Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3723
Mărime: 605.70KB (arhivat)
Publicat de: Larisa Dogaru
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

In repetate randuri, istoria ne-a demonstrat ca omul este extrem de capabil si inventiv, atunci cand vine vorba de distrugere. Nu luam in calcul motivele lui, ci numai puterea de care dispune in acest sens. Este vorba despre o forta apreciabila, care atunci cand este descatusata poate face prapad. Cu toate acestea, natura se ambitioneaza uneori sa ne demonstreze ca nu este numai o forta creatoare, fascinanta si docila, pe care o putem exploata dupa bunul plac. Nu. Natura poate distruge si, ironic, o poate face cu o eficienta mult superioara mijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci cand se intampla, suplinesc cu succes potentialul distructiv al razboaielor, facand pagube colosale atat in randul vietilor omenesti, cat si de ordin material.

Schimbarile climatice afecteaza in fiecare clipa milioane de oameni din toate colturile planetei, amenintand cu disparitia comunitati intregi, miracole ale naturii si stiluri de viata

Cei mai importanti factori ai schimbarilor climatice:

Schimbari abrupte ale climei - incalzirea globala; activitatea vulcanica exagerata; invazia insectelor; factorul uman; starea campului magnetic terestru; schimbarea unghiului axei de rotatie a pamantului; factorul biologic; factorul uman si cel psihic si social.

Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeţei Pamantului a crescut în ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.

Chiar daca efectele incalzirii globale nu sunt la fel de evidente in toate zonele globului, iar viata agitata si problemele cotidiene ne distrag atentia de la evenimentele planetare, trebuie sa fim constienti ca, undeva pe glob, chiar in acest moment, cineva are de suferit din cauza unor fenomene ce vor afecta, mai devreme sau mai tarziu, intreaga planeta

De foarte multa vreme in atmosfera exista concentratii naturale de gaze cu efect de sera, cum ar fi vaporii de apa, gazele carbonice, metanul si oxizii de azot. Razele cu lungime scurta de unda, numite lumina vizibila a soarelui pot traversa aceste gaze, incalzind atmosfera, oceanele, suprafata palnetei si organismele vii. Energia calorica este raspândita in spatiu in forma de raze infrarosii, adica de unde lungi. Acestea din urma sunt absorbite in parte de gaze cu efect de sera, pentru a se refelecta inca odata de suprafata Pamintului. Din cauza acestui fenomen natural, numit “efect de sera” temperatura medie anuala la suprafata pamintului se mentine la 15° C. Acesta e ceea ce noi numim un climat normal.

Activitatea umana constituie cauza aruncarii in atmosfera a unei cantitati mari de gaze cu efect de sera, mai ales a gazului carbonic, a oxizilor de azot, a metanului si a clorofluorocarbonilor (CFC).

Conform concluziilor numeroaselor comitete internationale de cercetare stiintifica, sporirea efectului de sera a declansat o noua incalzire planetara de o amploare nemaintilnita pe parcursul istoriei. Ele descriu si argumenteaza fenomenul noii incalziri globale, a schimbarii climei, a reincalzirii climatului si a efectului de sera accelerat.

Gazele cu efect de sera.

Dioxidul de carbon. (CO2).

Continutul atmosferic de CO2 (gazul cu efect de sera de provenenta antropica cel mai frecvent,) a crescut pină la 25% de la debutul revolutiei industriale (pe parcursul a 1700 de ani.) cu o frecventa de 280 parti la milion pina la 350 parti la milion. Eliminarile de CO2 de origine antropica au condus la sporirea cu 55% a potentialului efectului de sera. Dioxidul de carbon (CO2) este unul din principalele subproducte a arderii tuturor combustibilelor fosile. Circa 90% a energiei comercializate pe plan mondial este produsa de catre combustibile carbonice: pacura, carbunele brun, gazul natural si lemnul. Cu fiecare an zeci de miliarde de tone de CO2 sunt astfel eliminate in atmosfera. Circa 2 miliarde de tone de gaz carbonic suplimentar este atribuit fenomenului despaduririi, inclisiv incendierii padurilor. Potrivit raportului dezvoltarii statului Canada (1991), 108 milioane de tone de carbon sunt eliminate anual in Canada. Astfel, pentru fiecare canadian revin 4 tone de CO2 eliminat anual in atmosfera. Potrivit raportului Word Resurse (1992-1993) infiinţat de catre Institutul Word Resurse, Canada nu este intrecuta decit de Statele Unite in ceea ce priveste producerea de CO2 pe cap de locuitor. Aproape jumatate din dioxidul de carbon de origine antropica este absorbit de plantele terestre si fotoplanctonul oceanic, restul se adauga la cel atmosferic. (Emisiile de CO2 sunt prezentate in unitati de greutate, in general in tone. Uneori valaorea data corespunde numai greutatii carbonului, uneori greutatii totale a dioxidului de carbon, carbonului si oxigenului continut. De exemplu, 6 miliarde de tone de carbon emis anual echivaleaza cu 22 miliarde de tone de gaz carbonic. Pentru a transforma carbonul in CO2 imultiti cu 3,66 si invers).

Preview document

Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 1
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 2
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 3
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 4
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 5
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 6
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 7
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 8
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 9
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 10
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 11
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 12
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 13
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 14
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 15
Efectul încălzirii globale asupra Bangladesh-ului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Efectul Incalzirii Globale asupra Bangladesh-ului.doc

Ai nevoie de altceva?