Procesarea statistică a datelor experimentale

Licență
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 33 în total
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Claudia Mircea
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” GALAŢI FACULTATEA DE MECANICĂ SPECIALIZAREA: INGINERIE MECANICĂ

Extras din licență

Obiectivul lucrării:

Studiul fenomenelor şi mişcărilor vibratorii, aspecte privind metodele de măsurare şi aparatele utilizate pentru măsurarea vibraţiilor, aspecte privitoare la erorile de măsurare şi noţiuni legate de procesarea statistică a datelor experimentale obţinute în urma unor astfel de măsurători.

Pe lânga aspectele generale tratate se va studia cazul particular al masurarii valurilor si se va face analiza statistică a datelor culese de la platforma Gloria în perioada 2003 - 2009.

Noţiuni introductive despre vibraţii

Vibraţiile sunt fenomene dinamice care iau naştere în medii elastice sau cvasielastice, datorită unei excitaţii locale, care se manifestă prin propagarea acesteia în interiorul mediului sub forma unor unde elastice.

Oscilaţia reprezintă fenomenul în cursul căruia se transformă periodic o energie dintr-o formă în alta.

Unda este rezultatul propagării oscilaţilor într-un mediu elastic, adică evoluţia în timp şi repartiţia în spaţiu a mărimilor ce caracterizează oscilaţia.

Tipuri de mişcări vibratorii

Mişcările vibratorii pot fi periodice sau aperiodice. Un corp sau un sistem mecanic execută o mişcare periodică atunci când toate elementele mişcării se repertă identic după un acelaşi timp minim T, numit perioadă.

Matematic o mişcare vibratorie poate fi exprimată sub forma:

x(t) = x(t + T)

Cea mai simplă mişcare periodică este mişcarea a cărei ecuaţie se exprimă cu ajutorul funcţiilor trigonometrice sinus sau cosinus şi se numeşte vibraţie (oscilaţie) armonică.

Vibraţia armonică

Măsurarea şocurilor şi vibraţiilor

Măsurarea este procesul sau operaţia experimentală prin care, cu ajutorul unui mijloc de măsurare şi în anumite condiţii, se determină valoarea unei mărimi date, în raport cu o unitate de măsură dată sau cu o mărime luată ca unitate de măsură. De cele mai multe ori, măsurarea propriu-zisă are mai mult un caracter cantitativ şi se termină o dată cu aflarea valorii mărimii date.

Pentru măsurarea vibratiilor au fost construite aparate speciale care sunt foarte variate din punct de vedere constructiv şi al domeniului de utilizare.

Alegerea parametrului mişcării care urmează să fie determinat prin măsurare depinde de scopul pe care îl are studiul experimental.

Erori de măsurare

Datorită unor condiţii obiective şi subiective, valorile reale ale mărimilor mu pot fi determinate cu precizie absolută, măsurările fiind afectate de aşa-numitele erori de măsurare.

Teoretic, prin eroare de măsurare se înţelege diferenţa dintre rezultatul măsurării unei mărimi date şi valoarea sa adevărată.

Pentru a se putea conta pe rezultatul unei măsurări, adică pentru ca măsurarea să fie ştiinţifică, este necesar să se cunoască eroarea care afectează acest rezultat; altfel spus este necesar să se ştie care este precizia rezultatului.

Conținut arhivă zip

  • Procesarea Statistica a Datelor Experimentale.ppt

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Tehnologiei de Fabricație a Principalelor Repere ale unui Robinet

INTRODUCERE Exploatarea zăcămintelor de petrol din ţara noastră se face prin mai multe sisteme şi anume: erupţie naturală, erupţie artificială,...

Modelarea matematică a valorilor proprietăților mecanice ale unui oțel special menținut la temperaturi scăzute

CAPITOLUL 1. STUDIUL TEORETIC PRIVIND INFLUENŢA ELEMENTELOR DE ALIERE ASUPRA STRUCTURII ŞI OŢELURILOR ALIATE Oţelurile aliate sunt aliaje Fe-C,...

Behaviorismul

Capitolul 1 Behaviorismul clasic – precursori, paradigma, metoda 1.1 Paradigma şi metoda behavioristă La începutul secolului al XX-lea, după...

Fișă de control Shewhart prin măsurare Medie-Abatere medie pătratică

1. Rezumat În lucrarea aceasta se prezintă abaterea medie pătratică o metoda de monitorizare dinamică în care calitatea produsului este măsurată...

Decizie și estimare în prelucrarea informației

Fie procesul aleator X(t,ω)=U+tV, ω E Ω, unde U=U(ω) si V=V(ω) sunt variabile aleatoare independente statistic. Se vor considera 2 cazuri: A1. U...

Simularea unor experiențe cu ajutorul unor relații matematice adecvate determinată pe cale experimentală

1. TEMA :SIMULAREA UNOR EXPERIENTE CU AJUTORUL UNOR RELATII MATEMATICE DETERMINATE PE CALE EXPERIMENTALA Este o tema de cercetare...

Identificarea Procedeelor

Identificarea proceselor Rezumat: Acest capitol prezinta diferite metode de evaluare a unui model matematic de comanda prin tehnici de...

Ingineria calității

CAPITOLUL 1 CONCEPTUL DE CALITATE A SISTEMELOR TEHNICE 1.1. Conceptul și componentele calității Realitatea economică de la începutul secolului...

Ai nevoie de altceva?