Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3537
Mărime: 536.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice

Extras din proiect

S.C. Agro Bicost S.R.L

Prezentare generală a firmei şi a domeniului

Firma Agro Bicost este o societate cu răspundere limitată înregistrată la data de 30 septembrie 2005 având codul unic de identificare 18001491 şi are ca principal domeniu de activitate, conform clasificării CAEN, activităţi auxiliare pentru producţia vegetală.

Societatea îşi are sediul în comună Gherăseni, judeţul Buzău însă cele mai multe activităţi se desfăşoară în comună Brădeanu acesta fiind vecină în partea de sud-est cu Gherăseni.

Prin poziţiile lor geografice aceste comune se găsesc în o zonă de câmpie în care majoritatea oamenilor lucrează în domeniul agriculturii solurile fiind bogate şi potrivite pentru acesta ocupaţie.

Afacerile în agricultură sunt, ca în cele mai multe părţi ale României, foarte dificile. O problemă specifică acestei zone este reprezentată de faptul că cele mai multe terenuri nu sunt comasate ceea ce face toate lucrările necesare terenurilor să fie mai costisitoare decât în părţile unde terenul este comasat. O cauză a acestei situaţii este faptul că după revoluţie terenurile care erau lucrate înainte de cooperativele agricole de producţie au fost împărţite în mod dezorganizat ceea ce face comasarea terenurilor foarte grea. Un exemplu în acest sens este cazul în care un proprietar are terenul împărţit în mai multe părţi fiecare aflându-se la distanţe considerabile una de alta. În cazul societăţii Agro Bicost cea mai mare parte a suprafeţei este lucrată pe baza a numeroase contracte de arenda cu diferite persoane fizice, ceea ce face ca şi terenul pe care firma îl lucrează să se regăsească în mai multe tarlale. Suprafata totala pe care o lucreaza este de 586 de hectare pe care au fost semanate diferite culture: porumb, grau, floarea-soarelui.

O altă mare problemă este dată de politica statului care nu a încurajat acest domeniu cel puţin până la 2007 când România a aderat la Uniunea Europeană. După acest an au început să se acorde anumite subvenţii, 80% din fonduri europene şi 20% de la Guvernul României, care au modificat în bine situaţia însă acest ajutor este încă relativ mic comparativ cu nivelul subvenţiilor din Uniunea Europeană. Cea mai mare influenţă asupra acestor subvenţii o are Politica Agricolă Comună (P.A.C.).

Politica Agricolă Comună a fost creată pentru a construi o politică echilibrată și echitabilă și pentru a menține securitatea alimentară în Europa. Politica Agricolă Comună a fost de succes în Vestul Europei însă acum se confruntă cu probleme mari. Implementarea Politicii Agricole Comune în noile state membre ale Uniunii Europene cum este România a fost extrem de dificilă, iar rezultatele implementării au fost variate și continuă să fie imprevizibile.

IDENTIFICAREA FACTORILOR DE RISC RELEVANȚI PENTRU FIRMĂ CONFORM GLOBAL RISK REPORT 2012

I RISCURI ECONOMICE

1.Volatilitatea preţurilor în agricultură

Variaţia preţurilor diferitelor produse agricole este un risc care afectează economiile tuturor statelor europene şi a României de asemenea. Activitatea de bază a societăţii Agro Bicost este de producţie agricolă, aşa cum ne arată bilanţul contabil veniturile cele mai mari sunt din vânzarea recoltelor obţinute ceea ce ne conduce la afirmaţia că firma este foarte puternic influenţată de preţurile produselor agricole. În acesta situaţie consider foarte important şi faptul că inputurile în firmă (seminţe agricole, motorina, îngrăşăminte chimice, ierbicide, fungicide etc.) pot avea variaţii ale preţurilor puternice iar firma poate avea costuri mai mari sau mai mici în funcţie de aceste inputuri. Acestea fiind spuse putem spune că firma este foarte sensibilă la volatilitatea preţurilor. Un exemplu concret în acest sens este situaţia din anul 2011 când datorită secetei puternice nivelul Dunării a scăzut şi vaselor mari care duceau cereale la export nu li s-a mai permis să circule pe fluviu ceea ce a determinat o scădere de preţ a porumbului de la 0,7 lei/kg la 0,6 lei/kg. În acel moment societatea avea pe stoc o cantitate foarte mare de porumb ceea ce a condus la o pierdere semnificativă de venituri.

La nivel macroeconomic potrivit estimării preliminare a Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 2,6% în luna august 2012, faţă de nivelul de 2,4% înregistrat în luna anterioară. Această creştere este în principal rezultatul unor noi majorări ale preţurilor produselor energetice exprimate în euro. La nivel internaţional aşa cum se poate observa mai jos indicele preţurilor în perioada 2000-2012 este oscilant el atingând valoarea minimă în anul 2000 şi anul 2002 de 90 iar maximul a fost atins în anul 2011 şi anume 228 . Pentru anul 2012 minimul este de 200 dolari/tonă în luna mai iar maximul este de 216 în lunile februarie, martie şi septembrie.

Preview document

Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 1
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 2
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 3
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 4
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 5
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 6
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 7
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 8
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 9
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 10
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 11
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 12
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 13
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 14
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 15
Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Riscului Comercial la SC Agro Bicost SRL.docx

Ai nevoie de altceva?