Cuprins
- INTRODUCERE 5
- CAPITOLUL 1
- TELEVIZIUNEA: ÎNCEPUTURI, IMPORTANȚĂ ȘI CONTEXT ECONOMIC 7
- 1.1 Apariția televiziunii 7
- 1.2 Rolul televiziunii în transmiterea mesajului .13
- 1.3 Contextul economic în apariția televiziunii ..17
- CAPITOLUL 2
- REALIZREA EMISIUNILOR TV. IMPORTANȚA JURNALULUI DE TELEVIZIUNE 21
- 2.1 Producția emisiunilor ...21
- 2.2 Importanța jurnalului de știri ...27
- 2.3 Prezentatorul de știri - Caracteristici, calități și autocontrol 33
- CAPITOLUL 3
- PREZENTATORUL DE ȘTIRI LA NIVEL LOCAL .36
- 3.1 Prezentatorul- Imaginea postului TV .36
- 3.2 Evoluție și involuție - Argeș TV / Curier TV 44
- 3.3 Prezentatorul TV în Argeș .48
- CONCLUZII 55
- BIBLIOGRAFIE ..57
- ANEXĂ 1 ...59
- ANEXĂ 2 ...62
- ANEXĂ 3 ...64
- ANEXĂ 4 ...66
- ANEXĂ 5 ...68
- ANEXĂ 6 ...70
Extras din licență
INTRODUCERE
Lucrarea Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV își propune să arate ce se caută pe piața mediei argeșene din punct de vedere al persoanei care are rolul de a transmite informațiile către public. Am ales această temă pentru lucrarea de licență deoarece în ultimii doi ani de zile am activat în cadrul televiziunii locale Argeș TV, pe rând, în următoarele posturi: redactor, reporter, prezentator, moderator, realizator. Această experiență m-a făcut să îmi doresc să descopăr care este motivația pe care un angajator o are atunci când hotărăște ca din echipa sa să facă parte o anumită persoană, persoană ce reprezintă, până la urmă, o imagine a companiei sale. De asemenea, am vrut să aflu cât de importante sunt studiile de specialitate în ceea ce privește activarea în acest domeniu, dacă este necesar să fi urmat o facultate din sfera științelor comunicării. Cât de important este aspectul fizic al prezentatorului de știri, calitățile sale oratorice, adaptabilitatea în anumite situații de criză, posibilitatea de a se plia pe mai multe subiecte, atribuții, etc., și ce trebuie să facă exact un prezentator de știri în cadrul unei televiziuni - sunt alte motive care m-au făcut să aleg această temă de licență.
Majoritatea oamenilor consideră că un chip frumos este esențial pentru a practica meseria de prezentator TV. În realitate, însă, aspectul fizic nu este suficient. Într-adevăr, acesta atrage telespectatorul și, implicit, publicitatea, care este necesară supraviețuirii unui post de televiziune, imaginea televiziunii respective fiind asociată cu cea a prezentatorului și vice-versa. Un exemplu concret și, probabil, cel mai elocvent este Andreea Esca - ProTV. La nivel local, putem vorbi despre Anca Manu - Argeș TV, aceasta având și promo-uri de prezentare în care este specificat de ea însăși ”Anca Manu de la Argeș TV”. Însă, așa cum precizam, aspectul nu este criteriul care primează atunci când vine vorba de selectarea unui nou membru în echipa unei televiziuni.
Lucrarea Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV este structurată în trei capitole: Televiziunea: Începuturi, importanță și context economic, Realizarea emisiunilor TV. Importanța jurnalului de televiziune și Prezentatorul de știri la nivel local.
Primele două capitole prezintă partea teoretică a lucrării de licență, fiind structurate astfel: capitolul întâi cuprinde trei subcapitole (Apariția televiziunii, Rolul televiziunii în transmiterea mesajului, Contextul economic în apariția televiziunii), iar cel de-al doilea capitol este format tot din trei subcapitole (Producția emisiunilor TV, Importanța jurnalului de știri în cadrul unei televiziuni și Prezentatorul de știri - caracteristici, calități și autocontrol), fiind prezentat astfel cadrul teoretic în baza căruia am putut ajunge la aplicabilitatea acestei teme de licență în viața de zi cu zi - studiul de caz. Pentru a putea ajunge în punctul dorit, și anume ce se caută exact atunci când vine vorba de un prezentator de știri, am pornit încă de la începuturile televiziunii, care au fost primii pași în formarea acestei metode de transmitere a mesajului, care este importanța sa atunci când vine vorba de comunicare, de legătura care există între canalul media și public, între emițător și receptor. Totodată, contextul economic în care se realizează acest demers jurnalistic este unul foarte important, fiind întotdeauna căutate modalități de autofinanțare. În acest caz, imaginea prezentatorului atrage public, prin urmare publicitatea și partea financiară are de câștigat - lucruri evidențiate în lucrarea de față.
O parte importantă a lucrării mele de licență o reprezintă producția emisiunilor tv și a jurnalului de știri, așa cum se precizează, a ”copilului vedetă” a unui post de televiziune. Deși este necesară existența unei echipe bine pregătite pentru a fi realizat produsul finit, fie că este vorba de o emisiune sau de jurnalul în sine, cel care transmite real informația către public este prezentatorul. Tocmai de aici pornește și interesul față de aspectul fizic, al calităților și caracteristicilor pe care un prezentator trebuie să le aibă. Dicția, intonația, autocontrolul - sunt doar câteva dintre regulile de bază ce trebuie respectate pentru ca mesajul să ajungă la public și pentru ca fi perceput exact așa cum trebuie.
În ceea ce privește metodele de cercetare folosite în lucrarea mea de licență, am optat pentru interviu și observație participativă, considerând că acestea sunt cele mai indicate pentru a scoate în evidență atribuțiile și îndatoririle unui prezentator de știri. Intervirile au fost realizate cu prezentatori de la posturile locale de televizune Argeș TV și Curier TV, prezentatori ce în cadrul posturilor respective au și alte atribuții în afara celor de a prezenta jurnalul de știri (exemplu: redactori, reporteri, moderatori), dar și cu președintele trustului de presă SC BBE MEDIA NEWS ALERT SRL (Argeș TV) pentru a vedea care sunt caracteristicile unui profil de prezentator și prin prisma angajatorului.
Interviurile au fost realizate cu următorii prezentatori: Argeș TV - Anca Manu ( figura emblematică a televiziunii), prezentator știri generale, Daria Rădulescu, prezentatoare știri sportive, Gabreil Niță, prezentator știri sportive, iar de la postuș local Curier TV am realizat un interviu cu Andrada Preda, prezentator știri generale.
Așa cum am precizat, motivația de a alege această temă de licență a fost dată de faptul că am avut ocazia să activez în cadrul unui post local de televiziune. Tocmai de aceea, o metodă de cercetare a fost și observația participativă deoarece am avut ocazia să constat, simultan, ce înseamnă jurnalismul atât din punct de vedere teoretic, dar și practic.
Acestea sunt principalele aspecte care m-au determinat să realizez acesată lucrare de licență, Profilul prezentatorului de știri în televiziunile locale. Studiu de caz Argeș TV și Curier TV, deoarece este un domeniu în care am activat și îmi doresc să fac acest lucru în continuare, cu mențiunea că este o meserie solicitantă, care necesită, care orice altă meserie, seriozitate, implicare, responsabilitate, forță de muncă și motivația de a fi mereu mai bun.
Bibliografie
Lucrări generale
Albert, Pierre, Tudesq, Andre-Jean - Istoria radioteleviziunii, Editura Institutul European, Iași, 2003;
Balaban, Delia - Comunicare mediatică, Editura Tritonic, București, 2009;
Bălășescu, Mădălina - Manual de producție de televiziune, Editura Polirom, Iași, 2003;
Bertrand, Claude-Jean (traducere LAZĂR, Mirela) - O introducere în presa scrisă, Editura Polirom, Iași, 2001;
Cabin, Philippe, Dortir, Jean-Francois - Comunicarea, Editura Polirom, Iași, 2010;
Coman, Mihai - Manual de jurnalism - Tehnici fundamentale de redactare - volumul I, Editura Polirom, 2005;
Coman, Mihai - Manual de journalism - Tehnici fundamentale de redactare - volumul II, Editura Polirom, 2006;
Coman, Mihai - Introducere în sistemul mass-media, Editura Polirom, Iași, 2007;
Grosu, Cristina, Avram, Liviu - Jurnalismul de investigație, Editura Polirom, Iași, 2004;
Hiliard, L. Robert (traducere Andrinescu, Miruna) - Redactarea materialelor pentru televiziune, radio și noile media, Editura Polirom, Iași, 2012;
Ivanov, Carmen - Șase saci în șase saci-Manual de dicție, Editura Favorit, București, 2013;
Lazăr, Mirela - Noua televiziune și jurnalismul de spectacol, Editura Polirom, 2008;
Lohisse, Jean - De la transmiterea mecanică la interacțiune, Editura Polirom, Iași, 2002;
Melinescu, Nicolae - O viziune despre televiziune, Editura Tritonic, București, 2013;
Mucchelli, Alex - Arta de a comunica - Metode, forme și psihologia situațiilor de comunicare, Editura Polirom, Iași, 2005;
Yoannes, Alain - Comunicarea prin imagini, Editura Polirom, Iași, 2009;
Pânișoară, Ion-Ovidiu - Comunicarea eficientă, ediția a III-a, revăzută și adăugită, Editura Polirom, Iași, 2006;
Zeca-Buzura, Daniela - Jurnalismul de televiziune, Editura Polirom , Iași, 2005;
Siteografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Reportaj
https://dexonline.ro/definitie/dezbatere
https://dexonline.ro/
http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/PREZENTATOR%20DE%20TELEVIZIUNE_00.pdf
http://constantin.academy/perspectivele-unui-prezentator-tv-brandul-personal/
www.creează.com
www.criteriinaționale.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Profilul prezentatorului de stiri in televiziunile locale - Posturile locale de televiziune Arges TV si Curier TV.docx