Leasingul și oportunitățile adiacente

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Antreprenoriat
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2671
Mărime: 46.29KB (arhivat)
Publicat de: Amelia Grigore
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Abstract

Acest articol este realizat cu scopul de a defini si descrie clar conceptul de “leasing”, de a lista si descrie procesele adiacente leasing-ului precum si implicatiile acestuia si evolutia in timp si nu in ultimul rand, aplicabilitatea acestuia in epoca moderna.

Scopul acestui articol este acela de a sublinia avantajele utilizarii acestui proces, cerintele pentru a-l demara, etapele premergatoare demararii leasing-ului si modul in care acesta poate imbunatati anumite aspecte, precum eligibilitatea in cazul finantarii de lunga durata, situatia financiara a utilizatorului la sfarsitul anului.

De asemenea, autorul doreste sa compare perceptia asupra leasing-ului din perspectiva a diversi analisti in decursul timpului si de a face o distinctie clara intre tipurile existente de leasing, precum si intre aplicabilitatile acestora.

Cuvinte cheie

Leasing

Bunuri

Contractare

Finantare

Proprietate

Introducere

Acest articol cuprinde informatii referitoare la aparitia, evolutia si dezvoltarea leasing-ului pana la forma sa actuala, un proces a carui importanta este una deosebita, deoarece ofera o gama variata de solutii in materie de achizitionarea mijloacelor de productie necesare dezvoltarii anumitor segmente ale industriei si nu numai.

Pentru a intelege mai bine originea acestui concept si etapele transformarii acestuia de la aparitie si pana in prezent, este necesar sa intelegem modul in care acest concept a fost perceput si asimilat de catre diverse civilizatii si gandiri (de exemplu, cea franceza sau americana), precum si felul in care a fost aplicat in diverse perioade ale istoriei sale.

In scopul unei intelegeri depline a leasing-ului, in cadrul acestui articol vor fi prezentate concepte si intelesuri descrise in literatura de specialitate, atat cea autohtona cat si cea apartinand unor autori britanici, francezi si americani (Andrei bantas si V. Nastasescu, D. Thomas, P.William si K. Jack, Yves Bernard,etc.).

De asemenea, analiza studiilor de piata realizate intre anii 2008-2018 se va dovedi utila in intelegerea contextului in care se manifesta leasing-ul pe piata romaneasca,

Literatura de specialitate ofera detalii importante despre felul in care leasing-ul a fost integrat in dinamica proceselor de achizitie a mijloacelor de productie si nu numai, precum si a eficientei utilizarii acestei tehnici de finantare, eficienta care se rasfrange asupra situatiilor financiare ale contractantilor sa sfarsitul anului,

O buna intelegere a mecanismului leasing-ului asigura posibilitatea de a aprofunda problematica acestuia si, de ce nu, de a imbunatati aceasta tehnica in viitor.

Continut

Prima aparitie a unui proces similar cu leasing-ul poate fi plasata in jurul anului 1800 i. Hr. in Babilon si descrie existenta unei asa-numite societati care actiona ca o companie de leasing moderna, in sensul ca soldatii sau ofiterii care primeau suprafete de pamant in schimbul serviciilor aduse monarhiei respective puteau alege sa il exploateze ei insisi, sau sa-l incredinteze societatii, aceasta din urma oferindu-le plati periodice soldatilor si, in acelasi timp, dandu-l in folosinta fermierilor la acea vreme.

Ulterior, in Grecia Antica aceasta practica a vizat minele; avand dimensiuni variabile, acestea se aflau in proprietatea statului si erau concesionate companiilor miniere pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 7 ani. De asemenea, Grecia Antica este considerata pionierul conceptului de leasing bancar, deoarece in anul 370 i. Hr. a fost semnat primul contract de leasing pentru bunuri cum ar fi numele bancii, depozitele acesteia, cladiri si personal.

Mai tarziu, in Regatul Unit a aparut una dintre primele legi referitoare la leasing si anume Statutul Tarii Galilor (The Statute of Wales) enuntata in anul 1284. Acest statut s-a folosit de legile deja existente care vizau terenurile agricole ca un cadru legal pentru a incepe inchirierea activelor imobilizate care, la vremea respectiva, erau reprezentate de echipamentele agricole.

Ideea de leasing s-a propagat continuu in timp pana cand a capatat o forma adecvata vremii incepand cu anul 1950 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, de unde se considera ca este originara. Ceea ce la inceput era doar o tehnica rezervata echipamentelor industriale pe teritoriul tarilor anglo-saxone s-a transformat rapid intr-o modalitate de achizitie avantajoasa pentru contractant.

Prima companie de leasing americana a fost fondata de catre Henry Shofeld in anul 1952 si deservea industria transporturilor feroviare. Ulterior, acest concept a fost adoptat si aplicat si de mai multe state europene la sfarsitul anilor 1950 respectiv inceputul anilor 1960.

Unul dintre aceste state a fost Franta, unde primele societati specializate in leasing au aparut in anul 1962, acestea fiind reglementate din punct de vedere legal prin Legea din 2 iulie 1966, care specifica in mod clar ca leasing-ul vizeaza bunurile imobiliare si acorda, in acelasi timp, un regim de totala transparenta societatilor imobiliare pentru comert si industrie avand ca obiect exclusiv locatia de imobile de uz profesional. (Yves Bernard, 1994)

Avand astfel o imagine de ansamblu asupra felului in care autorii straini inteleg notiunea de leasing, se poate mentiona articolul publicat intr-un ziar (“Informatii de comert exterior” nr. 49/1971) in rubrica “Mic dictionar de comert exterior”: “leasingul este o forma de finantare pentru utilajele industriale, aparuta si dezvoltata in S.U.A. In locul contractului de cumparare apare contractul de inchiriere, cel care inchiriaza fiind producatorul mijlocului de investitie ori o societate de finantare care reprezinta producatorul. Financial Lease reprezinta contractul de leasing ferm pentru un termen convenit; se prevede acoperirea amortizarii instalatiei inchiriate, inclusiv costurile de finantare si de administrare.

Preview document

Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 1
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 2
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 3
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 4
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 5
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 6
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 7
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 8
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 9
Leasingul și oportunitățile adiacente - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Leasingul si oportunitatile adiacente.docx

Te-ar putea interesa și

Valencia Trading

Descrierea organizaţiei Nume VALENCIA TRADING SRL CUI 6966138 Registrul Comertului J32/2241/1994 Infiintata in 1995 Tip societate Societate cu...

Ai nevoie de altceva?