Fermă de capre - 600 capete

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3305
Mărime: 343.68KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Mihailă
Puncte necesare: 9
Proiect de an la Tehnologia Productiei Agricolo Student: Buta Flaviu C. UT Cluj - M.I.A.I.A - An 3 Aprilie 2013

Extras din proiect

1. DATE GENERALE

In prezent , cresterea si exploatarea caprinelor cunoaste o dezvoltare ascendenta datorita particularitatilor lor biologice si economice valoroase fapt pentru care aceasta specie a capatat o larga raspandire pe intreaga suprafata a globului.

In ultimile decenii, concomitent cu sporirea lor numerica, s-au ameliorat o serie de rase autohtone si creat altele noi, specializate atat pentru productia de lapte, cat si pentru productia mixta, anume de lapte – carne, cu prolificitate ridicata, si de lana- puf si carne.

De asemenea, s-au elaborat si lansat o serie de metode si tehnologii eficiente privind valorificarea maximala a potentialului productiv in diferite sisteme de intretinere si exploatare.

De aceea, specia caprina , datorita insusirilor de a se inmulti rapid, potentialului superior de productie si cheltuielilor reduse de exploatare (urmare a rusticitatii si valorificarii eficiente a furajelor celulozice ) , se bucura in continuare de multa importanta, atat in randul crescatorilor, cat si al diferitelor organisme internationale, ca de exemplu FAO ( Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura – ONU ) si FEZ ( Federatia Europeana de Zootehnie ).

In conditiile aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana , se impune ca o necesitate absoluta, sa fie redus sistemul actual, al productiei de subzistenta, si inlocuirea acestuia cu ferme de dimensiuni care sa permita livrarea pe piata a produselor realizate.

Un astfel de tip de ferma, posibil de realizat din punct de vedere tehnico – organizatoric si cu mari sanse de reusita din punct de vedere economico – financiar, este cel pentru cresterea rationala , interna a caprelor.

2. PROIECTAREA ADAPOSTULUI

In faza de proiectare a adapostului destinat cresterii si exploatarii caprinelor trebuie sa se tina seama de interactiunea unor factori care influenteaza conditiile de confort, in asa fel incat animalele sa-si manifeste intreg potentialul productiv pentru ca exploatarea lor sa devina rentabila.

Din punct de vadere tehnic, gradul de mecanizare a proceselor de munca influenteaza modul de proiectare a adapostului si a instalatiilor aferente, cu efect benefic asupra nivelului de productie.

La stabilirea caracteristicilor primare al fermei se pleaca de la :

- numarul de capre

- numar iezi

- tineret

- numar tapi

- sistemul de exploatare

- orientarea productiei : lapte, masculi pentru carne si tineret femel de reproductie pentru inlocuirea matcii si vanzare

- tipul de furajare

- sistemul de adapare

- organizarea interioara, precum si dotarile aferente.

Dimensiunea fermei , in general, si al adapostului , in particular , structura elementelor de inchidere ( pereti, acoperis, pardoseli ) , modul de compartimentare interioara , se aleg in asa fel incat sa asigure desfasurarea proceselor de productie in conditii impuse si sa ofere animalelor o ambianta sanatoasa, respectand normele legale in vigoare.

Pe langa respectarea normelor in vigoare se va tine seama si de comportamentul animalelor, de necesitatea de-a putea efectua un control igienico- sanitar, de marimea loturilor, asigurandu-le un spatiu corespunzator ( spatiu fizic si social ) pentru odihna si miscare.

2.1. Conditii ambientale

Conditiile ambientale alaturi de o furajare corespunzatoare, permit realizarea unui randament productiv optim.

Acest obiectiv, impune ca pe langa spatiile necesare intretinerii animalelor sa se ia in considerare toti factorii care asigura o stare corespunzatoare climatica a mediului ambient cum ar fi : temperatura, umiditatea relativa, iluminarea, viteza curentilor de aer.

2.1.2 Parametrii ambientali pentru caprine

2.1.3 Echipamente de furajare

Caprinele fiind animale ierbivore valorifica foarte bine furajele verzi si furajele voluminoase, celulozice, ceea ce face ca, in majoritatea fermelor, baza de nutritie sa o constituie masa verde si furajele fibroase, la care se adauga si unele cantitati de furaje concentrate.

Hranitorile traditionale constau din gratare simple pentru fibroase, late de 30 – 35 cm, cu acces unilateral, sau duble, cu latimea de 60 – 75 cm. cu acces bilateral.

Preview document

Fermă de capre - 600 capete - Pagina 1
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 2
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 3
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 4
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 5
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 6
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 7
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 8
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 9
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 10
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 11
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 12
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 13
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 14
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 15
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 16
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 17
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 18
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 19
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 20
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 21
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 22
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 23
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 24
Fermă de capre - 600 capete - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Ferma de Capre - 600 Capete.docx

Alții au mai descărcat și

Inființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 280 de Capete în Zona de Deal

1.Memoriu justificativ 1.1 IMPORTANTĂ, ORIGINE ŞI ÎNCEPUTUL CREŞTERII CAPRINELOR Caprinele reprezintă o specie ce se bucură de un real interes în...

Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete

1.Memoriu justificativ 1.1 Importanţă, origine şi începutul creşterii caprinelor Importanţa creşterii şi exploatării caprinelor pe plan mondial...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Tehnologii de creștere a tineretului pe categorii de vârstă

Prin procesul de ameliorare, în fiecare nouă generaţie se realizează genotipuri noi mai valoroase decât cele din generaţia anterioară. În creşterea...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ Romania-Spania

Anul de intrare în UE: 1986 Este în vecinătate cu: Franţa, Portugalia (prin strâmtoarea de la Gibraltar) Maroc. Regatul Spaniei este situat în...

Ai nevoie de altceva?