Centrala Telefonică Digitală IPC 100

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 17715
Mărime: 9.63MB (arhivat)
Publicat de: Mircea Iliescu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

I. INTRODUCERE

Două calculatoare ale aceleiaşi companii sau organizaţii, aflate la mică distanţă, pot fi conectate simplu printr-un cablu, pentru a comunica între ele. Acesta este modul de funcţionare al reţelelor locale. Oricum, când distanţele sunt mari sau sunt multe calculatoare ori când cablurile ar trebui să treacă printr-un loc public, costul instalării de cabluri particulare este foarte mare. Mai mult, în aproape toate ţările din lume, instalarea de cabluri de-a lungul (sau pe sub) proprietăţile publice este ilegală. În consecinţă, proiectanţii de reţele trebuie să se bazeze pe facilităţile de comunicaţie existente.

O astfel de facilitate este PSTN, (Public Switched Telephone Network - reţea telefonică comutată publică), care a fost proiectată cu mulţi ani în urmă, în cu totul alt scop: transmisia vocii umane. Acest sistem nu este prea potrivit pentru comunicaţiile între calculatoare, dar situaţia se schimbă rapid odată cu introducerea fibrelor optice şi a tehnologiei digitale. În orice caz, sistemul telefonic este atât de strâns legat de reţelele de calculatoare (larg răspândite geografic), încât merită să îi acordăm un studiu mai aprofundat.

Pentru a vedea ordinul de mărime al problemei, să facem o comparaţie scurtă dar semnificativă între proprietăţile unei conexiuni tipice între calculatoare printr-un cablu local şi printr-o linie telefonică. Un cablu care face legătura între două calculatoare poate transfera date la viteza memoriei, în mod tipic 107 - 108 bps. Rata de apariţie a erorilor este de obicei atât de mică, încât este greu de măsurat, dar o eroare pe zi ar fi considerată mare pentru majoritatea instalaţiilor. O eroare pe zi la acele viteze este echivalentă cu o eroare la 1012 - 1013 biţi transmişi.

Prin contrast, o linie telefonică are o viteza maximă de transfer de date de ordinul 104bps şi o rată de apariţie a erorilor cam de 1 la 105 biţi transmişi, depinzând într-o anumită măsură de vârsta echipamentului telefonic cu comutaţie folosit. Produsul dintre rata de apariţie a unei erori şi viteza transferului de date ale unui cablu local este astfel cu 11 ordine de mărime mai bun decât pentru o linie telefonică.

Desigur, proiectanţii de sisteme de calculatoare cheltuiesc mult timp şi efort pentru a analiza cum pot fi acestea folosite cât mai eficient şi au dificultăţi cu un sistem a cărui performanţă (din punctul lor de vedere) este cu 11 ordine de mărime mai slabă. Pe de altă parte, companiile telefonice au făcut eforturi considerabile în ultimul deceniu pentru îmbunătăţirea echipamentului şi a serviciilor în diferite zone. În secţiunile care urmează vom descrie sistemele telefonice şi vom prezenta istoria şi viitorul lor.

Atunci când Alexander Graham Bell a brevetat telefonul în 1876 (doar cu câteva ore înaintea rivalului său, Elisha Gray), cererea pentru noua sa invenţie a fost imensă. Piaţa iniţială consta în vânzarea telefoanelor, existente numai sub formă de perechi. Era la latitudinea clientului să întindă un fir între ele. Dacă proprietarul unui telefon dorea să comunice cu alţi n proprietari de telefoane, trebuiau folosite fire separate pentru conectarea tuturor celor n case. În mai puţin de un an, oraşele erau acoperite cu fire care treceau peste case şi copaci într-o încrengătură sălbatică. A devenit imediat evident că modelul conectării fiecărui telefon la fiecare alt telefon, ca în Fig. I.1. (a), nu va putea funcţiona.

Problema iniţială a redevenit actuală: conectarea fiecărui oficiu de comutare cu fiecare alt oficiu prin intermediul unui cablu a scăpat rapid de sub control, fiind astfel inventate oficiile de comutare de nivelul doi. După un timp, au fost necesare mai multe oficii de nivelul doi, ca în Fig. I.1. (c). În cele din urmă, ierarhia a ajuns până la 5 nivele.

În 1890, cele trei componente majore ale sistemului telefonic erau puse la punct: oficiile de comutare, cablurile între clienţi şi oficiile de comutare (acum echilibrate, izolate, cablu torsadat în locul firelor neizolate, legate la pământ) şi legăturile între oficiile de comutare pe distanţă lungă. Cu toate că au apărut îmbunătăţiri în toate cele trei domenii, modelul de bază al sistemului Bell a rămas esenţialmente intact mai bine de 100 de ani.

În prezent, sistemul telefonic este implementat ca o ierarhie pe multe nivele cu un grad mare de redundanţă. Descrierea care urmează, deşi foarte simplificată, conţine totuşi esenţialul. Fiecare telefon are două fire de cupru conectate direct la cel mai apropriat oficiu final (deseori numit oficiu central local). Distanţa este în mod uzual între 1 şi 10 Km, fiind mai mică în oraşe decât în zonele rurale. Concatenarea codului zonei şi a primelor trei cifre din numărul de telefon specifică în mod unic un oficiu final. Legătura formată de cele două fire între un telefon şi oficiul final este cunoscută în termeni tehnici sub numele de buclă locală. Dacă toate buclele locale din toată lumea ar fi fost puse cap la cap, ele ar acoperi distanţa de la pământ la Lună şi înapoi de 1000 de ori.

Dacă un abonat ataşat la un anumit oficiu final apelează alt abonat ataşat la acelaşi oficiu final, mecanismul de comutare din acel oficiu stabileşte o legătură electrică directă între cele două bucle locale. Această legătură rămâne intactă pe toată durata convorbirii. Dacă telefonul apelat este ataşat la un alt oficiu final, trebuie folosită o altă procedură. Fiecare oficiu final are un număr de linii conectate la unul sau mai multe centre de comutare apropriate, numite oficii de taxare (sau dacă sunt în aceeaşi zonă locală, oficii în tandem). Aceste linii se numesc trunchiuri de conectare la oficiile de taxare (toll connecting trunks). Dacă se întâmplă ca atât oficiul final al celui care apelează cât şi al celui apelat să aibă un trunchi de conectare către acelaşi oficiu de taxare (ceea ce este probabil dacă sunt relativ apropriate), legătura poate fi stabilă de către oficiul de taxare. O reţea telefonică formată din telefoane (punctele mici), oficii finale (punctele mari) şi oficiile de taxare (pătratele) este prezentată în Fig. I.1.(c).

Preview document

Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 1
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 2
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 3
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 4
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 5
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 6
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 7
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 8
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 9
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 10
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 11
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 12
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 13
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 14
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 15
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 16
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 17
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 18
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 19
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 20
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 21
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 22
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 23
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 24
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 25
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 26
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 27
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 28
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 29
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 30
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 31
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 32
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 33
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 34
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 35
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 36
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 37
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 38
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 39
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 40
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 41
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 42
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 43
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 44
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 45
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 46
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 47
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 48
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 49
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 50
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 51
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 52
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 53
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 54
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 55
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 56
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 57
Centrala Telefonică Digitală IPC 100 - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Centrala Telefonica Digitala IPC 100.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea Matlab-Simulink a Unei Sere

Cunoasterea duratei de timp de la semanat pâna la rasaritul plantelor mai are însemnatate si pentru obtinerea unor productii cat mai timpurii. Daca...

Circuite logice secvențiale

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in...

Proiectare conceptuală

Cerintele sistemului operational Odata ce a fost definita nevoia si abordarea tehnica, e necesar sa le tranlatam intr-un “scenariu...

Te-ar putea interesa și

Instalarea Centralei Telefonice IPC 100

I. Obiective a. Studiul modalităţilor de interconectare a centralei cu calculatorul. b. Instalarea centralei telefonice. II. Consideraţii...

Centrale IPC 100 - funcțiile telefonului Philips 16 TXD și modul de utilizare

I. Obiective a. Studiul telefonului Philips 16TXD şi modul lui de utilizare. b. Programarea telefonului Philips 16TXD pentru a îndeplini diferite...

Centrale IPC 100 - modalități de interconectare și programare a centralei

I. Obiective a. Studiul modalităţilor de interconectare a centralei cu calculatorul: conectarea prin modem. b. Programarea centralei telefonice...

Ai nevoie de altceva?