Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1893
Mărime: 230.20KB (arhivat)
Publicat de: Ion Gabor
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Facultatea de Comerţ

Extras din proiect

I. Precizarea tranzactiei specifice

Tranzactia comerciala ce urmeaza a fi prezentatata in acest proiect este una dintre cele mai importante tranzactii efectuate in Romania la inceputul anului 2011 in domeniul cerealelor. Aceasta reprezinta contractul dintre Compania americana Cenex Harvest States (CHS) prin care aceasta cumpara de la compania East Point Holdings, inregistrata in Cipru, firma Agri Point SRL, prezenta si in Romania.

Valoarea acestei tranzactii este de 45 milioane de euro. Informatie afisata in raportul anual al companiei CHS.

Cenex Harvest States (CHS) este o companie americană specializată în comerţ cu cereale, produse alimentare şi energie şi în acelaşi timp producător de produse petroliere, producător de energie regenerabilă şi operator de conducte petroliere. CHS este o companie care face parte din Fortune 100, fiind una dintre marile companii din SUA. Compania este de asemenea listată pe bursa Nasdaq. In 2010, CHS a avut venituri de peste 25 de miliarde de dolari si un profit net de 500 de milioane de dolari.

Agri Point Limited este o companie care se ocupă cu recolta de cereale în 4 ţări limitrofe Dunării (Romania, Bulgaria, Ungaria si Serbia) şi care deţine silozuri şi terminale de cerale atât la Marea Neagră, in Constanta cât şi la Dunăre, în Giurgiu şi un terminal rutier la Oroshaza în Ungaria.

Compania Agri Point SRL detine 95,9% din partile sociale ale Silotrans SRL, inregistrata in Constanta. Silotrans SRL are ca activitate principala de¬pozitarea, cu o capacitate de depozitare de 100.000 de tone. In 2009, Silotrans a inregistrat o cifra de afaceri de 26,8 milioane de lei si un profit brut de 7,6 milioane de lei.

In urma acestei tranzactii CHS si-a deschis birouri comerciale in Romania, Bulgaria, Ungaria si Serbia, coordonate de biroul CHS Europe din Geneva. Aceasta tranzactie poate pune bazele investitiilor straine in Romania in domeniul cerealelor si nu numai si poate duce la cresterea economica a tarii noastre.

II. Identificarea variabilelor economice cu impact asupra tranzactiei specifice alese

Principala variabila economica cu impact asupra tranzactiei prezentate reprezinta cresterea preturilor alimentelor, inclusiv al cerealelor la nivel mondial.

Avand in vedere ca achizitia companiei Agri Point SRL de catre compania americana CHS a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie a anului 2011, intr-o perioada in care nivelul pretului produselor alimentare si al cerealelor a atins cote maxime, depasind chiar procentul preturilor din anul 2008, putem afirma ca aceasta variabila a avut impact major asupra tranzactiei.

O alta variabila importanta care a influientat tranzactia reprezinta volumul productiei de cereale din cele patru tari in care compania Agri Point isi desfasoara activitatea si anume, Romania, Bulgaria, Ungaria si Serbia.

In analiza noastra, vom avea in vedere doar volumul productiei de cereale al Romaniei, fiind tara cu cele mai multe avantaje pentru firma americana CHS si reprezentand cel mai mare volum al productiei de cereale dintre cele patru tari in anul 2010.

III. Prezentarea relatiilor ce se stabilesc intre tranzactia specifica si variabilele alese

Dupa cum am vazut in capitolul anterior, variabilele economice care au influientat tranzactia prezentata sunt cresterea preturilor alimentelor si cerealelor la nivel mondial si volumul productiei de cereale a Romaniei.

In continuare vom analiza relatiile dintre tranzactia specifica si variabilele economice care au influientat aceasta, aducand argumente cu privire la datele prezentate mai sus.

Astfel, in ianuarie 2011 preturile alimentelor pe plan mondial au crescut, inregistrand cel mai ridicat nivel depasind valoarea de 224, 1de puncte din anul 2008, ajungand la valoarea record de 230,7 puncte, cu 7,6 puncte mai mult decat in decembrie 2010. (Figura nr. 1)

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) arata ca acestea au crescut timp de sapte luni consecutiv, iar recentele evenimente meteorologice de pe glob ar putea mentine preturile crescute ale alimentelor.

Indicele preturilor cerealelor a urcat in ianuarie 2011 la 245 puncte, reflectand majorarea pretului la grau. Seceta din 2010 din regiunea Marii Negre, ploile puternice din Australia si vremea nefavorabila din Argentia, precum si o anticipare a majorarii cererii dupa tulburarile din Africa si Orientul Mijlociu au dus la cresterea pretului cerealelor la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate.

In tabelele urmatoare sunt prezentate evolutia pretului la alimente si cereale in diferite perioade de timp inclusiv 2011.

Preview document

Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 1
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 2
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 3
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 4
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 5
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 6
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 7
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 8
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 9
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 10
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 11
Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzacției Comerciale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Efectelor unor Variabile Economice asupra Tranzactiei Comerciale.docx

Te-ar putea interesa și

Analiza efectelor unor variabile economice asupra tranzacției comerciale dintre Somaco Grup și G&D Teiuș

Cap 1. Prezentarea tranzacţiei O importantă tranzacţie comercială ce a avut loc pe piaţa românească în anul 2011 este cea dintre Somaco Grup...

Analiza Efectelor unor Variabile Economice Asupra Tranzacților Comerciale

1. Tranzacția BERD – BRD Tranzacţia aleasă pentru realizarea proiectului este tranzacția care a avut loc între Banca Europeană pentru...

Statistică Financiar - Bancară

1.1 STRUCTURA SI CARACTERISTICILE PIETEI FINANCIARE Orice economie nationala este caracterizata de existenta si functionarea unor piete...

Ai nevoie de altceva?