Studiu de caz - Orașul Băicoi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11269
Mărime: 48.18KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Demeter
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Situat pe paralela de 45 grade si 02 secunde, latitudine nordica si limitat la est de meridianul de 25 grade si 52 secunde longitudine estica, orasul Baicoi este amplasat la contactul Subcarpatilor de la Curbura cu Campia Ploiestilor.

Dealurile subcarpatilor Baicoi – Tintea sunt incluse de unii autori Subcarpatilor Teleajenului si de altii Subcarpatilor Prahovei. Dealurile Tintea Baicoi apar din punct de vedere hipsometric ca o treapta inalta cuprinsa intre 400–500 m ceea ce face ca ele sa domine Campia inalta a Ploiestilor.

Datorita faptului ca sunt placate in exteriorly zone subcarpatice se gasesc sub influenta zone de campie iar expozitia nordica si sudica a versantilor, determina o utilizare diferita a terenurilor: pasuni, paduri in nord, arabil in sud.

Climatul temperat oriental de tranzitie de la deal la campie este in general favorabil desfasurarii activitatii economice. Localitatea este traversate in NV–SE de paraul Dambu si de afluentii sai. Apa freatica se afla la 70 de metri de zona Tufeni, 7–10 m in zona de terasa si 2 metri in zona paraului Dambu.

Situat la 20 de km de Ploiesti, la 16 km de Campina si la 8 km de Plopeni, beneficiaza de o importanta retea de cai de comunicatie din care amintim: D.N. 1, D.J. 102 Ploiesti–Paulesti–Baicoi si calea ferata dubla electrificata Bucuresti–Brasov.

Amlasat in apropierea unui mare centru industrial cum este orasul Ploiesti si pentru ca beneficiaza de importante resurse de petrol si gaze, sare, paduri, terenuri agricole, a intrat de timpuriu in circuitul economic. Pozitia sa in apropierea orasului Ploiesti a avut si are repercursiuni asupra orasului Baicoi care este atras pregnant in activitatea industriala a municipiului.

Limitele administrative sunt: Cocorastii–Mislii si Scorteni la nord, Banesti si Floresti la vest, Aricestii Rahtivani la sud si Plopeni si Paulesti la est. Important centru petrolier in trecut, prin implantarea celor doua noi obiective industriale F.E.H.S si CAMEXIP S.A orasul cunoaste o intensa dezvoltare economica si sociala iar prin realizarea sistematizarii se va transforma intr–un oras modern cu specific local.

2. Structura geologica si relieful

In evolutia zonei se disting mai multe faze de sedimentare intrerupte de cateva faze orogenice care au cutat formatiunile si inaltat in bloc regiunea.

In jurasic zona era acoperita de apele marii tarii, situatie care a durat pana in pliocen. In perioada ciclului de sedimentare mio–pliocen s-au depus gresii, tufuri, marne, nisipuri iar in lagune sarea si gipsul.

Miscarile de la sfarsitul pliocenului (faza valaha) au dus la cutarea sedimentelor, formarea cutelor diapire si au ridicat in bloc intreaga regiune generand dealurile subcarpatice. In pleistocenul mediu s-au manifestat miscari intense de ridicare. Gh. Niculescu a adus dovezi asupra unor inaltari neotectonice in zona pintenilor paleogeni si masivelor marginale si scufundari in zona mijlocie (Mislea-Podeni) si la marginea campiei.

Tectonica a fost conditionata de evolutia Depresiunii Precarpatice (avanfosa carpatica).

Subcarpatii externi sunt reprezentati prin inaltimi ce rar depasesc 400 m corespunzand celei de a treia axa anticlinale Baicoi-Tintea-Floresti- Boldesti, in vreme ce a patra axa Baicoi-Aricesti, este acoperita de cuvertura piemontana a Campiei Inalte a Ploiestilor. Intre aceste anticlinale se gasesc sinclinalele corespunzatoare depresiunilor (Mislea, Podeni , Ploiesti)

Orasul Baicoi est situat in Subcarpatii externi ai Curburii, pe a treia axa a anticlinatului diapir Tintea-Baicoi–Gura Ocnitei, limitat la nord de sinclinatul Mislea Podeni si la sud de zona de subsidenta de la marginea campiei Ploiestilor.

In zona se intalnesc depozite geologice care apartin neogenului si sunt reprezentate prin:

- Miocen alcatuit din burdigalian badenian si sarmatian

- Pliocen in serie completa, meotian afectat de diapirism cu zacaminte de petrol si gaze, potian, dacian romnanian (stratele de Valcanesti in care este cantonata structura petrolifera a orasului)

- Levantin si holocen in lungul vailor

In cadrul structurii petroliere Baicoi–Tintea se disting trei sectoare separate prin falii traversate:

- Baicoi–vest (Cotoiu)

- Baicoi–central (Central)

- Tintea–est

Preview document

Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 1
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 2
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 3
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 4
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 5
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 6
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 7
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 8
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 9
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 10
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 11
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 12
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 13
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 14
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 15
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 16
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 17
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 18
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 19
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 20
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 21
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 22
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 23
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 24
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 25
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 26
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 27
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 28
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 29
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 30
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 31
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 32
Studiu de caz - Orașul Băicoi - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Orasul Baicoi.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Managementul deșeurilor municipale - depozite ecologice conforme cu cerințele UE

I. AUTORIZARE INTEGRATĂ 1. Directiva europeană privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC). Autorizare Integrată Aderarea la...

Ai nevoie de altceva?