Sisteme agrosilvopastorale

Proiect
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2025
Mărime: 609.32KB (arhivat)
Publicat de: Andrei T.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Descriere fermei

SC Ferma de Lapte SRL este situată in satul Dealu Floreni, comuna Dorna Candrenilor din județul Suceava. Obiectul principal de activitate al firmei este creșterea bovinelor de lapte. Are o suprafața de 3500 de mp (fig. 1).

Principalul domeniu de activitate al companiei este creșterea vacilor de lapte, dar si pentru consumul de carne, principali noștri clienți fiind o fabrica de înghețată și una de pâine. Obiectivul principal al firmei este amortizarea investiției in primul an, realizarea unei producții anuale de 500 000 litri de lapte. Urmând ca din al doilea an sa crească efectivul de vaci de lapte de la 50-100.

Fig. 1

Condiţiile necesare pentru ca într-o fermă de bovine, să se obţină produse ecologice sunt stipulate în Reglementarea UE 2092/1991 şi caietele de sarcini elaborate în diferite ţări. În România producţia ecologică este reglementată prin OUG nr 34/17.04.2000. Animalele trebuie să provină din ferme ecologice. Introducerea din exploataţiile convenţionale nu poate depăşi 10% din efectiv. Conversia fermei convenţionale la ferma ecologică se face în doi ani pentru pajişti şi culturi furajere, 12 luni pentru bovine de carne, 6 luni pentru vacile cu lapte.

Animalele folosite în fermele zootehnice ecologice trebuie să fie de preferinţă, din rasele autohtone cu rezistenţă crescută la factorii naturali de mediu, pretabile la creşterea extensivă sau semiintensivă, cu constituţie robustă, indici de reproducţie foarte buni, fecunditate şi prolificitate ridicată,o bună viabilitate şi vitalitate a nou născuţilor.

Reproducţia animalelor în zootehnia ecologică este, de regulă, cea naturală dirijată prin folosirea celor mai valoroşi reproducători din rasă.

Avand in vedere ca produsul principal al fermei noastre este laptele de vaca, va voi prezenta cateva din caracteristicile laptelui de vaca.Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a maniferelor care se caracterizeaza printr-o structura si compozitie complexa.Laptele de vaca se afla pe primul loc in alimentatia omului se aseamana cel mai mult cu laptele matern .Din punct de vedere al continutului in substanta uscata .Calitatea laptelui trebuie verificata prin examen organoleptic si de laborator ,fizico-chimic si biologic pentru a vedea daca corespunde cerintelor impuse materiei prime la fabricarea branzeturilor.Laptele este un sistem polidispers, ale carui parti componente se afla in diferite grade de dispersie:

• In solutie: lactoza, substante azotate cu molecula mica, saruri si vitamine hidrosolubile

• In dispersie: substantele proteice;

• In emulsie: substanta grasa, pigmenti si vitamine liposolubile.

Proprietetile fizico-chimice care caracterizeaza in principal laptele ca materie prima in industria branzeturilor sunt densitatea si aciditaea totala si activa. Densitatea: este variabila, fiind la 20°C cuprinsa intre 1,029 - 1,033g/cm³. Densitatea este conditionata de continutul in extract sec total si de raportul care exista intre partea grasa si negrasa. Densitatea creste cu cat continutul in extract sec este mai mare, dar este micsorata printr-un continut mare de grasime, deoarece aceasta are o densitate mai mica decat 1.

Cunoasterea densitatii prezinta importanta pentru stabilirea eventualelor fabricari prin diluare a laptelui, dar si pentru a putea determina prin calcul substanta uscata. PH-ul (aciditatea activa).pH-ul arata concentratia de ioni de hidrogen a laptelui, adica aciditatea activa a mediului respectiv. Laptele normal se prezinta ca un lichid slab acid, pH-ul osciland intre 6,3-6,9. Laptele prezinta proprietati amfotere-tampon, datorita substantelor proteice si a anumitor saruri minerale (fosfati, citrati), Atat in prezenta acizilor cat si a bazelor, actiunea componentilor respectivi impiedica o variatie brusca a pH-ului, tamponand mediul permit dezvoltarea bacteriilor lactice, fara a tine seama de aciditatea titrabila ridicata. Aciditatea totala (titrabila) se determina prin titrare cu solutie alcalina de NaOH, in prezenta fenolftaleinei ca indicator si se exprima in grade de aciditate.

Determinarea aciditatii se poate face prin mai multe metode, utilizand concentratii diferite de solutie de NaOH:

• n/10- grade Thorner

• n/4 - grade Soxhlet-Henkel

• n/9 - grade Dornic.

In Romania, aciditatea laptelui se determina prin metoda Thorner si se exprima in zecimi de mililitri folositi la titrare, fiecare zecime reprezentand un grad Thorner.Laptele proaspat muls are o aciditate de 16-18°T, din care partii proteice ii revin 4-5°T, gazelor 1-2°T, iar restul de 10-11°T revin sarurilor acide, in special fofatilor. Aciditatea laptelui creste, in timpul pastrarii, odata cu cresterea numarului de microorganisme. Ea se datoreste in special acidului lactic, care se formeaza prin fermentarea lactozei de catre bacteriile lactice.

Principalele rase de bovine:

• Băltata romănească;

• Bruna de Maramureş;

• Pinzgau de Transilvania;

• Charolaise;

• Limousine;

• Blonde d’Aquitane.

Preview document

Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 1
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 2
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 3
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 4
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 5
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 6
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 7
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 8
Sisteme agrosilvopastorale - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Sisteme agrosilvopastorale.docx

Alții au mai descărcat și

Caiet de practică

TEMA I PEDOLOGIE Date de identificare a fermei Denumire societate comercială / Fermă: Localitatea Tip de exploatație agricolă - societate...

Fermele Organice

Agricultura organică pare un concept nou aceasta s a practicat încă de la începutul sec.XX, reprezentând o varietate de metode alternative de...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?