Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3734
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Octav Ardeleanu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Acest proiect vizează părerile părinților cu privire asupra mutării clasei pregătitoare de la grădiniță în școală. Am aflat că majoritatea nu sunt de acord cu această schimbare care a venit din senin fără a fi chestionată.

O altă întrebare ar fi: Părinții au fost întrebați dacă se vrea această schimbare, daca ei o consideră benefică? Majoritatea nu consideră ca este o schimbare bună, trebuia gândită și analizată din timp. Studiul a adus rezultate nu prea surprinzatoare. Dupa ce a fost adoptata legea care obliga copii sa mearga la scoala de la 6 ani in clasa pregatitoare parintii s-au revoltat si au inceput sa faca petitii. Acestea nu au avut niciun efect deoarece legea nu s-a modificat. Acuma parintii trebuie sa accepte decizia luata. Clasa pregatitoare va functiona in continuare. O mare parte dintre parinti considera ca ministerul trebuie sa asigure conditiile pentru functionarea claselor.

Mutarea clasei pregătitoare din grădiniță în ciclul primar – cum este acceptată de părinți

Școlile de stat din România au programul școlar încărcat și obositor iar asta este una din problemele fundamentale. Programul începe de la 8 dimineața până pe la ora 14-15, durata unei ore fiind de 50 de minute cu pauze de câte 10 minute. În occident orele funcționează pana la ora 12 deoarece se consideră ca randamentul unui elev scade dupa această oră. O alta problemă abordată în occident este vârsta la care merg copii la școală. În majoritatea țărilor europene copii încep școala de la 5-6 ani. În Romania s-a abordat ideea de a se introduce grupa pregătitoare în ciclul primar, dupa un model de succes din multe țări cu învățământ performant. Ideea a fost pusă în practică fără să fi fost experimentată și pregătită suficient și riscă să bulverseze un sistem oricum fragil din cauza schimbărilor prea dese.

Este o idee bună să rămână clasa pregătitoare în școală ? Cand o politică nouă este adoptată, sub nicio formă într-un sistem de educație nu o faci peste noapte și fără un studiu de impact. Aceasta este o anchetă în care dorim să vedem și să analizăm punctul de vedere al părinților despre această schimbare în sistemul educational și dacă ei consideră că a fost o idee bună introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar și ce consecințe pozitive sau negative va avea această schimbare majoră în sistem.

La vârsta de 6 ani copilul se află într-o perioadă de tranziţii pe multiple planuri: cognitiv, afectiv, social. Astfel, vârsta de 6 ani capătă o dublă natură: devine punct terminus pentru etapele anterioare, dar şi moment de pornire spre noi nivele de dezvoltare a proceselor şi mecanismelor psihice.

Dezvoltarea psihică a unui elev de clasa pregătitoare este „un mecanism de formare de noi seturi de procese, însuşiri, funcţii psihice, structuri funcţionale care diferenţiază comportamentul ducând la o mai bună adaptare” (P. Golu)

Pentru elaborarea acestui studiu, am pornit de la o problemă educațională și socială: mutarea clasei pregătitoare din grădiniță în școală. Este o schimbare majoră deoarece copii schimbă total mediul de învățare iar această problemă nu îi afectează numai pe ei ci și indirect pe parinți. O schimbare majoră pe care o întâmpină copii ar fi lipsa cantinei, deoarece nu toate școlile sunt dotate cu una. În al doilea rând aceștia sunt puși împreună cu copii mai mari care ar putea să aibă o influență destul de mare asupra acestora.

Metode alese

Participanți

Instrumentele pe care am ales să le folosim în această anchetă sunt chestionarul și interviul. Eșantionul pe care l-am aplicat a numărat 42 de părinți din scoala generală ”Grigore Moisil” din Satu Mare. În chestionar au fost folosite 11 întrebări închise, printre care 8 întrebări dihotomice, 1 intrebare trihotomică și una cu variante multiple. Nu au fost folosite nici un fel de recompense.

Preview document

Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 1
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 2
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 3
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 4
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 5
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 6
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 7
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 8
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 9
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 10
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 11
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 12
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 13
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 14
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 15
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 16
Mutarea Clasei Pregătitoare din Grădiniță în Ciclul Primar - Cum Este Acceptată de Părinți - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Mutarea Clasei Pregatitoare din Gradinita in Ciclul Primar - Cum Este Acceptata de Parinti.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?