Mijloace de Transport Comercial Rutiere

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3419
Mărime: 22.37KB (arhivat)
Publicat de: Flora Toma
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. Situaţia actuală a transporturilor comerciale rutiere în România

Se stie ca 60% din transporturile internationale din sau catre Romania se fac "pe roti", iar 40 % pe cale feroviara sau navala.

Piata transporturilor de marfuri este inca la inceput, daca luam in calcul ca nivelul comertului este de 1,4 miliarde de dolari anual. Specialistii spun ca in momentul in care economia va incepe sa creasca, se va simti un boom si in domeniul transportatorilor, a vanzarilor de camioane, echipamente si accesorii. Inainte de aceasta, insa, este o nevoie acuta de legislatie in domeniul transporturilor de marfuri, legile romanesti trebuind aduse la standardele Uniunii Europene.

Dispozitiile guvernamentale asupra cadrului legal de desfasurare a activitatii de transport, "contravin regulilor unei piete deschise, pentru ca au o serie de reglementari comerciale ciudate", conform lui Marius Cae, presedintele Uniunii Societatilor de Expeditie din Romania (USER). Ordonantele impun o serie de obligatii de plata care au produs indignare intre companiile din domeniu.

"Guvernul a impus un barem minim de taxare si un barem minim de plata in avans care sunt nerealiste", spune Cae. "Daca aceste norme s-ar aplica, am fi obligati sa avem preturi mai mari decat cele inregistrate la nivel international".

Reprezentantul USER mai spune ca transportatorii au fost consultati numai dupa ce normele erau deja schitate. "Singurul lucru care mai era de facut era sa il dam in judecata pe ministru".

"Pentru un transportator strain care are autorizatie sa expedieze marfuri din Romania, regula tarifului minim nu s-a impus", spune Mihai Gardareanu, director executiv al USER.

Faptul ca legea se aplica numai companiilor romanesti conduce la o concurenta neloiala. "Cunosc cazuri in care case romanesti de expeditie au decis sa lucreze prin companii internationale pentru a ocoli legea. Si aceasta nu a ajutat in nici un fel piata romaneasca".

O prima problema pentru transportatori este recenta majorare a deja ridicatelor tarife impuse de Agentia Nationala a Drumurilor pentru vehiculele peste greutatea limita care se deplaseaza pe soselele nationale. Acum, companiile straine platesc taxe mai mari, insa AND va majora aceste tarife si pentru firmele locale.

O alta problema este anularea certificatelor AE3 (emise de Registrul Auto Roman - RAR) pentru camioanele care respecta normele Euro 3.

Toate camioanele cumparate dupa ianuarie 2001 trebuie sa detina certificate emise de companiile producatoare pentru a putea circula pe drumurile europene. Totusi, este posibil ca schimbarea catre noile certificate sa fie facuta in circa o luna.

Unii transportatori romani se plang de amenzile discriminatorii impuse de autoritatile din Austria, altii deplang modul in care sunt tratati in Turcia, iar altii spun ca trebuie sa stea luni intregi la coada pentru a lua vize de Italia.

Multi dintre transportatori se tem ca aceasta va duce la eliminarea in curand a firmelor romanesti de pe piata italiana. Miron Mitrea, ministrul transporturilor, spune ca situatia se va rezolva in curand, fara sa precizeze insa o data certa.

Intr-o incercare de a rezolva principalele probleme, reprezentantii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Amenajarii Teritoriului (MLPTAL) s-au intalnit luna trecuta cu asociatiile de profil si au promis ca vor lua masuri, fara insa sa fie asteptate rezultate pe termen scurt.

Piata creste insa in continuare, si la fel si vanzarile de camioane si accesorii. Circa 90% din camioane sunt vandute in leasing, dintr-un total al vanzarilor anul trecut de 2.000 de camioane grele si tot pe atatea autoutilitare usoare.

Singurul producator local de camioane, Roman Brasov, este intr-o situatie dificila, modelele produse fiind depasite tehnologic. Mai mult, muntele de datorii cu care se confrunta duce la reducerea productiei, in lipsa capitalului circulant. Asa ca majoritatea camioanelor vandute in Romania sunt straine, provenind din America, Europa, sau chiar Rusia.

O alta problema a companiilor locale este legata de licentele Comisiei Europene a Ministerelor de Transport (CEMT), care grupeaza asociatii profesionale din mai multe tari din Europa. Licente fara de care nici un camion nu poate parasi Romania.

Problema este legata de numarul mic de licente emise pentru Romania. Astfel, anul trecut de exemplu, numarul licentelor CEMET acordate Romaniei a fost de aproximativ 2.000, in conditiile in care numarul total al camioanelor care trebuiau sa circule in strainatate (si care au trecut la standardul EURO 3) era de 3.000.

Luna trecuta, runda de negocieri purtate de oficialii Ministerului Transporturilor si Asociatia Transportatorilor a esuat din cauza neintelegerilor dintre transportatori. Propunerea ministerului de a institui o comisie speciala care sa acorde autorizatii a fost blocata de transportatori, care nu au fost de acord cu membrii comisiei.

In acelasi timp, unele asociatii au fost nemultumite de faptul ca nu au primit propunerile MLPTL inaintea intalnirii. Pentru urmatoarele sase luni, autorizatiile vor fi acordate conform legilor promulgate in 1998.

Se prefera masinile din import

In contextul cresterii substantiale (de 53,2%) a pietei de masini importate in anul 2001, comparativ cu anul precedent, specialistii considera evolutia sectorului de vehicule comerciale usoare (LCV) ca fiind buna si fireasca: este vorba despre o crestere de 33,4%.

Desi per total cresterea pietei in 2001 (luand in considerare numarul de unitati livrate in Romania) nu a fost la fel de spectaculoasa (doar 8,7%), ei cred ca acest segment va avea o dinamica foarte buna. Se pare ca jucatorii principali din acest sector (marci ca Fiat, Ford, Peugeot, Citroen sau Volkswagen) vor continua sa-si mentina ritmul dezvoltarii si imbunatatirii produselor proprii, ceea ce nu poate avea decat consecinte pozitive pentru piata romaneasca de LCV.

"Fiat este lider de piata in domeniul LCV in cazul vehiculelor importate. Datele statistice arata ca 2001 a fost pentru noi momentul schimbarii in ceea ce priveste vehiculele comerciale usoare. Ne referim la lansarea cu succes a lui Fiat Doblo, aceasta fiind urmata acum, in 2002, de restilizarea traditionalului si foarte apreciatului Fiat Ducato.

In mai putin de un an, Fiat Doblo a urcat in fruntea clasamentului clasei sale, cu 74 de unitati livrate in primul trimestru din 2002, si suntem siguri ca vom fi martori ai succesului noului Ducato.

Preview document

Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 1
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 2
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 3
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 4
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 5
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 6
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 7
Mijloace de Transport Comercial Rutiere - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Mijloace de Transport Comercial Rutiere.doc

Te-ar putea interesa și

Căi de Perfecționare a Serviciilor de Transport Comercial din România

Cuvânt înainte Transporturile, permit punerea în valoare a bogăţiilor naturale sau a resurselor geografice din diferite regiuni sau ţări,...

Concepte și teorii de evaluare în afaceri - raport de evaluare a SNTFC CFR Călători SA

RAPORT DE EVALUARE S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI S.A. 1.Client (Beneficiar) S.N.T.F.C. CĂLĂTORI S.A. 2.Executant S.C. DELTA CONSULTING S.R.L.,...

Transport multimodal

Tema Să se proiecteze un sistem de transport multimodal pentru ruta Piteşti – Edinburgh pentru un volum anual de mărfuri Q_a. Q_a=50 000(1+0,1*n)...

Organizarea transportului la o casă de expediții

CAPITOLUL 1: INTRODUCERE 1.1. OBIECTIVUL TRANS S.R.L. Obiectivele activităţilor de transport ale TRANS S.R.L. sunt: • Îmbunătăţirea...

Caracteristicile activităților economice în India

India Denumirea: Uniunea Indiană Capitala: New Delhi (8.375.188 loc.) Suprafaţa: 3.287.590 km2 Populaţie : 1027 mil. loc. Densitate: 247...

Uniunea Europeană - Politica în Domeniul Transporturilor Rutiere

I. Introducere Transportul este o activitate care a apărut odată cu existenţa omului. Limitele fizice ale organismului uman în privinţa...

Automate de Dirijare a Circulației

INTRODUCERE Evoluţia civilizaţiei umane este strâns legată de posibilităţile de transport ale produselor activităţilor economice, nascandu-se...

Audit societatea națională de transport feroviar de călători

PREZENTAREA SOCIETĂŢII Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – „CFR Călători” SA, denumită în continuare CFR Călători SA, cu...

Ai nevoie de altceva?