Cuprins
- Introducere
- CAPITOLUL1: PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCII RAIFFEISEN 1
- 1.1.Grupul bancar Raiffeisen 1
- 1.2. Raiffeisen în România 2
- 1.3. Premii acordate RZB şi Raiffeisen International 5
- 1.4. Alte entităţi ale grupului Raiffeisen în România 6
- 1.5. Raiffeisen Bank- Agenţia Gheorghe Lazăr Timiţoara 7
- 1.5.1. Divizia Corporaţii 7
- 1.5.2. Organizarea în unitatea operativă (agenţie) 9
- 1.5.2.1.Compartimentul Caserie : Suba Ramona Diana 10
- 1.5.2.2. Compartimentul Front Office : Chiş Adriana - Ofiţer tranzacţii clientelă
- PJ 11
- 1.5.2.3. Compatimentul Back Office: Herman Daniela 12
- 1.5.2.4. Şeful de agenţie 14
- 1.6. Servicii oferite de Raiffeisen Bank 15
- 1.6.1. Serviciul Raiffeisen Online 15
- 1.6.2. Serviciul Cash Management 17
- CAPITOLUL 2: INSTITUŢIILE DE CREDIT ŞI SISTEMUL DE PLĂŢI
- 2.1. Sistemul de plăţi 18
- 2.2. Tipuri de sisteme de decontare 20
- CAPITOLUL 3: SISTEMUL DECONTĂRILOR INTRA ŞI INTERBANCARE
- 3.1. Decontările intrabancare 22
- 3.2. Decontările interbancare 23
- 3.2.1.Sistemul plăţilor de mare valoare şi urgente RTGS 24
- 3.2.2. Sistemul plăţilor de mică valoare prin Casa de Compensări Automată ACH 25
- 3.2.3. Sistemul de gestiune a titlurilor de stat GSRS 26
- CAPITOLUL 4: SISTEME DE PLĂŢI UTILIZATE PENTRU
- TRANSMITEREA FONDURILOR
- 4.1. Instrumente de plată pe suport de hârtie 27
- 4.1.1. CECUL 28
- 4.1.2. Cambia 32
- 4.1.3. Ordinul de plată 37
- 4.1.4. Biletul la ordin 40
- 4.2. Instrumente electronice de plăţi 42
- 4.2.1.Transferul electronic al fondurilor la locul vânzării – EFT-POS 43
- 4.2.2. Distribuitorul automat de numerar – ATM 44
- 4.2.3. Cardurile 45
- CAPITOLUL 5: RISCURI ÎN SISTEMUL DE PLĂŢI ŞI MANAGEMENTUL
- ACESTORA
- 5.1.Identificarea şi analizarea riscurilor 47
- 5.1.1.Riscul sistemic 47
- 5.1.2. Riscul specific 49
- 5.2. Stabilirea, gestionarea şi controlul riscurilor 51
Extras din proiect
INTRODUCERE
Din cele mai vechi timpuri, de-a lungul diverselor forme de organizare şi mai ales într-o economie de piaţă, tranzacţiile sunt foarte numeroase şi se desfăşoară fie la iniţiativa persoanelor fizice, a persoanelor autorizate sau a agenţiilor economici.
Pentru bunurile şi serviciile cumpărate, inclusiv pentru instrumente financiare se plătesc bani fie fizic, sub formă de monedă, fie sub formă de depozite menţionate în bănci.
În lucrarea de faţă, intitulată „Sisteme de plăţi în cadrul Raiffeisen Bank- Agenţia Gheorghe Lazăr Timişoara” am prezentat instrumentele de plată utilizate în cadrul agenţiei, precum şi legătura dintre instituţiile de credit şi sistemul de plăţi, respectiv decontările intra şi interbancare.
Lucrarea este structurată pe cinci capitole, după cum urmează:
În primul capitol este realizată prezentarea Raiffeisen Bank per ansamblu şi particular pe Agenţia Gheorghe Lazăr, împreună cu personalul care îşi desfăşoară activitatea în această agenţie.
Capitolul al doilea prezintă legătura dintre instituţiile de credit şi sistemul de plăţi, cu referire la definirea termenilor şi tipurile de sisteme de decontare ( sistemul de decontare pe bază brută şi cel de decontare pe bază netă).
În capitolul al treilea am vorbit despre decontările intra şi interbancare, respectiv modalităţile de decontare a plăţilor intrabancare şi interbancare.
În cel de-al patrulea capitol am prezentat instrumentele de plată utilizate pentru transmiterea fondurilor, respectiv instrumente pe suport de hârtie ( CEC, ordin de plată, cambie, bilet la ordin) şi instrumente pe suport electronic.
Ultimul capitol face referire la riscurile care apar în sistemul de plăţi şi modalităţi de gestionare şi control a lor.
CAPITOLUL 1: PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCII RAIFFEISEN
1.1. Grupul bancar Raiffeisen
Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888), primar al mai multor oraşe germane, a încheiat în 1862 o uniune de credit în Anhausen, Germania. În 1886 apare prima uniune bancară Raiffeisen în Muhldorf, Austria.
Raiffeisen Zentralbank Őstereich AG (RZB) este instituţia centrală a Grupului Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din Austria din punct de vedere al activelor totale, având cea mai vastă reţea de distribuţie locală.
Fondat în 1927, RZB este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii bancare şi de investment banking din Austria. RZB este singura bancă din Austria care are o reţea internaţională de unităţi bancare în toate centrele financiare importante din lume. Reţeaua RZB include, de asemenea, sucursale şi reprezentanţe în Europa Occidentală, America şi Asia.
Raiffeisen International Bank- Holding AG (RI)este subsidiara integral consolidată a Raiffeisen Zentralbank Őstereich AG (RZB), care deţine 68.5% din acţiunile comune, iar restul se tranzacţionează liber la Bursa de Valori din Viena.
Raiffeisen International, cu sediul la Viena, deţine cea mai important reţea bancară din Europa Centrală şi de Est, fiind prezentă pe 17 pieţe în zona de creştere a Europei prin unităţi bancare, bănci subsidiare, companii de leasing şi alţi furnizori de produse financiare.Peste 14,4 milioane de clienţi sunt deserviţi de cele peste 3000 de puncte de lucru. Datorită creşterii continue a prezenţei sale locale şi regionale şi dezvoltării gamei de produse inovatoare, Raiffeisen International a contribuit semnificativ la dezvoltarea mediului bancar şi la situaţia economic general din regiune.
RZB şi Raiffeisen International au confirmat în repetate rânduri reputaţia de promoteri ai afacerilor în Europa Centrală şi de Est, înfiinţând prima subsidiară bancară în Ungaria încă din 1986, cu trei ani înainte de Căderea Cortinei de Fier. În cei peste 20 de ani de prezenţă pe piaţa din regiune, au fost fondate zece bănci şi cumpărate alte zece.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Lucrare de Practica - Sisteme de Plati la Raiffeisen Bank - Agentia Gheorghe Lazar Timisoara.doc