Terapia febrei și a durerii

Licență
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 19081
Mărime: 84.43KB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 10

Extras din licență

Introducere

Sanatatea este una din aspiratiile cele mai puternice a zilelor noastre si este strans si indisolubil legata de participarea permanenta si cat mai activa, dar mai ales in cunostinta de cauza a fiecaruia dintre noi pentru mentinerea ei. Ea constituie un drept inalienabil al tuturor oamenilor si trebuie inteleasa ca o “bunastare completa din punct de vedere fizic, mintal si social si nu inseamna doar absenta bolii sau a unei infirmitati”.

Argumentele care permit sa se intrevada posibilitatile reale de a satisface aceasta necesitate fundamentala a omenirii sunt legate in primul rand de progresele remarcabile ale medicinii contemporane, dar mai ales de directiile si perspectivele de dezvoltare si perfectionare a acesteia in viitor.

Putem afirma pe buna dreptate ca in prezent au fost realizate importante progrese, atat in ceea ce priveste cresterea promptitudinii si exactitatii actului diagnostic, datorita in principal largirii gamei si sporirii tehnicitatii mijloacelor de investigatie invasive si neinvazive, cat si pe plan terapeutic, printr-o stapanire mai eficienta a tot mai multor boli, gratie existentei unor produse medicamentoase deosebit de active sau prin interventii chirurgicale de inalta tehnicitate.

Obiectivele existente ale medicinii viitorului, sintetic exprimate converg pe toate planurile pentru a satisface dezideratul optim si esential al societatii, acela de a mentine individul uman sanatos si eficient pe durata maxima a intregii sale perioade de viata.

In realitate, multi oameni sunt indiferenti fata de soarta propriei persoane. De aceea dupa parerea mea, este nevoie de promovarea sub orice mijloace a cunostintelor despre sanatate si despre factorii care o influenteaza.

Fiecare om trebuie sa stie ca este mai usor de prevenit decat de tratat o boala si ca depinde de fiecare dintre noi cum ne ingrijim propriul nostru organism.

Sper ca aceasta lucrare sa fie interesanta, dar mai ales utila celor care o vor asculta, intentia mea fiind aceea de a face oamenii sa devina mai intereseti de propria lor sanatate si de a intelege ca pot evita aparitia unor afectiuni, daca isi vor acorda putin mai multa atentie si grija organismului lor.

Analgezia reprezinta un capitol important in practica medicala, nu numai ca mijloc de realizare a unei interventii de mica sau mare chirurgie, dar mai ales pentru ameliorarea durerilor bolnavilor aflati in stadii terminale. In acelasi timp aplicand tratament medicamentos bolnavilor cu diferite afectiuni, asocierea acestuia cu diferite analgezice duce la imbunatatirea calitatii vietii acestora avand un efect pozitiv asupra psihicului.

Iata de ce am considerat necesara o trecere in revista a acestora cat si a medicamentelor antiinflamatorii utilizate in tratamentele actuale.

Terapia medicala reprezinta un domeniu de mare actualitate in continua schimbare si remaniere conceptuala si tehnica.

Industria farmaceutica creeaza intr-un ritm alert noi produse foarte active, noi grupe si familii de substante cu deosebiri dinamice minore, dar cu alte actiuni farmacologice si cu potente, spectru de actiune si cu reactii diverse diferite.

Medicul, indiferent de varsta, de experienta si de specializarea sa, se afla in momentul actual in fata unui adevarat labirint, creat de noile posibilitati terapeutice.

Capitolul 1

Durerea si febra – cadru teoretic

1.1. Durerea

Durerea reprezinta un fenomen pur functional, care apare ca urmare a unei excitatii de o anumita intensitate, actionanad asupra terminatiilor nervoase de la suprafata sau din interiorul organismului.

In straturile superficiale ale dermului, tendoane, muschi, in adventicea vaselor, in submucoasa viscerelor, in cornee si seroase (peritoneu, pleura), nu exista exteroreceptori specifici (ca pentru sensibilitatea tactila si termica).

In toate tesuturile mentionate durerea este perceputa prin terminatiile nervoase libere, care nu raspund selective la diferite varietati de excitatii ci la fel, la orice excitant (mechanic, chimic, termic), daca acesta este suficient de puternic.

Receptorii pentru durere sunt numerosi in tegumente si mai putin in viscere. La stimuli foarte puternici, receptorii specifici (Golgi, Meissener, Vater-Paceni, Ruffini, Krause) participa la perceperea durerii.

Caile aferente ale sensibilitatii dureroase sunt: de la piele: nervii somatici; din structurile profunde: nervii vegetativi. Toti nervii intra in SNC prin ramuri laterale ale radacinilor rahidiene posterioare sau prin nervii eranieni. Pulpa dentara, artera meningiana medie si arterele de la baza craniului, nu contin alte fibre sensitive dacat cele care conduc durerea. In maduva spinarii, fibrele pentru sensibilitatea dureroasa sunt localizate in fasciculul spinotalamic central. Aferentele vegetative si cele somatice sensitive se transmit aceleiasi celule de origine a caii dureroase centrale. De aceea, durerea viscerala este inregistrata deseori si in teritoriul inervat de fibrele somatice care merg la acelasi segment spinal, fiind denumita durere reflectata. Zona cutanata in care iradiaza o durere viscerala este numita zona Head sau dermaton si corespunde teritoriului inervat de aferentele aceleasi radacini posterioare.

Perceperea durerii se realizeaza, intr-o prima treapta la nivelul talamusului. Durerea, ca si senzatiile agreabile, nu pot exista fara thalamus. Durerea talamica este neprecisa, prelungita, intense, insotita de o alerta generala a organismului, cu agitatie si manifestari vegetative (tahicardie, midriaza, etc)

Bibliografie

1. Agenda Medicala 2013

2. Dobrescu, D., Farmacoterapie, Vol. I, Editura Medicală, Bucuresti, 1989

3. Dobrescu, D., Farmacoterapie, Vol. II, Editura Medicală, Bucuresti, 1989

4. Farmacopeea Romana Editia a X-a

5. Hatieganu, M., Chimie Farmaceutica, Ed. Cartea Universitara, Bucuresti, 2004

6. Memo-Med 2012

7. Postolache, V., Medicina de ambulatoriu, Bucuresti, 1989

8. Stroescu, V., Bazele farmacologice ale practicii medicale, Ediţia a VI a, Editura Medicală, Bucuresti, 1998

9. Zotta, V., Chimie farmaceutica, Ed. Medicala, Bucuresti, 1985

Preview document

Terapia febrei și a durerii - Pagina 1
Terapia febrei și a durerii - Pagina 2
Terapia febrei și a durerii - Pagina 3
Terapia febrei și a durerii - Pagina 4
Terapia febrei și a durerii - Pagina 5
Terapia febrei și a durerii - Pagina 6
Terapia febrei și a durerii - Pagina 7
Terapia febrei și a durerii - Pagina 8
Terapia febrei și a durerii - Pagina 9
Terapia febrei și a durerii - Pagina 10
Terapia febrei și a durerii - Pagina 11
Terapia febrei și a durerii - Pagina 12
Terapia febrei și a durerii - Pagina 13
Terapia febrei și a durerii - Pagina 14
Terapia febrei și a durerii - Pagina 15
Terapia febrei și a durerii - Pagina 16
Terapia febrei și a durerii - Pagina 17
Terapia febrei și a durerii - Pagina 18
Terapia febrei și a durerii - Pagina 19
Terapia febrei și a durerii - Pagina 20
Terapia febrei și a durerii - Pagina 21
Terapia febrei și a durerii - Pagina 22
Terapia febrei și a durerii - Pagina 23
Terapia febrei și a durerii - Pagina 24
Terapia febrei și a durerii - Pagina 25
Terapia febrei și a durerii - Pagina 26
Terapia febrei și a durerii - Pagina 27
Terapia febrei și a durerii - Pagina 28
Terapia febrei și a durerii - Pagina 29
Terapia febrei și a durerii - Pagina 30
Terapia febrei și a durerii - Pagina 31
Terapia febrei și a durerii - Pagina 32
Terapia febrei și a durerii - Pagina 33
Terapia febrei și a durerii - Pagina 34
Terapia febrei și a durerii - Pagina 35
Terapia febrei și a durerii - Pagina 36
Terapia febrei și a durerii - Pagina 37
Terapia febrei și a durerii - Pagina 38
Terapia febrei și a durerii - Pagina 39
Terapia febrei și a durerii - Pagina 40
Terapia febrei și a durerii - Pagina 41
Terapia febrei și a durerii - Pagina 42
Terapia febrei și a durerii - Pagina 43
Terapia febrei și a durerii - Pagina 44
Terapia febrei și a durerii - Pagina 45
Terapia febrei și a durerii - Pagina 46
Terapia febrei și a durerii - Pagina 47
Terapia febrei și a durerii - Pagina 48
Terapia febrei și a durerii - Pagina 49
Terapia febrei și a durerii - Pagina 50
Terapia febrei și a durerii - Pagina 51
Terapia febrei și a durerii - Pagina 52
Terapia febrei și a durerii - Pagina 53
Terapia febrei și a durerii - Pagina 54
Terapia febrei și a durerii - Pagina 55
Terapia febrei și a durerii - Pagina 56
Terapia febrei și a durerii - Pagina 57
Terapia febrei și a durerii - Pagina 58
Terapia febrei și a durerii - Pagina 59
Terapia febrei și a durerii - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Terapia febrei si a durerii.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacienților cu peritonită acută

ARGUMENT Sunt infirmiera si lucrez intr-un spital in sectia Bloc Operator si intru des in contact cu suferinta oamenilor. De la primul contact cu...

Analgezice și Antipiretice

I. INTRODUCERE Sanatatea este una din aspiratiile cele mai puternice a zilelor noastre si este strans si indisolubil legata de participarea...

Fundamentele biologice ale psihicului uman - malformații congenitale

“Dintre toate organismele, omul este cel care poseda cel mai deschis si mai elastic program genetic Unde inceteaza insa elasticitatea -...

Tehnici promoționale Longlife

1.Analiza preliminară a produsului 1.1 Analiza conjuncturii de macromediu Firma “Confortlife “ cu sediul în Iaşi, îşi are domeniul de activitate...

Encefalită

Encefalita reprezinta inflamarea encefalului, provocata de obicei de un virus. Este o afectiune rara dar potential fatala. Boala se prezinta sub...

Intoxicația cu oxid de zinc

1.Introducere Oxidul de zinc este un compus anorganic cu formula ZnO. Este o pudră albă insolubilă în apă, fiind folosit ca aditiv în diverse...

Terapia Durerii

1. Durerea –definiţie, clasificare. Algeziologia este o disciplină medicală care se ocupă cu studiul durerii şi a posibilităţilor de prevenire şi...

Patologie medicală

TRATAMENTUL MEDICAMENTOS Rămâne cel mai important mijloc terapeutic. La fiecare medicament se deosebesc: - doza terapeutică: variază între doza...

Ai nevoie de altceva?