Metafora în Stilul Publicitar

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 20748
Mărime: 1.93MB (arhivat)
Publicat de: Alin Varga
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. I. Discursul publicitar – caracteristici 6
  3. I. 1. Premise 6
  4. I. 2. Tipuri de discurs publicitar 12
  5. I. 3. Tipuri de texte în publicitate 14
  6. I. 4. Forţa persuasivă a discursului publicitar 16
  7. I. 5. Discursul publicitar din perspectivă retorică 21
  8. II. Metafora în discursul publicitar 26
  9. II.1. Misiunile comunicării 26
  10. II.2. Funcţiile discursului publicitar 29
  11. II.3. Elemente de stilistică în publicitate 32
  12. II.2.1. Procedee stilistice în publicitate 32
  13. II.2.2. Figuri de stil în publicitate 38
  14. II.2.3. Metafora 45
  15. III. Studiu de caz 49
  16. III.1. Reclame la băuturi 50
  17. III.2. Reclame la produse alimentare 52
  18. III.3. Reclame la produse cosmetice 56
  19. IV. Concluzii 58
  20. Anexe 60
  21. Bibliografie 66

Extras din licență

Introducere

Motivul pentru care am ales această temă, „Metafora în discursul publicitar” este datorită faptului că discursul publicitar joacă un rol important în ziua de azi, viaţa omului modern fiind constant asaltată de publicitate, de reclame inedite la TV, radio, în presa scrisă şi chiar online, de panouri uriaşe şi bannere prezente in fiecare oraş, de afişe, broşuri, flyere împărţite pe stradă.

Aflată pretutindeni şi cu un caracter repetitiv ca strategie principală, aceasta încearcă să convingă, să persuadeze, având interesul de a îndruma publicul consumator spre cumpărarea unor produse de care este foarte probabil să nu aibă nevoie.

Prin intermediul discursului publicitar ni se dă de înţeles că, în condiţiile în care achiziţionăm produsul respectiv vom avea puterea de a deveni ceea ce ne dorim. Pentru a-şi vinde produsele reclamele creează şi modifică identităţi şi le oferă publicului gata procesate, acestea devenind un factor principal care stabilesc speranţele şi perspectivele noastre.

Pentru a-şi atinge scopul de a ajunge la potenţialul consumator comunicatorii folosesc o gamă largă de modalităţi care pot rezulta în trezirea interesului, în atragerea atenţiei publicului şi în determinarea acestuia să aleagă un anumit produs in detrimentul altuia.

Astfel, în lumea modernă această metafora constituie principala modalitate pe care o are lumea publicităţii pentru a înfrumuseţa şi a estetiza mesajele publicitare, pentru a le face mai atrăgătoare pentru potenţialii consumatori.

Metafora este esenţială pentru puterea persuasivă a publicităţii iar datorită unor asemănări inedite cunoscutul se poate face necunoscut şi firescul nefiresc. Prezenţa atât de deasă a acestora în mesajele publicitare poate produce o plăcere faţă de textul citit şi prin urmare va fi memorat mult mai uşor de către public dar, de asemenea există riscul ca printr-o repetare excesivă acestea să devină banale, statice şi convenţionale.

Prezenta lucrare de licenţă este structurată în următoarele capitole:

I. Discursul publicitar – caracteristici: în acest capitol am arătat care sunt principalele opinii şi teorii care privesc efectele pe care le poate avea discursului publicitar asupra comportamentele consumatorilor, care sunt tipurile de discurs publicitar şi tipurile de texte utilizate în publicitate. De asemenea am vorbit despre persuasiunea mesajelor publicitare, într-o vreme în care ne confruntăm cu acest fenomen mai mult ca oricând, şi despre utilitatea retoricii în acest domeniu, o artă străveche a convingerii auditoriului prin limbaj.

II. Metafora în discursul publicitar: în al doilea capitol am vorbit despre misiunile comunicării publicitare cum sunt educarea, unificarea socială, visele, religia, etc. şi despre funcţiile discursului publicitar. Am arătat care sunt elementele de stilistică prezente în

publicitate şi folosite pentru înfrumuseţarea comunicării publicitare, precum procedee stilistice şi figuri de stil. Tot aici am rezervat un subcapitol doar pentru metaforă, pentru a arăta importanţa acesteia în lumea publicităţii, atât în persuasiunea şi în atragerea atenţiei consumatorilor cât şi în crearea unei hiperrealităţi care răspunde unei nevoi existenţiale a publicului, aceea a alternanţei.

III. Studiu de caz: pentru realizarea studiului de caz am ales o serie de reclame, în a căror compoziţie sunt prezente metaforele, pe care le-am analizat pentru a identifica care este tipul de metaforă predominant în mesajele publicitare.

Capitolul I

Discursul publicitar – caracteristici

I. 1. Premise

Publicitatea este definită ca o „acţiune sau complex de acţiuni comunicaţionale verbale şi non-verbale, având ca scop informarea publicului în legătură cu un produs, un serviciu sau o persoană vizând obţinerea unei impresii şi a unei atitudini favorabile urmate de o adeziune psihologică şi de receptivitate. Scopul publicităţii poate fi politic sau comercial; ea urmăreşte convingerea publicului-ţintă în legătură cu calităţile/meritele eventual de excepţie ale obiectului său.”

Rolul publicităţii a devenit tot mai important o dată cu trecerea timpului, aceasta având o influenţă semnificativă asupra oricărei societăţi moderne, fiind comparată cu vechi instituţii, cum este biserica sau şcoala. „Publicitatea şi-a depăşit statutul de furnizor de cogniţie, devenind liant social, catalizator, creator şi dinamizator al coeziunii sociale.”

O caracteristică importantă a acestui domeniu este că urmează cursul societăţii în care funcţionează fiind o reflexie a sistemului social din care face parte. Astfel, publicitatea se află de multe ori în avangarda schimbărilor, impunând noi comportamente şi moravuri în rândul consumatorilor, determinând inovaţia.

Opiniile asupra publicităţii sunt contradictorii. Pentru unii aceasta reglează sistemul economic, îmbunătăţeşte integrarea socială, sporeşte optimismul, bucuria, încrederea în viaţă şi de asemenea încearcă să reducă agresivitatea. „Dorinţa de a-i învăţa pe alţii şi de învăţa de la alţii este atât de mare în publicitate încât inhibă orice agresivitate. Oamenii nu acceptă să meargă pe drumul progresului decât în armonie şi înţelegere.”

Pentru alţii, discursul publicitar determină uzura morală a produselor, creează nevoi false în rândul publicului, amplifică resentimente, frustrări, intensifică individualismul, narcisismul, hedonismul, şi nu în ultimul rând este considerată un instrument puternic de manipulare a societăţii. După cum spune şi Costin Popescu , „publicităţii nu îi este străină o asemenea ambiţie”, de a persuada şi de a convinge publicul să acţioneze în conformitate.

Mijloacele cele mai frecvent utilizate în discursul publicitar pentru convingere sunt figurile de stil, folosite pentru înfrumuseţarea şi estetizarea mesajelor publicitare, cu scopul de a le face mai atrăgătore. „Manipularea începe atunci când „vorbirea îngrijită” se substituie argumentului însuşi, a cărui consecinţă încetează să mai fie, pentru a deveni elementul central al întregii situaţii.”

Însă, Max Sutherland este de altă părere. Conform lui, „ni s-a spus atât de des că rolul publicităţii este de a convinge, încât se pare că am ajuns să credem acest lucru.” Nimic nu are o asemenea putere de convingere sau constrângere asupra publicului şi acesta devine tot mai sofisticat în ceea ce priveşte înţelegerea procesului publicităţii şi a obiectivele sale.

Bibliografie

Balaban, Delia Cristina. Rus, Flaviu Călin, Pr Trend, Editura Tritonic, Bucureşti, 2007

Bonnange, Claude. Thomas, Chantal, Don Juan sau Pavlov?, Editura Trei, Bucureşti, 1999

Breton, Philippe, Manipularea cuvântului, Editura Institutul European, Iaşi, 2005

Craia, Sultana, Dicţionar de comunicare, Editura Ager, Bucureşti, 2003

Creţu, Ioana, Stilistica Presei, Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, 2004

Dâncu, Vasile Sebastian, Comunicarea Simbolică: arhitectura discursului publicitar, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1999

Dobre, Costinel Comportarea consumatorului şi publicitatea Vol.2: Publicitatea. Teorie şi practică, Editura Mirton, Timişoara, 2005

Dragomirescu, Gheorghe N. Dicţionarul figurilor de stil, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1995

Fiske, John, Introducere în ştiinţele comunicării, Editura Polirom, Iaşi, 2003

Goddard, Angela, Limbajul publicităţii, Editura Polirom, Iaşi, 2002

Iliescu, Dragoş. Petre, Dan, Psihologia reclamei şi a reclamei. Psihologia consumatorului, Editura Comunicare.ro, Bucureşti

Jouve, Michele, Comunicarea: Publicitate şi relaţii publice, Editura Polirom, Iaşi, 2005

Larson, Charles U. Persuasiunea: receptare şi responsabilitate, Editura Polirom, 2003

Pascu, Rodica, Noţiuni de publicitate, Editura Universităţii „Lucian Blaga”, Sibiu, 2010

Popa, Dorin, Comunicare şi publicitate, Editura Tritonic, Bucureşti, 2005

Popescu, Costin, Publicitatea: o estetică a persuasiunii, Editura Universităţii Bucureşti, 2005

Rad, Ilie, Stil şi limbaj în mass-media din România, Editura Polirom, Iaşi, 2007

Russel, J. Thomas, Manual de publicitate, Editura Teora, Bucureşti, 2001

Stănciugelu, Irina, Măştile comunicării: De la etică la comunicare şi înapoi, Editura Tritonic, Bucureşti, 2009

Stoichiţoiu Ichim, Adriana, Strategii persuasive în discursul publicitar, Editura Universităţii din Bucureşti, 1997

Sutherland, Max, De la publicitate la consumator, Editura Polirom, Bucureşti, 2008

Zamfir, Cătălin. Vlăsceanu, Lazăr, Dicţionar de sociologie, Editura Babel, Bucureşti, 1998

Preview document

Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 1
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 2
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 3
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 4
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 5
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 6
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 7
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 8
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 9
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 10
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 11
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 12
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 13
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 14
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 15
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 16
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 17
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 18
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 19
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 20
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 21
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 22
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 23
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 24
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 25
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 26
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 27
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 28
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 29
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 30
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 31
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 32
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 33
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 34
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 35
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 36
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 37
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 38
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 39
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 40
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 41
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 42
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 43
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 44
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 45
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 46
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 47
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 48
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 49
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 50
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 51
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 52
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 53
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 54
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 55
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 56
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 57
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 58
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 59
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 60
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 61
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 62
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 63
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 64
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 65
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 66
Metafora în Stilul Publicitar - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Metafora in Stilul Publicitar
    • Coperta, Pagina de titlu, Cuprins.doc
    • Metafora in Stilul Publicitar.doc

Alții au mai descărcat și

Mesajul Subliminal din Publicitate

Cuvânt înainte Acest proiect reprezintă un demers analitic al publicităţii subliminale. Sintagma publicitate subliminală se află în conştiinţa...

Publicitatea în Televiziune

INTRODUCERE Ansamblul mijloacelor de informare, considerat atât ca sistem autonom cât şi ca subsistem al sistemului social sau al celui cultural,...

Criza Organizațională și Consecințele Ei asupra Organizației

Introducere Tema lucrării mele de licenţă se intitulează Criza organizaţională şi consecinţele ei asupra organizaţiei şi am ales această subiect...

Comunicarea audio vizuală

Televiziunea este mijlocul de comunicare de masa cu cel mai mare impact asupra societatii. Tehnic vorbind, este definita ca un procedeu de...

Figuri Retorice

Termenul figură a însemnat la origine, în latină, formă (« forma exterioară a unui corp »), alcătuire, aspect, fiind utilizabil şi în geometrie ;...

Biserica și Mass Media

Traim într-o lume controversata unde valorile principale si etice ale unei societati se rasfrâng asupra populatiei. Biserica si mass-media...

Stilistica presei

a.) Nivelele analizei stilistice Roman Jakobson reţine trei nivele textuale: - al sunetelor, - al prozodiei şi - al categoriei gramaticale,...

Te-ar putea interesa și

Captarea atenției în reclame

MOTTO “Omul pare a fi un animal raţional, însă calea cea mai sigură de a-l separa de banii săi este apelul făcut la emoţiile sale şi nu la...

Publicitate și consumatori

PUBLICITATEA ŞI PIAŢA DE CONSUM GENERAL ŞI PARTICULAR Echilibrul necesar pentru viitor este publicitatea care construieşte o parte a minţi...

Retorica textului publicitar

Publicitatea este un fenomen global, care a devenit principalul instrument de influenţare a opiniei societăţii, utilizat atât în comunicarea...

Estetica textului publicitar

Definiţia clasică a publicităţii o plasează în cadrul procesului de marketing, acea „artă a creării condiţiilor în care cumpărătorul se convinge...

Campania publicitară pentru produsul MBI - Pilonul IV

Am ales abordarea produsului „MBI- Pilonul IV”- produs de pensie privată, realizat în exclusivitate de către broker-ul de asigurări M.B.I...

Comunicare audio - vizuală

MEDIA SI AUDIOVIZUALUL : FUNCTII: INFORMATIVA (comunicarea cu publicul = nevoia de informare; accesul liber la informatie det schimbarea permanenta...

Introducere în Semiotică

TUTORAT 1 UNIVERSUL SEMNULUI O INTRODUCERE Pentru a oferi noi repere societatii postmoderne a revolutiilor comunicarii si exploziei mediatice si...

Bazele comunicării

OBIECTIVUL CURSULUI: - înţelegerea importanţei comunicării în viaţa cotidiană, personală şi profesională; - sesizarea principalelor componente şi...

Ai nevoie de altceva?