Cuprins
- Argument.2.
- CAPITOLUL I. Audiovizualul, creator de vedete.
- 1.1 Evolutia si diversitatea audiovizualului. .3.
- 1.2 Aparitia vedetismului. Procesul de formare al vedetelor.8.
- 1.3 Vedetele, prezente in toate domeniile in audiovizual.13.
- 1.4 Efectele negative ale vedetismului exagerat.18.
- CAPITLUL II. Lumea vedetelor, o lume expusa interpretarii
- 2.1 Vedetismul, spatiul aprecierii sau criticii.25.
- 2.2 Vedetismul fortat, exagerat si aparitia falselor vedete.32.
- 2.3 Viata particulara a vedetelor expusa in audiovizual.39.
- 2.4 Efectele vedetismululi asupra publicului consumator de media.43.
- CAPITOLUL III. Studiu de caz. Emisiunea No Comment (Prezentarea vedetelor Monica si Irinel Columbeanu).51.
- Concluzii la studiul de caz .62.
- CAPITOLUL IV.Concluzii.63.
- ANEXE.67.
- BIBLIOGRAFIE.76.
Extras din licență
ARGUMENT
Începând cu anii '50, televiziunea a ramas unul dintre cele mai puternice canale media.
Audiovizualul a exercitat o atractie deosebita de-a lungul timpului asupra publicului; de la oamenii politici care si-au expus clipurile electorale, divertismentul din ce in ce mai diversificat, pâna la companiile care incheie contracte de sume impresionante pentru a-si promova produsele.
Odata cu diversificarea audiovizualului, aparitia numeroaselor televiziuni si posturi de radio particulare, si-au facut cunoscuta prezenta si vedetele sau, in unele cazuri, falsele vedete, am putea spune.
Daca in trecut audiovizualul avea rolul primordial de a informa si de a transmite publicului o cantitate mare si corecta de informatii, cultura, educatie; astazi un loc important si larg îl ocupa si divertismentul impreuna cu vedetele formate.
Cum s-a ajuns aici? Din cauza dorintei exagerate de audienta a posturilor private de radio sau televiziune.
Pe langa domeniul sportiv, economic, social, informativ sau politic, în timp, s-a format si domeniul divertismentului, domeniu care a dat nastere vedetelor din muzica, telenovele, moda, emisiuni distractive sau cu specific de concurs.
Prin lucrarea prezentata încerc sa ilustrez formarea în timp a acestor vedete, meritul lor pentru acest statut, domeniile in care se regasesc acestea si comportamentul lor din fata si din spatele camerelor.
Efectele pozitive si efectele negative pe care le are vedetismul atât asupra vedetelor cât si asupra publicului consumator de media reprezinta de asemenea, un subiect discutabil în lucrare.
Prin exemple, voi încerca sa ilustrez toate tipurile de vedete prezente in audiovizualul românesc, comportamentul acestora, pregatirea si viata lor.
M-am axat pe aceasta tema fiind motivata de schimbarea majora produsa în timp în audiovizualul românesc; de la cultura si educatie la divertisment, spectacol si vedetism exagerat.
CAPITOLUL I
AUDIOVIZUALUL, CREATOR DE VEDETE
1.1 Evolutia si diversitatea audiovizualului. Aparitia vedetismului.
Nascuta la începutul anilor '20, radiodifuziunea a devenit, cu exceptia câtorva zone dintre cele mai putin dezvoltate, produsul industrial cel mai consumat.
Televiziunea, incepând de la sfârsitul anilor '40, este intr-un continuu proces de largire a pietei sale.
Cele mai recente progrese ale electronicii, ale informaticii si ale telecomunicatiilor prin cablu sau spatiale îsi conjuga eforturile pentru a deschide mediilor audiovizuale perpectivele unei expansiuni accelerate.
Mai putin de doua generatii despart posturile cu galena ale bunicilor nostri de televizoarele moderne care ne ofera zeci de programe, multe informatii, mult diverisment si prezentarea multor vedete.
Studiul acestor schimbari impune metode istorice orginale si luarea în considerare a tuturor factorilor acestei evolutii: progresul stiintific si aplicatiile sale tehnice, decisive pentru nasterea radioului si, apoi, a televiziunii, au devenit de atunci hotarâtoare; problemele economice legate de productia de aparatura, apoi programe si cele ale concurentei dintre emitatori; statutul juridic si raporturile cu puterile politice; continutul programelor în diversitatea emsiunilor si a formelor de expresie si contributia lor la ceea ce numim cultura de masa .
În timp, audiovizualul s-a diverficat, astazi este mai bun, atât din punct de vedere calitativ cât si cantitativ. Odata cu extinderea numarului de canale de televiziune si radio s-au inmultit si vedetele.
În România, acest proces al vedetismului s-a extins considerabil în ultimii ani, lucru care dezorienteaza de multe ori telespectatorul, nemaistiind sa faca diferenta între o vedeta în adevaratul sens al cuvântului si o falsa vedeta sau vedeta fortata,am putea spune.
Anul 2007 a fost un an de consolidare si diversificare pentru mass-media din Romania.
Socurile repetate prin care a trecut presa din România pe parcursul ultimelor luni au eliminat în buna masura imprevizibilitatea acestei piete pentru noul an, când devine parte a celei europene. Majoritatea grupurilor media si-au anuntat deja o mare parte din planurile pe 2007, iar multe dintre schimbarile la nivel de business, asociativ sau tehnologic, vor fi rezultatul unor initiative anuntate în cursul lui 2006.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Vedetismul in Audiovizual.doc