Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9452
Mărime: 296.61KB (arhivat)
Publicat de: Rafila Mocanu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Arsene

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. Cap. I. Prezentarea situatiei initiale a obiectivului vizat de proiect 3
  3. a) Principalii paramaetri tehnico- economici ai obiectivului inaintea implementarii proiectului propus 3
  4. b) Managementul mediului 8
  5. CAP.II Efecte scontate 9
  6. 2.1. Beneficii economice 9
  7. 2.2. Externalitati (pret de piata) 20
  8. 2.3. Externalitati (pret supleant) 20
  9. CAP. III Costuri 21
  10. CAP.IV EVALUAREA COSTURILOR PROIECTULUI 27
  11. 4.1. Calculul factorului de actualizare 27
  12. CAP. V Evaluarea beneficiilor proiectului 28
  13. CAP. VI Calculul rapoartelor cost/beneficiu si beneficiu/cost 30
  14. Concluzii 31
  15. Bibliografie 32

Extras din proiect

INTRODUCERE

Mierea (din latină mellis; în greacă μελιττα înseamnă "albină") este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucrarea nectarului sau manei de către albine şi depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populaţiei din stup. Obţinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent şi din trecut. Conform statisticilor, producţia anuală mondială de miere în 2005 a fost de de 1,4 milioane de tone.

Mierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om, fiind preţuită în special de preoţi în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente mărturii că în civilizaţiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen şi levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare şi folosire a mierii. Babilonenii şi diferitele civilizaţii străvechi din India şi China, utilizau mierea atât ca medicament cât şi la ritualuri şi ceremonii. În Vechiul Testament găsim scris "miere" de peste 60 ori. În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecţiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) şi pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărţi în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicaţii locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de peşte la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Folosirea mierii în alimentaţie (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creştere până la descoperirea zahărului din trestie şi sfeclă. În anul 1871 a fost descoperită invertaza, (o enzimă care grăbeşte conversia zahărului în glucoză şi fructoză), de către biochimistul german Felix Hoppe-Seyler.

Utilizări

Prin calităţile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică şi terapeutică.Mierea este foarte des folosită în alimentaţie, în bucătărie sau ca medicament, fiind de medicina populară foarte apreciată. De asemenea are importante aplicaţii în alimentaţia artificială, în alimentaţia pre- şi post-operatorie, în pediatrie şi ginecologie.

Valoarea alimentară şi dietetică

Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăţia ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelenţă. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză şi fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate şi arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon şi apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere eliberează ca şi zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziţia organismului, astfel că mierea este un aliment uşor asimilat şi digerabil. Deosebirea esenţială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conţinutul său ridicat în unele substanţe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici şi vitamine), care îşi exercită efectul pozitiv atât prin acţiunea de reglare a unor funcţii importante ale organismului, dar şi contribuind la conferirea calităţilor gustative specifice ("gust de miere"). Atât aspectul, culoarea, consistenţa şi gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conţinutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine.

Valoarea terapeutică a mierii

Mierea de albine nu are doar calităţi nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecţiunilor digestive, cât şi în afecţiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sanguine şi în cele cutanate.

Cu toate calităţile sale preţioase, mierea are şi contraindicaţii pentru pacienţii care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficienţă pancreatică exocrină şi pentru pacienţii gastrectomizaţi, cât şi în anumite tulburări alergice.

Indicaţiile apiterapice vor fi făcute numai de către medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avându-se în vedere acţiunile farmaco-fiziologice generale şi specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului şi evoluţia bolii.

Bibliografie

1. http://www.mierealbine.net/

2. http://www.romcom.ro/blog/fonduri-europene-pentru-fermele-de-semi-subzisten%C5%A3%C4%83-familiale-%C3%AEn-cadrul-m%C4%83surii-121

3. http://www.curademiere.ro/beneficii-uimitoare-ale-polenului-de-albine/

4. http://www.realitatea.net/ceara-de-albine-beneficii-uimitoare-pentru-sanatate_1302302.html

5. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/agronomie/biomonitorizarea-mediului-cu-ajutorul-albinelor-ecologie-146129.html

6. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/marketing/plan-de-afaceri-apicultura-sc-albina-srl-136150.html?s=albin%20srl

Preview document

Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 1
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 2
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 3
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 4
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 5
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 6
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 7
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 8
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 9
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 10
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 11
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 12
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 13
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 14
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 15
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 16
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 17
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 18
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 19
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 20
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 21
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 22
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 23
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 24
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 25
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 26
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 27
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 28
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 29
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 30
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 31
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 32
Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Analiza Cost-Beneficiu Mierea de Albine.docx

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?