Cort integrat în plafonul unui autovehicul

Disertație
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 5390
Mărime: 3.47MB (arhivat)
Publicat de: Marian U.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Lidia Gaiginschi
Facultatea de Mecanica
Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Iasi
Materie: Concepția și Managementul Proiectării Automobilului

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Fundamentare teoretica
  3. 3. Contribuții teoretice și aplicative la soluționarea temei
  4. 4. Concluzie
  5. 5. Bibliografie

Extras din disertație

Rezumat

Tema selectată constă în concepția unui cort integrat în plafonul unei mașini destinat pasionaților de camping. Am urmărit obținerea unui cost redus, simplitate constructivă și dimensiuni de gabarit reduse.

Ideea de baza este de a crea unu habitaclu retractabil ascuns in cadrul plafonului unui van. In principiu, habitaclul va fi invizibil pentru ochii celor din jur pana la desfășurarea lui la momentul dorit. Pentru a realiza acest lucru trebuie gândit un design armonios care sa nu întrerupă liniile gândite de către conceptori la dezvoltarea mașinii. Pe lângă design trebuie gândita si o schema de ranforsare a plafonului pentru a putea susține greutatea suplimentara.

In cadrul pieței auto, care continua sa fie in plina dezvoltare, s-au identificat doua contexte care au condus la concretizarea acestei noi idei de produs. Un prim segment de consumatori este reprezentat de amatorii de drumeții care prefera liniștea si aerul curat caracteristic unui camping montan in detrimentul unei pensiuni.

Cel de-al doilea segment mai redus de potențiali clienți ii aduce in prim plan pe conducătorii auto ale căror joburi presupune parcurgerea de distante foarte lungi si necesita un spațiu adecvat de odihna pentru a-si putea desfășura activitatea la nivel optim.

In aceasta lucrare va fi prezentat modul de funcționare al sistemului de desfășurare al cortului dar si modul de montare al acestui sistem pe un autovehicul standard. Un alt lucru ce va fi analizat este variația de materiale prezente pe piața si alegerea celor cu un raport calitate/preț cat mai satisfăcător pentru pretențiile eventualilor clienți.

Se vor analiza de asemenea si soluții constructive similare cu cea expusa in aceasta lucrare si se va face o comparație intre acestea pentru a evidenția avantajele si dezavantajele intre diferitele designuri gândite.

Introducere

Industria automobilistică cuprinde o gamă largă de companii și organizații implicate în proiectarea, dezvoltarea, producerea și comercializarea autovehiculelor. Este unul din cele mai importante sectoare economice după venit. Un segment poate mai puțin cunoscut ala acestei industrii este cel al vehiculelor recreaționale, dintre care cele mai populare sunt rulotele.

Termenul de rulotă este folosit pentru a descrie un vehicul cu două sau patru roți, remorcat la un autoturism și dotat cu elemente de confort proprii, potrivit unei mici camere de locuit.[1]

Deși este cea mai populara alegere pentru clintii ce urmăresc achiziționarea unui autovehicul in scop recreațional este de asemenea si una dintre cele mai scumpe fiind întrecuta poate doar autocarele transformate in adevărate apartamente pe roti.

Genul de clienți interesați de astfel de autovehicule sun iubitori de natura si de calatorii care prefera intimitatea oferita de un spațiu amenajat pe placul lor dar si libertatea de mișcare atunci când sunt in vacanta, in detrimentul unui camere de hotel ce rar satisface toate preferințele unei persoane.

Campingul locul unde turiștii pot desfășura activități recreative în aer liber, în general pe suprafețe pe care sunt instalate corturi sau baracamente pentru turiști. Cei care merg în camping părăsesc zonele urbane agitate pentru a se bucura de natură, locuind temporar în căsuțe tip camping, bungalouri, rulote, corturi, sau chiar sub cerul liber. [1]

Poate cea mai populara alegere in cazul optării unui camping atunci când suntem in vacanta este cortul. Deși de multe ori nu este cea mai confortabil alegere din toate punctele de vedere este cu siguranța cea mai ieftina, criteriu ce este de multe ori cel care este hotărâtor in luarea unei decizii.

Cortul este o locuință temporară, demontabilă și deplasabilă, constituită dintr-o armătură rigidă acoperită cu material textil, piei de animale etc. Cortul este destinat campării în diferite locuri și găzduirii unei sau mai multor persoane.[1]

Din dorința de avea un confort mai ridicat pentru un preț nu cu mult mai mare decât al unui cort convențional si care pe o perioadă mai mare de timp de utilizare sa fie rentabil s-a născut idee da a proiecta un habitaclu integrat in plafonul unui autovehicul, care la cerere poate fi complet invizibil ochiului atunci când nu este folosit si care poate fi desfășurat intru-un timp cat mai mic si mod cat mai simplu.

Deși in aceste moment exista pe piața o varietate de produse similare cu cel ce urmează a fi prezentat in continuarea acestei lucrări, majoritate au un design ce se integrează destul de greu cu cel au autovehiculul pe care sunt montate. Acest lucru deși aduce in primul rând probleme de ordin estetic, factor ce oricum nu prea interesează pe amatorii de camping, un alt inconvenient este faptul ca este afectata aerodinamicitate mașinii. Asta duce inevitabil la un consum mai mare de combustibil care pe termen lung iarăși nu este rentabil.

Pentru ca rezolva problema integrării deficitare a produsului in designul inițial proiectat al autovehiculului sa pornit de la ideea gândirii unui sistem simplu, ușor dar si de dimensiuni reduse, pentru a putea permite amplasare si montarea tuturor elementelor angrenate in desfășurarea cortului utilizând un volum cat mai redus de spațiu.

Bibliografie

1. https://ro.wikipedia.org/

2. Catalog Autohome 2017-18

3. https://www.bodans.co.uk/vw-transporter-conversions

4. www.emag.ro

Preview document

Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 1
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 2
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 3
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 4
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 5
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 6
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 7
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 8
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 9
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 10
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 11
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 12
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 13
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 14
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 15
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 16
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 17
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 18
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 19
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 20
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 21
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 22
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 23
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 24
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 25
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 26
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 27
Cort integrat în plafonul unui autovehicul - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Cort integrat in plafonul unui autovehicul.docx

Ai nevoie de altceva?