Gestionarea deșeurilor în industia minieră

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8125
Mărime: 2.94MB (arhivat)
Publicat de: Silvia Andreea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Budeanu

Extras din proiect

Generarea de deșeuri este o problemă majoră în fiecare țară, iar cantitățile de deșeuri sunt, în general, în creștere.

Cantitățile totale de deșeuri continuă să sporească problema în industria minieră și în industriile conexe.Din păcate, deșeurile sunt generate de activitățile de extracție a cărbunelui sau a minereului din mine și în industriile siderurgice prin producția de oțel, care generează produse care sunt în general considerate ca fiind un produs secundar inevitabil al activității economice deșeuri generate de producția ineficientă procese de producție ineficiente, durabilitatea scăzută a bunurilor și modele de consum nesustenabile. Generarea de deșeurilor reflectă o pierdere de materiale și energie și impune costuri economice și de mediu pentru societății pentru colectarea, tratarea și eliminarea acestora. Impactul deșeurilor asupra mediului, resursele și sănătatea umană depinde de cantitatea și de natura acestora. Generarea și gestionarea deșeurilor includ emisii în aer (inclusiv gaze cu efect de seră), apă și sol, toate cu impact potential asupra sănătății umane și a naturii.

Gestionarea deșeurilor miniere reprezintă o provocare din cauza impactului lor asupra mediului și a epuizării resurselor naturale. Deșeurile provenite din operațiunile miniere reprezintă unul dintre cele mai mari fluxuri de deșeuri din lume și implică materiale precum solul de suprafață, supraîncărcătura și reziduurile reziduale. Aceste deșeuri pot afecta comunitățile locale prin generarea de probleme de mediu, inclusiv aciditatea minelor, eroziunea, eliberarea de substanțe chimice, emisiile de praf fugitiv, distrugerea habitatului și contaminarea resurselor de apă. În acest sens, există o nevoie de recuperare și utilizare a resurselor din deșeuri pentru a minimiza impactul lor asupra mediului și pentru a optimiza utilizarea resurselor naturale. Prin gestionarea adecvată a deșeurilor miniere, putem contribui la protecția mediului și la conservarea resurselor naturale.

Industria siderurgică produce gaze toxice, lichide și deșeuri solide în diferite etape ale procesului de fabricare a oțelului, cum ar fi fabricarea cocsului, fabricarea fierului și fabricarea oțelului. Aceste deșeuri sunt generate în timpul procesului de extracție a metalelor și se manifestă sub formă de emisii de particule și gaze în timpul transportului materialelor și prelucrării și deșeuri lichide în timpul procesului de călire. De asemenea, sunt generate și deșeuri solide în timpul fabricării oțelului. Gestionarea eficientă a acestor deșeuri este esențială pentru a îndeplini cerințele de reglementare, a atinge obiectivele de reciclare și a reduce costurile de eliminare. În plus, se lucrează pentru a minimiza sau elimina deșeurile din sursă și pentru a crește capacitatea de recuperare, reutilizare și reciclare. De asemenea, se urmărește reducerea conținutului de substanțe periculoase în deșeuri.

Avantajele utilizării deșeurilor:

1. Recuperarea materiei prime suplimentare prin recuperarea resurselor.

2. Extinderea resurselor minerale.

3. Elaborarea de produse utile din materia recuperată.

4. Reducerea poluării și echilibrarea ecologiei.

5. Sursă de venituri suplimentare.

6. Angajarea de persoane în industriile la scară mica

GESTIONAREA DEȘEURILOR ÎN INDUSTRIA MINIERĂ

Exploatarea industriei miniere implică diferite etape, inclusiv mineritul, prelucrarea și metalurgia. În urma acestor procese se obțin deșeuri solide, lichide și gazoase. Deșeurile miniere pot fi împărțite în deșeuri solide de minerit, de prelucrare și metalurgice, precum și în ape reziduale de mină.

Deșeurile miniere pot conține sau nu minerale de minereu, minerale industriale, metale, cărbune sau combustibili minerali. Uneori, concentrația acestor minerale sau metale este prea mică pentru a fi economică. De exemplu, există un criteriu numit "cut-off grade" care stabilește dacă un material este considerat minereu valoros sau deșeu subeconomic, în funcție de concentrația de minerale de minereu și costurile de extracție.

Deșeurile miniere includ sterilul și rocile excavate care sunt îndepărtate pentru a se ajunge la zăcământul de minereu. În cazul mineritului cărbunelui, rocile reziduale sunt numite "deșeuri".

În concluzie, exploatarea industriei miniere generează o varietate de deșeuri, iar clasificarea și gestionarea acestora sunt esențiale pentru protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei exploatări sustenabile a resurselor minerale.

Deșeurile miniere constau într-o varietate de materiale geologice, inclusiv sedimente, roci metamorfice sau ignee, sol și sedimente libere. Aceste deșeuri pot fi particule de dimensiuni variate, de la argilă la fragmente mari de roci. Caracteristicile fizice și chimice ale deșeurilor miniere depind de mineralogia și geochimia acestora, tipul de echipament minier utilizat, dimensiunea particulelor de material extras și conținutul de umiditate. Principalele surse pentru aceste deșeuri sunt rocile, solul și sedimentele provenite din exploatarea minieră de suprafață, în special din carierele deschise, dar și din puțuri, căi de transport și lucrări subterane. După extragerea minereurilor metalifere, cărbunelui, mineralelor industriale sau combustibililor minerali, acestea sunt procesate în vederea obținerii de produse valoroase. În schimb, deșeurile miniere sunt acumulate în grămezile mari amplasate pe teritoriul concesiunii miniere. Aproape toate exploatările miniere generează cantități mari de deșeuri miniere în urma procesului de extracție.

Bibliografie

1. Agarwal, M.K. (1999) “Environmental & waste management”. Editor A.Bandhopadhyay, pp. 177-191.

2. Chatterjee, Amit. (1995), "Recent Developments in Ironmaking and Steelmaking." Iron and Steel making. 22:2 pp. 100-104.

3. Goswami, N.G and Ramchandrarao, P. (1999), “Environmental & waste management”. Editor A. Bandhopadhyay, pp. 111-121.

4. Lottermoser, B.G (2003), Mine Waste, Springer Publication, 2003.

5. National Seminar on Environmental Management in Mining & Allied Industries, IT, BHU, Editors: N.C.Karmakar, A.Jamal and A.K.Jain, November 7-8, 2008, pp.268-277.

6. Prakash, S , Reddy, P.S.R and Misra, V.N. (2007), Resources, Conservation and Recycling, Volume 50 (2007): pp. 40-57.

7. Ramlu, M.A. (2005) Mining Waste Pollution Control & Utilization Technologies, Mining Engineers’ Journal, V.6, No.11, June, pp.11-17.

8. Singh, G. and Jha, S. (2002), “Efficacy Analysis of Treatment Plants for Workshop and Mine Effluents in Mahanadi Coalfield Ltd.” Technical report, The Indian mining & Engineering Journal, April 2002, pp. 21-22.

9. Sinha, S.N. and Singh, K.K. (2008) Coal Mining vis-à-vis Waste Management, Proc. Of

Preview document

Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 1
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 2
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 3
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 4
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 5
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 6
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 7
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 8
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 9
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 10
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 11
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 12
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 13
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 14
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 15
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 16
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 17
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 18
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 19
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 20
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 21
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 22
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 23
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 24
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 25
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 26
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 27
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 28
Gestionarea deșeurilor în industia minieră - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea deseurilor in industia miniera.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?