Cuprins
- INTRODUCERE
- MOTIVAŢIA ŞI IMPORTANŢA PUBLICITĂŢII STRADALE
- Capitolul 1. ASPECTE ALE POLITICII DE PRODUS ……………… 1
- 1.1 CONCEPTUL POLITICII DE PRODUS 1
- 1.2 PRODUSUL ÎN MEDIUL DE MARKETING ŞI CA VALOARE DE ÎNTREBUINŢARE 2
- 1.3 CLASIFICAREA PRODUSELOR 3
- 1.4 CONŢINUTUL POLITICII DE PRODUS 5
- 1.5 CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI 8
- 1.6 GAMA DE PRODUSE 9
- 1.7 PROCESUL DE ELABORARE A PRODUSELOR NOI ŞI COMPETITIVE PE PIAŢĂ 10
- 1.7.1 LANSAREA PRODUSELOR PE PIAŢĂ 10
- 1.7.2 MARCA PRODUSULUI ŞI CONDIŢIILE DE UTILIZARE A ACESTEIA 10
- 1.7.3 AMBALAREA ŞI ETICHETAREA PRODUSULUI 11
- 1.8 STRATEGIA DE PRODUS 11
- 1.8.1 STRATEGIA DIVERSIFICĂRII GAMEI DE PRODUSE 11
- 1.8.2 STRATEGIA DIFERENŢIERII CALITATIVE A PRODUSELOR 11
- Capitolul 2. DESPRE COMUNICARE ŞI INFLUENŢARE ,,,,,,,,,,, 13
- 2.1 DESPRE COMUNICAREA PROFESIONISTĂ ŞI PUBLICITATE 14
- 2.2 SPAŢIUL CULTURAL ŞI MARKETINGUL 16
- 2.3 CERCETAREA DE MARKETING PENTRU PLANIFICAREA IDENTITĂŢII FIRMEI 16
- 2.4 CERCETAREA CANTITATIVĂ 18
- Capitolul 3. IMAGINEA PRODUSULUI ŞI A FIRMEI 20
- 3.1 ANALIZA NOŢIUNII DE IMAGINE A PRODUSULUI 20
- 3.2 PRINCIPII GENERALE DE CREARE A IMAGINII PRODUSULUI 22
- 3.3 ARGUMENTAREA ŞI PERSUASIUNEA IMAGINII DE PRODUS 22
- Capitolul 4. ABORDĂRI ALE PUBLICITĂŢII STRADALE ÎN MUNICIPIUL ORADEA 26
- 4.1 PUBLICITATEA STRADALĂ ÎN MUNICIPIUL ORADEA – STUDIU DE CAZ 37
- 4.2 INTERPRETAREA REZULTATELOR UNUI STUDIU ELABORAT PE BAZA UNUI CHESTIONAR DE MARKETING 39
- CONCLUZII GENERALE AFERENTE LUCRĂRII 55
- REFERINŢE BIBLIOGRAFICE 56
- ANEXE 57
Extras din licență
INTRODUCERE
Această lucrare este structurată în patru capitole după cum urmează:
- capitolul 1 Aspecte ale politicii de produs,
- capitolul 2 Despre comunicare şi influenţare,
- capitolul 3 Imaginea produsului şi a firmei,
- capitolul 4 Abordări ale publicităţii stradale în municipiul Oradea.
Primul capitol se referă la politica de produs. În acest capitol sunt cuprinse informaţii despre conceptul politicii de produs, despre produs în mediul de marketing, despre clasificarea produselor, despre conţinutul politicii de produs, despre ciclul de viaţă al produsului, despre gama de produse, despre procesul de elaborare a produselor noi pe piaţă, despre lansarea produselor pe piaţă, despre marca produsului, despre ambalarea şi etichetarea produsului, despre strategii de produs, despre strategia diversificării gamei de produse.
Al doilea capitol se referă la comunicare şi influenţare. În acest capitol sunt cuprinse informaţii despre comunicarea profesionistă şi publicitate, despre spaţiul cultural şi marketing, despre cercetarea de marketing pentru planificarea identităţii firmei, despre cercetarea cantitativă.
Al treilea capitol se referă la imaginea produsului. În acest capitol sunt cuprinse informaţii despre analiza noţiunii de imagine a produsului, despre principii generale de creare a imaginii produsului, despre argumentarea şi persuasiunea imaginii de produs.
Al patrulea capitol se referă la abordări ale publicităţii stradale în municipiul Oradea. În acest capitol sunt cuprinse informaţii despre un studiu de caz referitor la publicitatea stradală în municipiul Oradea. Acest studiu de caz s-a bazat pe interpretarea rezultatelor unui chestionar de marketing.
MOTIVAŢIA ŞI IMPORTANŢA PUBLICITĂŢII STRADALE
Ca în multe alte domenii, şi în cazul publicităţii stradale, România nu a facut nimic altceva decât să copieze modele de succes. Tot ceea ce a mers şi merge peste hotare (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania), merge, cu modificările de rigoare, şi aici.
Specialişti din lumea întreagă au încercat să afle care este formula matematică a succesului în publicitatea stradală. N-au reuşit. Un singur lucru este clar: succesul există! Altfel nu ar fi apărut, numai în ultimii ani, în România, peste 10.000 de panouri stradale.
Publicitatea stradală urmează, firesc, dezvoltarea umană. În outdoor advertising, chiar dacă vorbim de mesaje agresive, dezvoltarea este strâns legată de dezvoltarea pe piaţă, de dezvoltarea unui comportament al consumatorilor.
Oamenii din publicitate spun că dacă ai rezolvat problema mesajului din panoul stradal, ai rezolvat problema tuturor mesajelor, pe orice cale le-ai transmite. Şi e adevarat, pentru că o metodă mai eficientă de a crea, dar şi de a lua pulsul pieţei, nu există.
Mesajul este peste tot! Ridicaţi ochii spre cer şi vedeţi un zepellin al celor de la BMW. Lăsaţi ochii pe pământ şi daţi peste 10-15 mesaje (cam atâtea sunt într-o intersecţie aglomerată). Rulaţi în spatele unui autobuz şi, de pe capota motorului, vă face semne o superbă domnişoară care vă invită la o bere Tuborg. Opriţi maşina în parcare şi, pe stâlpul de iluminat, noul telefon LG abia aşteaptă să vă spună ce ştie să facă.
Strada este o altă casă. Pare greu de crezut, dar aşa este. Petrecem pe stradă, în medie, conform ultimelor studii, în jur de 3 ore pe zi. Marele avantaj al străzii este că nu prea îţi oferă alternative. Pe stradă mergi, pur şi simplu. Şi mai discuţi cu partenerul sau partenera, dacă există. De plictiseală te mai uiţi pe un panou, pe un televizor, pe un banner, pe o pictură pe bloc.
Nu esti pe stradă, nu exişti! 58 din cele mai cunoscute branduri din lume sunt prezente, permanent, pe stradă. Celelalte fac campanii integrate de publicitate în care, normal, panourile publicitare sunt la loc de cinste.
Capitolul 1. ASPECTE ALE POLITICII DE PRODUS
1.1 CONCEPTUL POLITICII DE PRODUS
Politica de produs reprezintă o componentă esenţială a politicii globale de marketing întrucât nu se poate face un marketing eficient cu un produs de calitate îndoielnică.
Produsul constituie o componentă de bază a mixului de marketing, unul dintre „ingredientele de bază” ale acţiunii marketingului în cadrul pieţei. Elementele componente ale mixului de marketing sunt cunoscute sub denumirea de cele „4P” din limba engleză: Produc, Price, Promotion and Place (Produs, Preţ, Promovare şi Desfacere).
Produsul este principalul punct de plecare în realizarea activităţilor de marketing desfăşurate în cadrul pieţei. Deciziile referitoare la alegerea produselor şi caracteristicilor acestora implică investiţii mari şi sunt mai rigide, în sensul că nu se poate modifica la fel de repede un produs ca un preţ de vânzare. În aceste condiţii, erorile comise în politica de produs sunt de cele mai multe ori iremediabile.
Deciziile referitoare la celelalte componente ale mixului de marketing (preţ, promovare, distribuţie) sunt în mod nemijlocit subordonate deciziilor referitoare la produse şi caracteristicile lor. În aceste condiţii, deciziile referitoare la produse preced în mod logic şi cronologic deciziile referitoare la celelalte elemente ale mixului de marketing.
Importanţa produsului este determinată, în special, prin scopul său de a satisface cât mai bine nevoile şi dorinţele consumatorilor. De aceea, fiecare producător urmăreşte să realizeze un produs cât mai apropiat de preferinţele consumatorilor, de o calitate cât mai bună şi un preţ accesibil pentru a fi preferat dintre varietatea de produse existente pe piaţă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Comunicare si Promovare. Rolul Out-Door in Publicitatea Stradala. Abordari ale Publicitatii Stradale in Municipiul Oradea
- Comunicare si Promovare. Rolul Out-Door in Publicitatea Stradala. Abordari ale Publicitatii Stradale in Municipiul Oradea.doc
- La parte introductiva.doc