru...

Evaluarea unui Proiect de Investiții în Domeniul Metalurgic și Cel al Automatizărilor Industriale

1. PREZENTARE GENERALĂ S.C. GALFINBAND S.A. Sediul: Galaţi, Str. Smârdan nr. 2 bis Anul înfiinţării: societatea a fost înfiinţată în 1984 ca o...

Actionarea Electrică a Sistemelor de Pompare

INTRODUCERE Prezenta lucrare se încadrează în problematica calităţii consumului de energie care este apreciată cu ajutorul eficienţei energetice,...

Transportul Maritim

I. TRANSPORTUL MARFURILOR Considerata sub aspectul continutului sau economic, activitatea de transport constituie mijlocul prin care se inlesneste...

Investiții cu participarea capitalului străin

Cap.1. Investiţiile internaţionale – delimitări conceptuale. Investiţiile internaţionale reprezintă modalităţi concrete prin care un agent...

Bucșă autolubrifiantă

Lagare poroase autolubrifiante 1. Generalitati In prezent, lagarele fabricate din autolubrifiante sinterizate au devenit traditionale dar, in...

Ai nevoie de altceva?