Protecția ecosistemelor terestre și acvatice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 13485
Mărime: 833.48KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sevastel Mircea
Facultatea : FIFM Specializarea : Ingineria Mediului

Extras din proiect

I. INTRODUCERE.

a) Scurtă descriere a Ariei Naturale Protejate Gruia-Gârla Mare.

Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare a fost declarată prin Hotărârea de Guvern 1284/2007, privind desemnarea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice Natura 2000 în România. Are o suprafaţă de

2756,2 hectare şi se suprapune peste teritoriul administrativ a 4 comune: Gruia, Pristol, Gârla Mare şi Vrata.

Situat în lunca inundabilă a Dunării, acest sit urmează forma malului stâng al fluviului. Vegetaţia emersă nu s-a putut dezvolta prea mult, în schimb cea submersă (în care predomină Myriophyllum şi Potamogeton) este abundentă şi constituie suport pentru cuiburile de corcodel mare Podiceps cristatus şi de chirighiţă cu obraji albi Chlidonias hybridus. Balta Gruia atrage în această zonă un număr impresionant de păsări, atât ca număr de specii, cât şi de indivizi, în perioada de vară dar şi pentru iernare.

Din punct de vedere al regiunilor biogeografice, această arie protejată se încadrează în regiunea continentală.

Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare se suprapune peste zona umedă Gârla Mare-Salcia, declarată de Consiliul Judeţean Mehedinţi în anul 2000, prin HCJ 13/2000. Este foarte importantă pentru numeroase specii de păsări de interes comunitar, care sunt incluse în Anexa 1 a Directivei Europene Păsări, dar şi pentru specii care fac obiectul de protecţie al Convenţiei de la Bonn, la care România a aderat. Deşi situl este declarat pentru 16 specii de păsări de interes comunitar, pot fi întâlnite mult mai multe specii periclitate sau vulnerabile la nivel european în perioada de migraţie sau în timpul cuibăritului.

Pe de altă parte, situl este foarte important şi din punct de vedere al habitatelor de zonă umedă, o suprafaţă foarte mare din arie fiind ocupată de habitate de interes comunitar, care includ specii precum Marsilea quadrifolia sau Nuphar lutea.

Arealul ariei naturale aferent Comunei Gruia se suprapune şi peste o parte de pădure de stejar, habitat prielnic pentru speciile de păsări răpitoare, care fac obiectul de protecţie al legislaţiei naţionale şi europene.

Pe lângă speciile pentru care a fost declarat acest sit, el mai este important şi pentru că găzduieşte 3 colonii de Merops apiaster şi 2 colonii de Riparia riparia, dar şi una de Spermophyllus citellus.

De asemenea, habitatele prezente în acest sit îndeplinesc condiţiile ecologice necesare existenţei vidrei – Lutra lutra – specie prioritară, de interes comunitar.

b) Obiectivul general al Planului de Management al Ariei Naturale Protejate Gruia-Gârla Mare

Scopul Planului de Management este de conservare, menţinere, readucere la o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi habitatelor naturale specifice, aşa cum este ea definită în actele normative naţionale şi internaţionale, având în vedere cerinţele Uniunii Europene, conform prevederilor Directivei Păsări.

Obiectivele Planului de Management al Ariei Naturale Protejate Gruia-Gârla Mare vizează:

1. Menţinerea populaţiilor şi habitatelor de interes comunitar, conservarea peisajelor caracteristice;

2. Menţinerea si promovarea valorilor culturale şi a tradiţiilor comune şi/sau specifice fiecărei etnii;

3. Formarea prin educaţie ecologică, informare, conştientizare şi consultare, a unei atitudini favorabile a comunităţilor locale şi a factorilor de decizie, faţă de valorile sitului, influenţarea percepţiei şi comportamentului vizitatorilor în spiritul imperativelor de conservare a patrimoniului natural, precum şi de dezvoltare durabilă locală şi regională;

4. Menţinerea şi promovarea activităţilor durabile de exploatare a resurselor şi eliminarea celor susceptibile a avea un impact negativ asupra mediului, biodiversităţii şi geodiversităţii;

5. Asigurarea oportunităţilor pentru ca turismul şi recreerea să se desfăşoare în conformitate cu imperativele de conservare a patrimoniului ariei naturale protejate;

6. Administrarea ariei prin asigurarea resurselor umane, financiare şi logistice pentru îndeplinirea obiectivelor şi pentru recunoaşterea locală, naţională şi internaţională a ariei naturale protejate

c) Informaţii generale

Aria Naturală Protejată Gruia - Gârla Mare a fost declarată prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Aria Naturală Protejată Gruia - Gârla Mare face parte din reţeaua ecologică europeană Natura 2000 sub codul ROSPA0046, ca arie de protecţie specială avifaunistică.

O arie de protecţie specială avifaunistică este aria naturală protejată al cărei scop este conservarea, menţinerea şi, acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice, desemnate pentru protecţia speciilor de păsări migratoare sălbatice, mai ales a celor prevăzute în Anexele nr. 3 şi 4A ale OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Situl Natura 2000 ROSPA0046 Gruia - Gârla Mare este important pentru conservarea şi utilizarea durabilă a patrimoniului natural (speciile de floră, faună periclitate, vulnerabile, endemice şi/sau rare, precum şi habitatele naturale de importanţă comunitară).

Aria Naturală Protejată Gruia - Gârla Mare este situată în judeţul Mehedinţi, în regiunea biogeografică Continentală, pe teritoriul următoarelor localităţi: Gârla Mare (10%), Gruia (6%), Pristol (<1%), Vrata (37%).

Suprafaţa totală a ariei naturale protejate Gruia - Gârla Mare este de 2756,2 ha. Coordonatele ariei naturale protejate Gruia - Gârla Mare, conform Formularului Standard Natura 2000 sunt: latitudine N 44o10’42”; longitudine 22048’22”. Conform

Situaţiei terenurilor din Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare, realizată în urma cartografierii ariei, aceasta are centrul plasat pe coordonatele 22°41' longitudine Estică şi 44°16' latitudine Nordică respectiv pe coordonatele 22°48' longitudine Estică şi 44°11' latitudine Nordică.

Aria Naturală Protejată Gruia - Gârla Mare se suprapune geografic parţial peste rezervaţia zonă umedă Gârla Mare - Salcia, declarată prin Hotărârea nr. 13 din 10.07.2000 privind completarea Hotărârii nr. 26 din 1994 a Consiliului Judeţean Mehedinţi privind protecţia rezervaţiilor şi monumentelor naturii din judeţul Mehedinţi.

Conform prevederilor OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate naturale, Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare face parte din categoria „Arii de protecţie specială avifaunistică” având scopul de a conserva, de a menţine şi, acolo unde este cazul, de a readuce într-o stare de conservare favorabilă habitatele specifice, desemnate pentru protecţia speciilor de păsări migratoare sălbatice, mai ales a celor menţionate în Anexele nr. 3 şi 4.

Ariile speciale de protecţie sunt desemnate de stat în conformitate cu prevederile Directivei 79/409/CCE din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice şi fac parte din reţeaua europeană NATURA 2000.

Managementul ariei naturale urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, promovând păstrarea folosinţei tradiţionale a apelor din jur, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale. De asemenea, se ofera publicului posibilităţi de recreere şi turism şi se încurajează activităţile ştiinţifice şi tradiţionale.

Preview document

Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 1
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 2
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 3
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 4
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 5
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 6
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 7
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 8
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 9
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 10
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 11
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 12
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 13
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 14
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 15
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 16
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 17
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 18
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 19
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 20
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 21
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 22
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 23
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 24
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 25
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 26
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 27
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 28
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 29
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 30
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 31
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 32
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 33
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 34
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 35
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 36
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 37
Protecția ecosistemelor terestre și acvatice - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Protectia Ecosistemelor Terestre si Acvatice.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Studii privind poluarea apelor de suprafață în zonele cu activități petroliere

1.1 Aspecte generale Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1,4 miliarde km³, din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor....

Memoriu tehnic de prezentare - centrala nucleară cernavodă

I. Denumirea proiectului Centrala Nucleară Cernavodă Unităţile 3 şi 4 II. Titular PCO (Project Company); Companie de proiect creată de S.N...

Tehnici de Protecție a Mediului în România

Introducere Evoluţiile generale înregistrate în ultimile decenii au determinat un proces amplu de formare şi afirmare a unei ramuri noi, distincte...

Protecția Administrarea și Gospodărirea Apelor din România

INTRODUCERE Din cele mai vechi timpuri, omul a încercat să modeleze natura ale cărei legi aspre trebuiau respectate pentru a supraviețui...

Turismul în ariile protejate din Județul Hunedoara

Introducere Ariile protejate sunt percepute încă de foarte mulţi oameni doar în sensul lor „conservaţionist” fiind considerate adevărate oaze ale...

Parcul Național Munții Rodnei - rezervație a biosferei

Introducere: Muntii Rodnei, care etaleaza cele mai înalte altitudini din Carpatii Orientali (Vf. Pietrosu - 2.303 m), sunt localizati în partea de...

Protecția apei pe plan intern

1. Necesitatea protejarii apelor In conditiile in care in anul 2000 apa potabila era insuficienta acoperirii tuturor necesitatilor populatiei, se...

Răspunderea Penală pentru Nerespectarea Regimului Apelor

1. Răspunderea în dreptul mediului Degradarea mediului înconjurător constituie astăzi una din marile probleme ale omenirii.Mediul este afectat...

Ai nevoie de altceva?