Revizuirea directivei privind pachetele turistice în dreptul comunitar european

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1691
Mărime: 1.40MB (arhivat)
Publicat de: Ramona Atena Mitu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cismaru Laura
Proiect in cadrul Sesiunii de comunicari stiintifice, Universitatea Transilvania, Brasov, 2011

Extras din proiect

Rezumat : Lucrarea conţine informaţii privind acţiunea Comisiei Europene (CE) de a revizui directiva privind pachetele turistice pentru călătorii, respectiv propunerile elaborate de aceasta astfel încât să fie introduse articole cu privire la informaţiile oferite călătorilor, răspunderea pentru serviciile inferioare standardelor, precum şi protecţie în caz de insolvabilitate.

I. Introducere

Dacă un turist s-a hotărât să plece în vacanţă şi nu a ales destinaţia poate apela la o agenţie de turism, deoarece aceasta trebuie să furnizeze toate informaţiile necesare pentru o alegere benefică. De regulă, agenţiile de turism oferă informaţii despre pachetele de servicii turistice pe care le comercializează prin intermediul materialelor publicitare, cataloage, pliante sau orice alte asemenea.

Agenţia de turism are obligaţia să furnizeze turistului toate informaţiile referitoare la localitatea de destinaţie, ruta de parcurs, mijlocul sau mijloacele de transport utilizat, respectiv utilizate, caracteristicile şi categoria acestuia sau a acestora, tipul unităţilor de cazare, adresele şi categoriile de clasificare a acestora, serviciile de masa oferite şi categoria de clasificare a unităţilor de alimentaţie, durata programului cu indicarea datei sosirii şi a plecării, dar şi valoarea avansului, dacă este cazul, precum şi termenul pentru achitarea restului de plată şi durata pentru care operează oferta turistică. De asemenea, agenţia de turism, înainte de încheierea contractului, trebuie sa informeze turistul despre regimul paşapoartelor şi al vizelor, precum şi al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie şi sejur, în cazul în care acesta a ales să-şi petreacă vacanta într-o altă ţară.

Un pachet de servicii turistice constă într-o combinaţie prestabilită de cel puţin două dintre următoarele servicii: transport, cazare şi/sau alte servicii, cum ar fi alimentaţie, tratament balnear, etc., cu condiţia ca durata neîntreruptă a acestora sa fie mai mare de 24 de ore.

Contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice presupune realizarea acordului de voinţă dintre agenţia de turism şi turist, asupra clauzelor contractuale. Obiectul contractului constă în cumpărarea unor servicii turistice de către turist, cum ar fi, spre exemplu, cazare la un hotel de pe litoralul românesc şi alimentaţie pentru o perioada de 7 zile.

Înainte de semnarea contractului, agenţia de turism trebuie să înmâneze turistului, un bon de comandă, pe care acesta trebuie să-l completeze. Dupa semnarea bonului, agenţia de turism are obligaţia de a preda turistului confirmarea scrisă a rezervării. Această confirmare a rezervării poate fi primită de turist şi ulterior semnării bonului de comandă, respectiv într-un termen legal de 60 de zile calendaristice. Contractul se consideră încheiat numai atunci când turistul a primit confirmarea scrisă a rezervării de la organizatorul călătoriei turistice.

Una dintre clauzele cele mai importante ale contractului este cea referitoare la termenele în care turistul trebuie să trimită o eventuală reclamaţie pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de călătorie turistică.

În afara formularului normal de contract, un catalog, un pliant sau un alt înscris pot ţine loc de contract. Dar pentru a considera acestea, agenţia de turism este obligată să informeze turistul despre această formă de prezentare a contractului şi să cuprindă aceleaşi informaţii enumerate mai sus şi în contract.

II. Revizuirea directivei privind pachetele turistice

Milioanele de călători care rezervă, pe internet sau în agenţiile turistice, „pachete” de vacanţe care combină zboruri, cazare la hotel, închirieri de maşini etc. vor beneficia de o protecţie financiară mai ridicată în cazul apariţiei unor probleme, conform unui proiect prezentat de Comisia Europeană în vederea consultărilor. Consultările vor aborda subiectul extinderii acoperirii de bază oferite în temeiul directivei din 1990 privind pachetele de servicii pentru călătorii – informaţii, răspundere pentru serviciile inferioare standardelor şi protecţie în caz de insolvabilitate – asupra noii generaţii de „pachete dinamice”, şi anume cele create de către consumatori, deseori on-line, prin intermediul unor site-uri unice sau al mai multor site-uri partenere. 23% dintre consumatorii din UE şi peste 40% dintre cei din ţări precum Irlanda sau Suedia rezervă în prezent „pachete dinamice”, multe dintre acestea nefiind deocamdată acoperite de normele de protecţie ale UE (67% dintre aceşti consumatori cred în mod greşit că sunt protejaţi). În contextul valului recent de falimente ale unor companii aeriene, documentul ia în considerare posibilitatea ca protecţia de bază în caz de insolvabilitate să nu mai fie limitată la pachete şi la pachetele dinamice, ci să fie generalizată, inclusiv în cazul biletelor de avion cumpărate separat.

Normele actuale ale directivei UE privind pachetele de servicii pentru călătorii (DPSC) datează din anii ’90, când cel mai obişnuit tip de vacanţă era un pachet de două săptămâni rezervat într-o agenţie de turism, pe baza unei broşuri.DPSC acoperă pachetele prestabilite de servicii de vacanţe care combină cel puţin două dintre următoarele elemente: transportul, cazarea, alte servicii turistice precum tururile de vizitare (incluse într-un preţ unic).

Preview document

Revizuirea directivei privind pachetele turistice în dreptul comunitar european - Pagina 1
Revizuirea directivei privind pachetele turistice în dreptul comunitar european - Pagina 2
Revizuirea directivei privind pachetele turistice în dreptul comunitar european - Pagina 3
Revizuirea directivei privind pachetele turistice în dreptul comunitar european - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Revizuirea Directivei privind Pachetele Turistice in Dreptul Comunitar European.doc
  • Revizuirea Directivei privind Pachetele Turistice in Dreptul Comunitar European.ppt

Alții au mai descărcat și

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Ai nevoie de altceva?