Cuprins
- CUPRINS 1
- Capitolul I - Introducere 3
- 1. Poziția geografică 4
- 2. Istoricul cercetărilor din zonă 6
- Capitolul II. Cadrul natural 7
- II.1 Relieful 7
- II.1.1 Hipsometria (altitudinea) 8
- II.1.2 Declivitatea 10
- II.1.3 Orientarea versanților 12
- II.2 Clima 14
- II.3 Vegetația 17
- II.4 Fauna 18
- Capitolul III - Potențialul turistic 19
- III.1 Potențialul turistic natural 20
- III.1.1. Pădurea de smarald (rezervația de stejari „Dumbrava”) 20
- III.1.2 Codrii de Aramă 21
- III.1.3. Rezervația „Pădurea de Argint" 22
- III.1.4 Lacul Crucii (Cuejdel) 23
- III.2. Potențialul turistic antropic 26
- III.2.1. Ansamblul Mănăstirii Horaița, cu schitul Horăicioara 26
- III.2.2. Mânăstirea Văratec 27
- III.2.3. Ansamblul Mănăstirii Sihăstria 28
- III.2.4. Ansamblul Mănăstirii Agapia 28
- III.2.5. Ansamblul Mănăstirii Secu 29
- III.2.6. Rezervația de Zimbri - Neamț 30
- III.2.7. Casa memorială „Mihail Sadoveanu” 30
- III.2.8. Casa-muzeu Vasile Găman 31
- III.2.9. Monumentul Eroilor Vânători de Munte 31
- III.2.10. Telegondola din Piatra-Neamț 32
- III.2.11. Pârtia de ski din Piatra-Neamț 33
- III.2.12. Grădina zoologică din Piatra-Neamț 34
- III.2.13. Ștrandul din Piatra-Neamț 35
- III.3 Gastronomia 36
- III.4 Tradiții și obiceiuri 37
- Capitolul IV - Infrastrutura turistică 38
- IV.1. Infrastructura de transport 38
- IV.2. Infrastructura de cazare 39
- Capitolul V - Tipuri de turism din regiune 45
- V.1. Turismul montan 46
- V.2. Turismul cultural 47
- V.3. Turismul rural și agroturismul. 47
- V.4. Ecoturismul 48
- V.5. Turismul de recreere 48
- V.5.1. Traseul Târgu Neamț - Pipirig - Piana Largului 49
- V.5.2.Traseul Parcul Natural Vânători Neamț 50
- V.5.3. Traseul Piatra Neamț - Bălțătești - Târgu Neamț 51
- V.5.4. Traseul Piatra Neamț - Bicaz - Borca 52
- V.6. Analiza Swot 53
- V.6.1 Cadrul natural 53
- V.6.2 Potențialul turistic 54
- V.6.3. Infrastructura 54
- V.6.4 Mediul 55
- V.6.5. Dezvoltarea rurală 55
- V.6.6 Resurse umane 56
- Concluzii 58
- Bibliografie 59
Extras din licență
Capitolul I - Introducere
Am ales această temă, deoarece, după parerea mea, Munții Stânișoarei dispun de un potențial turistic, natural și antropic, deosebit. Aici se pot practiva diverse tipuri de turism (turismul montan, sportiv, cultural, și multe altele). Din păcate această zonă nu este deplin valorificată, cauzele fiind diverse: lipsa fondurilor, infrastructură modestă, slaba pregătire a personalului desemnat să promoveze acest teritoriu, etc. Am ales această temă pentru a scoate în evidență potențialul și obiectivele turistice oferite de către acest areal, obiective puțin cunoscute de către publicul larg. Deoarece locuiesc în municipiul Piatra-Neamț, pot spune că am o motivație în plus pentru a promova această zonă
Munții Stânișoarei, situați în partea de nord-est a țării, sunt așezați în exteriorul arcului Carpaților Orientali, având o direcție generală nord-vest , sud-est pe o suprafață de 2.100 km pătrați, ceea ceea ce reprezintă circa 4 % din întreaga arie a lanțului muntos oriental. Munții Stânișoarei se întind pe doua județe, si anume Neamț și Suceava. În această lucrare, vom analiza sectorul nemțean al munților. (fig. 1)
Lucrarea este structurată pe 5 capitole. Astfel prezentul studiu începe cu un istoric al cercetărilor în zona Munților Stânișoarei, făcându-se referire la culturile care au modelat acest spațiu din punct de vedere geografic, se continuă cu o caracterizare a spațiului fizico-geografic a zonei în care s-a făcut cercetarea, prezentându-se relieful, clima, hidrografia, vegetația, flora și fauna.
În capitolul al III-lea am vorbit despre principalele atracții, natural și antropice pe care le găsim în Munții Stânișoarei sau în imediata apropiere a acestora.
Al IV-lea capitol este un capitol de analiză a infrastructurii de cazare și transport din regiunea Munților Stânișoarei în care am prezentat și analizat principalii indicatori turistici care au relație directă cu acestea.
În ultimul capitol am vorbit despre tipurile de turism prezente în regiune. În finalul lucrării am făcut o analiză SWOT valorificării potențialului turistic al ariei de cercetare vizate.
Pentru realizarea studiului referitor la potențialul turistic al Munților Stânișoarei din sectorul nemțean, am respectat întocmai etapele clasice ale unei cercetări geografice, și anume: etapa pregătitoare (de documentare bibliografică), etapa de teren și etapa de finalizare a cercetărilor (realizarea materialelor grafice și redactarea lucrării).
Metodologia de cercetare a urmărit identificarea, localizarea și descrierea principalelor obiective turistice din zona cercetată. Pentru identificarea și localizarea obiectivelor turistice am folosit metoda de cercetare analitică (observarea directă, citarea hărților, colectarea datelor și a informațiilor), cât și metode de cercetare sintetică (clasificare și generalizare).
Elaborarea lucrării a avut drept scop identificarea principalelor atracții turistice din perimetrul Munților Stânișoarei (din județul Neamț) și analiza valorificării acestora.
Din păcate, cu un potențial turistic extrem de ridicat, în regiunea Munților Stânișoarei există un potențial turistic enorm care nu este exploatat la adevărata lui valoare, aici ne putem referi la peisajele unice și la ceilalți factori comuni pentru turism.
1. Poziția geografică
Munții Stânișoarei ocupă, in județul Neamț, intreaga arie din partea de nord a Vaii Bistriței, înălțimea maximă a acestor munți este atinsă in Vf. Bivolu (1529m), aflat în zona de intersectie a județelor Neamț și Suceava. În cadrul regiunii muntoase a județului Neamț, această unitate de relief este foarte bine indizidualizată.
Cu lacurile Izvorul Muntelui, Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei, se sprijină la vest și sud de valea Bistriței, în partea de est, de Subcarpati iar in partea de nord, Munții Stânișoarei se întind până în valea Moldovei (I.Ichim, 1973)
Valea Bistriței reprezintă o limită deosebit de clară în partea de sud și vest, limită puternic evoluată, regăsind o vale adâncită cu aproximativ 400m în nivelul culmilor imediate și care desparte Munții Stânișoarei de Munții Budacului, de Masivul Ceahlau, precum și de Munții Tarcăului. În partea de est este marcat planul de contact cu Subcarpații printr-o denivelare morfocentrică.
Bibliografie
o Ichim, Ioniță, Bojoi, Ion, Județele patriei-Județul Neamț, editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1974
o Ichim, Ioniță, Munții Stânișoarei-Studiu geomorfologic, editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1979
o Grigor, Pop, Carpații și Subcarpații României, editura Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca, 2006
o Apostol, Liviu, Clima Subcarpaților Moldovei, editura Universității Suceava, Suceava, 2004
o Oprea, Răzvan, Ielenicz, Mihai, România-Carpații, editura Universitară, București, 2011
o ***Secția propagandă a comitetului județean Neamț al Partidului Comunist Român (coordonator), Neamț-monografie, editura Sport-Turism, București, 1981
o Savu, Alexandru, Velcea, Valeria, Geografia Carpaților și a Subcarpaților Românești, editura didactică și pedagogică, București, 1982
o Barbu, Nicolae, Lupașcu, Gheorghe, Rusu, Constantin, Toderița, Maria, Barbu, Alexandru, Studiul solurilor din partea sudică a munților Stânișoara, editura Universitații ,,Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 1982
o Muntele, Ionel, Iațu, Corneliu, Geografia turismului, editura Sedcom Libris, Iași, 2003
o Talabă, Ion, Turism în Carpații Orietnali, editura „Pentru Turism”, București, 1991
o Cojocaru, Steliana, Strategii în turism și servicii, editura Universitară, București, 2010
o Nistoreanu, Puiu, Ecoturism și turism rural, editura ASE, București, 2006
o Bucur, Mariana, Marketing Turistic, editura Irescom, București, 2006
o Butnaru, Gina, Strategii manageriale pentru asigurarea calității produselor și serviciilor turistice, editura Tehnopress, Iași, 2000
o Ungureanu, Irina, Geografia Mediului, editura Universitații ,,Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2005
o Chelaru, Dan, Dinamica peisajului în Valea Bistriței, editura Universitații ,,Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2013
Surse online:
www.wikipedia.ro
www.romanianturism.com
www.insse.ro
www.viziteazaneamt.ro
www.alpinet.org
www.mdrl.ro
www.locuridinromania.ro
www.isjneamt.ro
www.meteoromania.ro
www.tehnopress.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Particularitati ale dezvoltarii turismului din sectorul nemtean al Muntilor Stanisoara.docx