Cuprins
- 1 Motivatie alegere produs 1
- 2 Descrierea produsului. Piata tinta. Profilul consumatorului 2
- 2.1 Descrierea produsului
- 2.2 Piata tintă
- 2.3 Profilul consumatorului
- 3 Previziunea vânzărilor (pe 3 ani) 5
- 4 Alegerea amplasarii si a spatiului de productie 8
- 5 Achiziţii înafara producţiei 10
- 6 Determinarea necesarului de utilaje 12
- 6.1 Fluxul tehnologic de obţinere a salamului cu cascaval 13
- 6.2 Cele mai importante utilaje folosite 15
- 6.3 Determinarea necesarului de utilaje 28
- 7 Determinarea necesarului de materii prime si materiale 34
- 7.1Achiziţionarea materiei prime 34
- 8 Determinarea necesarului de personal şi a fondului de salarii 39
- 9 Calculul costului de producţie (costuri directe şi indirecte) 42
- 10 Stabilirea pretului de vanzare pe baza costul de productie 46
- 12 Calcului productiei critice si a cifri de afaceri critice 47
Extras din proiect
1 Motivatie alegere produs
Firma SC. Carnimpex. SRL are in structura sa o sectie de prelucrare superioara a carnii, obiectul de activitate constituindu-l prelucrarea si conservarea carnii, activitate din care se obtin preparate din carne (specialitati, salamuri, carnati, semipreparate carne). Periodic firma scoate pe piata un nou produs realizat în mod special pentru cerinţele şi gusturile clienţilor. Ultima specialitate oferita: salamul cu cascaval.
Românii rămân mari consumatori de salam, produs care reprezintă aproape jumătate din vânzările înregistrate pe piaţa de mezeluri. Piaţa mezelurilor este dinamică şi competitivă. Creşterile nu mai sunt la fel de spectaculoase ca în alţi ani, dar gusturile consumatorului vor si mai diversificate si mereu vor cauta ceva nou sub aspect calitativ, de aceea am ales sa scot pe piata acest preparat din carne si cascaval, respectand cerintele si exigentele consumatorului roman.
2 Descrierea produsului. Piata tinta. Profilul consumatorului
2.1 Descrierea produsului
Industria carnii este una din ramurile de baza ale industriei alimentare si are ca obiect obtinerea carnii si valorificarea carnii pentru consum direct sau pentru prelucrarea in preparate si conserve din carne.
Mezelurile au aparut din cele mai indepartate vremuri, cele mai vechi si raspandite preparate de acest fel din intreaga lume au fost salamul si carnaţii. La inceput metodele de preparare erau foarte simple, fara multe ingrediente adaugate sau condimente, alimentele erau in stare cat mai naturala. Cu trecerea timpului, metodele de productie s-au diversificat, s-au modernizat; acum se produc la scara industriala, mult mai rapid si mai eficient, folosindu-se multe componente aditionale pentru gust, aroma si aspect.
Salamul este un mezel afumat, fermentat şi uscat care face parte din grupa produselor de origine animala, mai precis din subgrupa carnii si produselor rezultate din prelucrarea carnii. Istoric, salamul a fost popular printre ţăranii italieni, pentru că putea fi păstrat la temperatura camerei pentru perioade de până la un an, suplimentand o eventuala lipsa de carne proaspătă Cuvântul salam provine de la cuvântul Sale (sare), cu terminaţia-AME utilizata în limba italiană. In traditia italiana cuvântul salame a fost specializat pentru a indica doar cele mai populare feluri făcute din carne tocata, sărata şi carne condimentata puse în intestin de animal, cu o formă alungită şi subţire, apoi supuse unui proces de fermentare. Un salam traditional poate contine urmatoarele tipuri de carne: porc, vita, vanat, pasare, cal, miel, capra. Alte componente pe care le poate include acest tip de mezel sunt: grasime tocata, vin, grau, amidon din porumb, sare, diverse ierburi si condimente.
Unele tipuri mai moderne contin ingrediente suplimentare care ajuta la procesul de fermentatie si le fac mai atragatoare, din punct de vedere al aspectului: lapte praf dietetic, dextroza, acid lactic, acid ascorbic, nitrit si nitrat de sodium.
Salamul cu cascaval este un produs obtinut din cascaval (35%) si carne tocata, condimentata, maturată, introdusă in membrane artificiale cu diametru mare si supus unor tratamente termice (afumare, uscare ). Caracteristicile de calitate ale produsului: aspectul exterior ( suprafata curată, nelipicioasă, fară mucegai sau corpuri straine); nu se admit aglomerari de suc, gelatină si grasime sub membrane; membrana este nedeteriorată;
2.2 Piata tintă
Piaţa ţintă este formată din consumatorii actuali din judeţul Vaslui şi Iaşi, facând parte atât din mediul urban cât şi rural, femei şi bărbaşi cu vârste cuprinse între 15 – 59 ani.
2.3 Profilul consumatorului
Noul produs scos pe piată se adresează unei mase de consumatori numeroase si cu preferinte diferite. In afara elementelor de natură endogenă, cererea de produse alimentare este influentată de o multitudine de factori externi cum ar fi : mediul natural in care locuieste o persoană influentează hotarator cantitatea, precum si natura produselor consumate, deasemeni veniturile populatiei joaca un rol important in cererea de produse. In ceea ce ne priveste, consumatorii nostri au venituri reduse si nu-si pot permite sa consume produse superioare -cotlete, pastrama- şi deci pledeaza pentru mezeluri care sunt mai practice şi convenabile. Locurile de unde cumpără produsele sunt atent selectate acordând o mai mare atenţie următoarelor aspecte:calitate, prospeţime,respectarea condiţiilor de igiena şi nu în ultimul rând preţul. De asemenea, aceste produse sunt preferate de mame deoarece constituie baza pachetelor copiilor de şcoală.
Graţie asigurării şi respectării normelor sanitare veterinare, consumatorul este asigurat atât de faptul că produsele nu-i dăunează sănătăţii, fiind libere de orice noxă fizică, chimică şi biologică, cât şi de calitatea nutritivă a acestora.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiect Achizitii Salam cu Cascaval.doc