Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 25941
Mărime: 245.10KB (arhivat)
Publicat de: Fabiana Marcu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Delia Duminică
Facultatea de Stiinte ale Educatiei
Universitatea din Pitesti, Pitesti
Specializare: Jurnalism

Cuprins

 1. INTRODUCERE 5
 2. CAPITOLUL 1
 3. TELEVIZIUNEA: ÎNCEPUTURI, IMPORTANȚĂ ȘI CONTEXT ECONOMIC 7
 4. 1.1 Apariția televiziunii 7
 5. 1.2 Rolul televiziunii în transmiterea mesajului .13
 6. 1.3 Contextul economic în apariția televiziunii ..17
 7. CAPITOLUL 2
 8. REALIZREA EMISIUNILOR TV. IMPORTANȚA JURNALULUI DE TELEVIZIUNE 21
 9. 2.1 Producția emisiunilor ...21
 10. 2.2 Importanța jurnalului de știri ...27
 11. 2.3 Prezentatorul de știri - Caracteristici, calități și autocontrol 33
 12. CAPITOLUL 3
 13. PREZENTATORUL DE ȘTIRI LA NIVEL LOCAL .36
 14. 3.1 Prezentatorul- Imaginea postului TV .36
 15. 3.2 Evoluție și involuție - Argeș TV / Curier TV 44
 16. 3.3 Prezentatorul TV în Argeș .48
 17. CONCLUZII 55
 18. BIBLIOGRAFIE ..57
 19. ANEXĂ 1 ...59
 20. ANEXĂ 2 ...62
 21. ANEXĂ 3 ...64
 22. ANEXĂ 4 ...66
 23. ANEXĂ 5 ...68
 24. ANEXĂ 6 ...70

Extras din licență

INTRODUCERE

Lucrarea Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV își propune să arate ce se caută pe piața mediei argeșene din punct de vedere al persoanei care are rolul de a transmite informațiile către public. Am ales această temă pentru lucrarea de licență deoarece în ultimii doi ani de zile am activat în cadrul televiziunii locale Argeș TV, pe rând, în următoarele posturi: redactor, reporter, prezentator, moderator, realizator. Această experiență m-a făcut să îmi doresc să descopăr care este motivația pe care un angajator o are atunci când hotărăște ca din echipa sa să facă parte o anumită persoană, persoană ce reprezintă, până la urmă, o imagine a companiei sale. De asemenea, am vrut să aflu cât de importante sunt studiile de specialitate în ceea ce privește activarea în acest domeniu, dacă este necesar să fi urmat o facultate din sfera științelor comunicării. Cât de important este aspectul fizic al prezentatorului de știri, calitățile sale oratorice, adaptabilitatea în anumite situații de criză, posibilitatea de a se plia pe mai multe subiecte, atribuții, etc., și ce trebuie să facă exact un prezentator de știri în cadrul unei televiziuni - sunt alte motive care m-au făcut să aleg această temă de licență.

Majoritatea oamenilor consideră că un chip frumos este esențial pentru a practica meseria de prezentator TV. În realitate, însă, aspectul fizic nu este suficient. Într-adevăr, acesta atrage telespectatorul și, implicit, publicitatea, care este necesară supraviețuirii unui post de televiziune, imaginea televiziunii respective fiind asociată cu cea a prezentatorului și vice-versa. Un exemplu concret și, probabil, cel mai elocvent este Andreea Esca - ProTV. La nivel local, putem vorbi despre Anca Manu - Argeș TV, aceasta având și promo-uri de prezentare în care este specificat de ea însăși ”Anca Manu de la Argeș TV”. Însă, așa cum precizam, aspectul nu este criteriul care primează atunci când vine vorba de selectarea unui nou membru în echipa unei televiziuni.

Lucrarea Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV este structurată în trei capitole: Televiziunea: Începuturi, importanță și context economic, Realizarea emisiunilor TV. Importanța jurnalului de televiziune și Prezentatorul de știri la nivel local.

Primele două capitole prezintă partea teoretică a lucrării de licență, fiind structurate astfel: capitolul întâi cuprinde trei subcapitole (Apariția televiziunii, Rolul televiziunii în transmiterea mesajului, Contextul economic în apariția televiziunii), iar cel de-al doilea capitol este format tot din trei subcapitole (Producția emisiunilor TV, Importanța jurnalului de știri în cadrul unei televiziuni și Prezentatorul de știri - caracteristici, calități și autocontrol), fiind prezentat astfel cadrul teoretic în baza căruia am putut ajunge la aplicabilitatea acestei teme de licență în viața de zi cu zi - studiul de caz. Pentru a putea ajunge în punctul dorit, și anume ce se caută exact atunci când vine vorba de un prezentator de știri, am pornit încă de la începuturile televiziunii, care au fost primii pași în formarea acestei metode de transmitere a mesajului, care este importanța sa atunci când vine vorba de comunicare, de legătura care există între canalul media și public, între emițător și receptor. Totodată, contextul economic în care se realizează acest demers jurnalistic este unul foarte important, fiind întotdeauna căutate modalități de autofinanțare. În acest caz, imaginea prezentatorului atrage public, prin urmare publicitatea și partea financiară are de câștigat - lucruri evidențiate în lucrarea de față.

O parte importantă a lucrării mele de licență o reprezintă producția emisiunilor tv și a jurnalului de știri, așa cum se precizează, a ”copilului vedetă” a unui post de televiziune. Deși este necesară existența unei echipe bine pregătite pentru a fi realizat produsul finit, fie că este vorba de o emisiune sau de jurnalul în sine, cel care transmite real informația către public este prezentatorul. Tocmai de aici pornește și interesul față de aspectul fizic, al calităților și caracteristicilor pe care un prezentator trebuie să le aibă. Dicția, intonația, autocontrolul - sunt doar câteva dintre regulile de bază ce trebuie respectate pentru ca mesajul să ajungă la public și pentru ca fi perceput exact așa cum trebuie.

În ceea ce privește metodele de cercetare folosite în lucrarea mea de licență, am optat pentru interviu și observație participativă, considerând că acestea sunt cele mai indicate pentru a scoate în evidență atribuțiile și îndatoririle unui prezentator de știri. Intervirile au fost realizate cu prezentatori de la posturile locale de televizune Argeș TV și Curier TV, prezentatori ce în cadrul posturilor respective au și alte atribuții în afara celor de a prezenta jurnalul de știri (exemplu: redactori, reporteri, moderatori), dar și cu președintele trustului de presă SC BBE MEDIA NEWS ALERT SRL (Argeș TV) pentru a vedea care sunt caracteristicile unui profil de prezentator și prin prisma angajatorului.

Interviurile au fost realizate cu următorii prezentatori: Argeș TV - Anca Manu ( figura emblematică a televiziunii), prezentator știri generale, Daria Rădulescu, prezentatoare știri sportive, Gabreil Niță, prezentator știri sportive, iar de la postuș local Curier TV am realizat un interviu cu Andrada Preda, prezentator știri generale.

Așa cum am precizat, motivația de a alege această temă de licență a fost dată de faptul că am avut ocazia să activez în cadrul unui post local de televiziune. Tocmai de aceea, o metodă de cercetare a fost și observația participativă deoarece am avut ocazia să constat, simultan, ce înseamnă jurnalismul atât din punct de vedere teoretic, dar și practic.

Acestea sunt principalele aspecte care m-au determinat să realizez acesată lucrare de licență, Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV, deoarece este un domeniu în care am activat și îmi doresc să fac acest lucru în continuare, cu mențiunea că este o meserie solicitantă, care necesită, care orice altă meserie, seriozitate, implicare, responsabilitate, forță de muncă și motivația de a fi mereu mai bun.

Bibliografie

Lucrări generale

Albert, Pierre, Tudesq, Andre-Jean - Istoria radioteleviziunii, Editura Institutul European, Iași, 2003;

Balaban, Delia - Comunicare mediatică, Editura Tritonic, București, 2009;

Bălășescu, Mădălina - Manual de producție de televiziune, Editura Polirom, Iași, 2003;

Bertrand, Claude-Jean (traducere LAZĂR, Mirela) - O introducere în presa scrisă, Editura Polirom, Iași, 2001;

Cabin, Philippe, Dortir, Jean-Francois - Comunicarea, Editura Polirom, Iași, 2010;

Coman, Mihai - Manual de jurnalism - Tehnici fundamentale de redactare - volumul I, Editura Polirom, 2005;

Coman, Mihai - Manual de journalism - Tehnici fundamentale de redactare - volumul II, Editura Polirom, 2006;

Coman, Mihai - Introducere în sistemul mass-media, Editura Polirom, Iași, 2007;

Grosu, Cristina, Avram, Liviu - Jurnalismul de investigație, Editura Polirom, Iași, 2004;

Hiliard, L. Robert (traducere Andrinescu, Miruna) - Redactarea materialelor pentru televiziune, radio și noile media, Editura Polirom, Iași, 2012;

Ivanov, Carmen - Șase saci în șase saci-Manual de dicție, Editura Favorit, București, 2013;

Lazăr, Mirela - Noua televiziune și jurnalismul de spectacol, Editura Polirom, 2008;

Lohisse, Jean - De la transmiterea mecanică la interacțiune, Editura Polirom, Iași, 2002;

Melinescu, Nicolae - O viziune despre televiziune, Editura Tritonic, București, 2013;

Mucchelli, Alex - Arta de a comunica - Metode, forme și psihologia situațiilor de comunicare, Editura Polirom, Iași, 2005;

Yoannes, Alain - Comunicarea prin imagini, Editura Polirom, Iași, 2009;

Pânișoară, Ion-Ovidiu - Comunicarea eficientă, ediția a III-a, revăzută și adăugită, Editura Polirom, Iași, 2006;

Zeca-Buzura, Daniela - Jurnalismul de televiziune, Editura Polirom , Iași, 2005;

Siteografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Reportaj

https://dexonline.ro/definitie/dezbatere

https://dexonline.ro/

http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/PREZENTATOR%20DE%20TELEVIZIUNE_00.pdf

http://constantin.academy/perspectivele-unui-prezentator-tv-brandul-personal/

www.creează.com

www.criteriinaționale.ro

Preview document

Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 1
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 2
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 3
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 4
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 5
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 6
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 7
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 8
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 9
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 10
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 11
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 12
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 13
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 14
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 15
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 16
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 17
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 18
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 19
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 20
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 21
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 22
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 23
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 24
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 25
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 26
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 27
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 28
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 29
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 30
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 31
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 32
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 33
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 34
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 35
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 36
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 37
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 38
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 39
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 40
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 41
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 42
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 43
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 44
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 45
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 46
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 47
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 48
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 49
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 50
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 51
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 52
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 53
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 54
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 55
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 56
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 57
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 58
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 59
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 60
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 61
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 62
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 63
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 64
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 65
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 66
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 67
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 68
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 69
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 70
Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Argeș TV și Curier TV - Pagina 71

Conținut arhivă zip

 • Profilul prezentatorului de stiri in televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Arges TV si Curier TV.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul Reporterului în Televiziune

INTRODUCERE Televiziunea reprezintă astăzi una dintre cele mai importante surse de informaţii disponibile în societatea noastră. Ore în şir, un...

Proiect relații publice

Introducere După cel de-al doilea război mondial , relatiile publice îsi conturează o pozitie clară , bine definită , în ansamblul diferitelor...

Programe TV destinate copiilor - violența în desenele animate

Introducere Astăzi, când tehnologia a atins cote pe care acum câţiva ani nici nu ni le puteam imagina, relaţia societate-informaţie este...

Jurnalul TV

Jurnalul TV „Cu excepția unui concert simfonic, în care rolul orchestrei este evident, numai într-un jurnal TV mai putem reliefa acest adevăr – el...

Comunicarea audio vizuală

Televiziunea este mijlocul de comunicare de masa cu cel mai mare impact asupra societatii. Tehnic vorbind, este definita ca un procedeu de...

Biserica și Mass Media

Traim într-o lume controversata unde valorile principale si etice ale unei societati se rasfrâng asupra populatiei. Biserica si mass-media...

Tehnici de Lucru în TV

TUTORAT 1 INTRODUCERE În ianuarie 1926 scoţianul John Baird făcea prima demonstraţie publică a transmiterii unei imagini la distanţă. Actul de...

Genurile Presei

3.GENURILE PRESEI DEF: Genurile presei este un proces cultural de lunga durata care acunoscut in ultima vreme o dezvoltare fara precedent datorita...

Ai nevoie de altceva?