Greenpeace - pentru ca există doar un pământ

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3482
Mărime: 93.54KB (arhivat)
Publicat de: Margareta Crăciun
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Cine este Greenpeace-

Greenpeace exista pentru ca aceasta planeta fragila merita o voce. Are nevoie de solutii. De schimbare. Are nevoie de actiune.

Greenpeace este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, prezenta in 41 de tari din Europa, America de Nord si Sud, Asia si Pacific. Din anul 2002, Greenpeace este prezenta si in Romania. Astfel, organizatia are puterea de a infrunta si de a provoca poluatorii, insistand sa se faca schimbari oriunde este necesar. Ea vorbeste in numele a 2,8 milioane de suporteri din intreaga lume si incurajeaza multe alte milioane sa actioneze in fiecare zi.

Dezvaluind amenintarile la adresa mediului si incercand sa gaseasca solutii, Greenpeace nu are aliati sau dusmani permanenti. Greenpeace exista pentru a-i demasca pe cei care prin activitatile lor afecteaza mediul inconjurator si pentru a atrage atentia guvernelor si corporatiilor atunci cand acestea nu reusesc sa isi indeplineasca mandatul de a proteja mediul si viitorul planetei.

Promoveaza dezbaterile deschise, informate despre alegerile societatii in ceea ce priveste problema mediului. Se foloseste de documentare, lobby si diplomatie pentru a-si atinge scopurile, precum si de conflicte non-violente, mediatizate pentru a face sa creasca nivelul si calitatea dezbaterii publice.

Scurt istoric

Totul a inceput in 1971, cand, motivati de viziunea lor despre o lume verde si pasnica, un mic grup de activisti a plecat din Vancouver, Canada, cu o barca veche de pescuit. Acesti activisti, fondatorii Greenpeace, considerau ca parerea unui grup de indivizi conteaza mult si poate schimba situatia.

Misiunea lor a fost sa fie martorii testarilor nucleare subterane americane din Amchitka, o insula mica in vestul coastei peninsulei Alaska, una dintre cele mai active zone din punct de vedere seismic, insula care era refugiul a 3.000 de lutri marini, specie pe cale de disparitie. De asemenea, insula mai adapostea si alte specii, printre care vulturi plesuvi si soimi calatori.

Desi vechea barca de pescuit, Phyllis Cormack, a fost interceptata inainte de a ajunge in Amchitka, calatoria a generat un val de interes din partea publicului. SUA a detonat bomba, dar vocea ratiunii s-a facut auzita. Testele nucleare in Amchitka au fost incheiate in acelasi an, iar insula a fost declarata mai tarziu sanctuar al pasarilor.

Aceasta traditie, a fi "martor" la evenimente intr-un mod non-violent, continua si astazi, iar navele Greenpeace sunt o parte importanta a campaniilor organizatiei. Cea mai cunoscuta este nava Rainbow Warrior care a fost aruncata in aer de serviciile secrete franceze in Auckland, Noua Zeelanda, in 1985.

Nava simbol a Greenpeace, Rainbow Warrior, si-a luat numele de la o veche legenda a tribului indian Cree. Aceasta vorbea despre o vreme cand lacomia oamenilor va face ca planeta pe care traim sa se imbolnaveasca. Atunci, un trib cunoscut sub numele de "Luptatorii Curcubeului" se vor mobiliza pentru a o salva. Mesajul care apare pe unul dintre cele mai lungi bannere realizate de Greenpeace rezuma foarte bine aceasta legenda: "Doar cand ultimul copac a fost taiat, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste omorat, vom descoperi ca nu putem manca bani".

Flota Greenpeace

1 Rainbow Warrior a fost lansata pe10 Iulie 1989, cel original fiind scufundat in 1985 de agenti guvernului francez intr-o actiune de infrangere a protestelor asupra armelor nucleare ce erau testate in Pacific.

2 The Esperanza lansata in februarie 2002este ultima si cea mai mare nava din flota Greenpeace. Esperanza, ceea ce inseamna, speranta, este primul vas Greenpeace ce a fost numit de vizitatorii online. Vasul este al 4-lea din 14 vase de lupta comandat de guvernul rus intre 1983 si 1987.

3 Arctic sunrise Ironic a fost ca inainte ca Greenpeace sa ajunga sa foloseasca Arctic sunrise nu era decat o barca de navigat. De altfel, Greenpeace se luptase si inainte cu acest vas, in timp ce facea livrari de echipament pentru guvernul francez in ideea de a construi o pista de decolare intr-un habitat de pinguini in Antarctica

4 Argus este cea mai mica barca cu motor a Greenpeace'ului. Cel mai mult lucreaza la Rotterdam Harbour in Olanda sau in randul coastei Marii de Nord. A fost construita in 1977 de flota marina Suedeza si era cunoscuta ca MS Trymbergen Greenpeace a condus vasul din 2000 inainte fiind folosita pentru excursii de pescuit sau pentru traininguri de navigatie pe mare in Norvegia. Vasul a fost redenumit Argus si sa inregistrat la Leuvehaven, Rotterdam.

5. The Greenpeace Baloon Balonul Greenpeace poate purta 3 persoane, pilotul si inca 2 pasageri, ori un fotograf ori un parasutist, dar inca alte 3 persoane sunt necesare pentru echipajul de sol, balonul putand fi lansat doar cand vantul sufla mai usor ceea ce inseamna, in multe parti ale lumii ca poate sa zboara doar la doua ore dupa ce rasare soarele sau 2 ore inainte ca acesta sa apuna. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timpul zilei soarele loveste puternic atmosfera creand termale ce face ca balonul sa zboare cu greutate. In lunile de iarna, cand soarele este mai putin puternic se intrevede o sansa mai mare sa se faca zboruri in timpul zilei.

Principii si obiective

Greenpeace este o organizatie internationala independenta care foloseste confruntarea creativa, non-violenta pentru a expune probleme de mediu globale si pentru a forta adoptarea unor solutii care sunt esentiale pentru un viitor verde si pasnic. Scopul Greenpeace este de a asigura capacitatea planetei Pamant de a perpetua viata in toata diversitatea ei.

Greenpeace actioneaza cu scopul de a schimba atitudini si comportamente, pentru a proteja si conserva mediul inconjurator si pentru a promova pacea, obiective concretizate in campanii de amploare, cu teme diverse:

- pentru oprirea schimbarilor climatice

- pentru protejarea padurilor seculare

- pentru salvarea oceanelor

- pentru stoparea vanarii balenelor

- impotriva ingineriei genetice

- impotriva amenintarii nucleare

- pentru eliminarea substantelor chimice toxice

- pentru incurajarea comertului durabil.

Principiile de baza ale Greenpeace sunt:

- Actionarea prin non-violenta

- Independenta politica

- Prezenta internationala

- Resprectarea principiilor democratice, conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului

- Gasirea de solutii care sa promoveze egalitatea sociala la nivel global

- Transparenta

- Atragerea de fonduri dupa principii etice

Componenta Institutionala

Greenpeace nu are componenta institutionala intrucat este o organizatie non-guvernamentala. In schimb cuprinde birouri nationale si regionale precum si un Consiliu de Administratie.

Greenpeace este o organizatie globala formata din Greenpeace International, cu sediul in Amsterdam si inca 27 de filiale, care asigura prezenta Greenpeace in 41 de tari. Aceste sedii sunt autonome fata de Greenpeace International, fiecare alegandu-si campanile pe care vor sa le promoveze si sa le sustina in functie de problemele locale.

Preview document

Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 1
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 2
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 3
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 4
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 5
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 6
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 7
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 8
Greenpeace - pentru ca există doar un pământ - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Greenpeace - Pentru ca Exista Doar un Pamant.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Efectele Negative ale Organismelor Modificate Genetic asupra Sanantatii Oamenilor și a Mediului

Partea I Greenpeace – pentru ca exista doar un pamant "Doar cand ultimul copac a fost taiat, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste omorat,...

Ai nevoie de altceva?