Cuprins
- Introducere 3
- CAPITOLUL I - Europa Occidentală și Europa Orientală: două realități, două istorii unite într-un destin comun 6
- 1.1. Construcții supranaționale în Europa Occidentală și în Europa Orientală 6
- 1.2. Extidentirea Uniunii Europene în Est 11
- 1.3. O Uniune Europeană dezechilibrată 15
- CAPITOLUL II - Schimbările produse în diferite perioade ale Uniunii Europene 20
- 2.1. Tratatele Uniunii Europene 20
- 2.2. Structura Uniunii Europene: competențele și rolul său 26
- 2.3. Bugetul și resursele Uniunii Europene 30
- CAPITOLUL III - Viitorul Europei văzut cu alți ochi 34
- 3.1.Cinci scenarii pentru Europa până în 2025 34
- 3.2. O Europă a libertății, a securității și a justiției 36
- 3.3. Influența Uniunii Europene asupra teritoriilor învecinate 40
- 3.4. Uniunea Europeană o putere la nivel mondial 43
- CAPITOLUL IV Studiu de caz: Uniunea Europeana în perioade critice. Unitate sau dezbinare? 50
- Concluzii: 63
- BIBLIOGRAFIE 65
Extras din licență
Introducere
Am ales această temă „Europa cu mai multe viteze. Mit sau realitate?”, pentru a evidenția importanța dezvoltării Uniunii Europene la nivel mondial și influența sa asupra oamenilor pentru a crea o Europă unită și puterinică.
Europa este definită de realizările și tradițiile sale, termenul „Europa” se poate referi la o distincție culturală, politică sau geografică.
Din punct de vedere politic Europa s-a extins foarte mult încă de la începuturile sale, ducând cu timpul la apariția celei mai importante unități politice și economice numită „Uniunea Europeană”.
Uniunea Europeană a fost văzută drept o salvare după ce s-a confruntat cu cele Două Mari Războie. Țările din Europa și-au dat seamă că este mai bine să lucreze împreună decât să se lupte între ele, promovând pacea și egalitatea între cetățenii europeni. În urma „Declarației Schuman” a fost instaurat un plan strategic de dezvoltare, la care a luat parte doar 6 țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.
Astfel, cu trecerea timpului Uniunea Europeană a devenit o comunitate puternică la care i s-au adăugat și alte state. Numărul statelor a fost unul îmbucurător pentru Europa, iar în ziua de azi Uniunea numără 27 de state membre care au decis să lucreze împreună și să se ajute reciproc.
Motivația mea în alegerea temei m-a dus către o Europă cu mai multe viteze așa cum este văzută și de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker care spune că - „viitorul Europei prezintă principalele provocări și oportunități pentru Europa în deceniul următor. Sunt prezentate cinci scenarii ale modului în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de alegerile pe care le va face. Scenariile acoperă o gamă de posibilități și au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive. Pentru a stimula dezbaterea, Comisia supune atenției la o serie de cinci documente de reflecție. La fel ca și Cartea albă, documentele de reflecție oferă și vor oferi diferite idei, propuneri, opțiuni ori scenarii privind Europa în 2025 care să ofere cadrul pentru dezbaterile publice fără să ofere răspunsuri definitive, dar adoptând o abordare orientată spre viitor, pe baza opțiunilor evidențiate în Cartea albă.”
Ca urmare a strategiei de dezvoltare propusă de președintele Comisiei Europene, președintele francez Emmanuel Macron își exprimă viziunea în discursul de la Sorbona din septembrie 2017, denumită simbolic “Pentru o renaștere europeană”, unde evidențiază dimensiunea umanistă a Europei și necesitatea promovării modelului european. Planul propus de Emmanuel Macron constituie o contribuție la dezbaterea, la nivel european, privind viitorul Europei.
Astfel, Europa cu mai multe viteze este văzută de către liderii europeni drept un proiect nou plin de contradicții care vine cu avantaje și dezavantaje pentru toate țările din Uniunea Europeană.
România de la 1 ianuarie 2007 a devenit stat membru al Uniunii Europene. În calitatea de stat membru are atât drepturi, cât și obligații. Toate acestea derivă din tratatele și legislația adoptate de Uniunea Europeană de la înființare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.
Drept urmare, societatea românească în prezent poate fi afectată într-o astfel de Europă cu mai multe viteze fiind plasată la periferie fată de o asemenea evoluție dacă nu reușește să treacă printr-o serie de schimbări.
Așa cum spune și președintele Comisiei Europene, ”Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O, Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate ( ) Europa cetățenilor e o Europă a justiției, libertății și egalității”, acest mesaj trebuie reținut de autoritățile statelor membre și de cetățenii care vor o schimbare. Pentru România o Europă cu mai multe viteze poate reprezenta o șansă nesperată: aceea de a continua reformele necesare economice și politice și chiar de a deveni un lider regional ca membru cu drepturi depline, pentru prima oară în istorie, al nucleului dur al Uniunii Europene.
Pentru început prioritățile României ar trebui să fie dezvoltarea economică și consolidarea democrației într-un context stabil, aderarea la zonele Euro și Schengen, pregătirea contribuției românești la proiectul european, iar pentru a reuși trebuie însă să arătăm că ne dorim să facem parte dintr-o Europă mai rapidă.
Configurarea capitolelor componente ale lucrării și prezentarea unui scurt rezumat a ceea ce vor urma să conțină:
Lucrarea este împărțită în patru capitole analizând evoluția Europei cu mai multe viteze având avantajele și dezavantajele sale un subiect dezbătut de tot mai mulți lideri europeni care a stârnit interes și care a avut un mare impact asupra statelor în ultima perioadă de timp.
Bibliografie
CĂRȚI ȘI MANUALE ȘTIINȚIFICE
1. Alberto Alesina, Francesco Giavazzi, Viitorul Europei: reformă sau declin, Ed.ARC, 2009.
2. Augustin Fuerea, Tratatele fundamentele ale Uniunii Europene, Ed. C.H. Beck, București, 2017.
3. Dr. Ioana Nely Militariu, Dreptul Uniunii Europen. Cronologie. Izvoare. Principii. Instituții Ediția a II-a, Editura.Universul Juridic, București, 2011.
4. Fuerea Augustin , Manualul Uniunii Europene, Ediția a III - a revăzută și adăugită, Editura Universul Juridic, București, 2006.
5. George Cioranescu, Europa Unită. De la idee la intemeiere, Ed. Paideia, 2004.
6. Ioan T. Bari, Globalizare si probleme globale, Ed.Eonomica, București, 2001.
7. Isaac. G., Blanquet, M., Droit communautaire général, 8 édition, Ed. Dalloz; 2001.
8. Ispas, Gabriel-Liviu, Uniunea Europeană. Evoluție. Instituții. Mecanisme, București, Ed.Universul Juridic, 2012.
9. Joseph E. Stiglitz, Freefall: America, Free Markets and the Sinking of the Global Economy, Statele Unite, Ed.Publica, 2010.
10. Marion Fisher, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ghid pentru jurnaliștii din Republica Moldova, Chișinău, 2010.
11. Mihnea S. Stoica, Smart Politics. Perspective asupra europenizarii, Ed.școala ardeleană, Cluj, 2020.
12. Moroianu Zlătescu Irina, Dreptuile omului un sistem în evoluție, Ed. I.R.D.O, București, 2008.
13. Pascal Fontaine, 12 lecții despre Europa, Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2018.
14. Popa Claudia Diana Sabău, Bugetul Uniunii Europene si Fondurile Comunitare, Ed.Economica, București, 2010.
15. Soulet, Jean-François, Istoria comparată a statelor comuniste din 1945 până în zilele noastre, Ed.Polirom, Iași, 1998.
16. Ștefan Popescu, Uniunea Europeana dupa epidemia de COVID-19, Ed.Litera, București, 2020.
ARTICOLE ȘI PUBLICAȚII ȘTIINȚIFICE
1. Revista universitară de studii strategice interdisciplinare și de securitate, Editor: Universitatea creștină „DIMITRIE CANTEMIR”, București, 2019.
2. Comisia Comunităților Europene, Un plan european de redresare economică, Comunicarea Comisiei către Consiliul European, Bruxelles, 26.11.2008, COM(2008) 800
3. Comunicare a Comisiei către Parlamenul European, Consilul European și Consiliu, Un nou cadru financiar multianual, modern și capabil să asigure îndeplinirea eficientă a obiectivelor prioritare ale Uniunii după anul 2020, Bruxelles COM(2018) 98
...
Preview document
Conținut arhivă zip
- Europa cu mai multe viteze - Mit sau realitate.doc