Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 9646
Mărime: 4.00MB (arhivat)
Publicat de: Dinu Gherasim
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Istoric
  3. 2. Mediul fizic
  4. 2.1 Geologie
  5. 2.2 Geomorfologie
  6. 2.3 Hidrologia
  7. 2.4 Soluri
  8. 3. Biodiversitate.Clima.Plan de Management
  9. 3.1 Flora si comunitati de plante
  10. 3.2 Fauna
  11. 3.3 Habitate
  12. 3.4 Scopul Parcului National Retezat si principalele obiective de management
  13. 3.5 Clima si prognoza meteo
  14. 4. Zonele Parcului National Retezat. Caile de acces
  15. 4.1 Zonele PNR
  16. 4.2 Cai de acces in PNR
  17. 5 Metoda costurilor de transport
  18. 5.1 Etapa I: Alegerea zonei de studiu
  19. 5.2 Etapa II: Stabilirea variabilelor dependente
  20. 5.3 Etapa III: Stabilirea motivului vizitelor
  21. 5.4 Etapa IV: Calculul Costurilor de transport
  22. 5.5 Etapa V: Influenta factorului timp asupra vizitelor
  23. 5.6 Etapa VI: Analiza statistica a datelor
  24. 5.7 Etapa VII: Concluzii si propuneri pentru imbunatatirea situatiei
  25. Bibliografie
  26. Introducere

Extras din proiect

Asezare

Un munte in care superlativele se intrec in toate, fie ca vorbesti despre apele bogate, despre cele peste 20 de varfuri mai mari de 2000 m inaltime, despre zecile de lacuri alpine, despre padurile virgine si despre vietatile ce-l populeaza, este Muntele Retezat, identificat in unele izvoare cu Kogaion - muntele sfant al dacilor.

Senzatia de rai pe pamant pe care o ai si astazi, in timp ce-i strabati vaile sau inaltimile, i-a facut acum mai bine de 70 de ani pe oamenii de stiinta, indeosebi pe eminentul profesor Alexandru Borza, de la Universitatea din Cluj, sa-si doreasca infiintarea in acesti munti a primului parc national al tarii, care s-a si nascut in 1935 si anume Parcul National Retezat.

Profesorul Borza nu a incetat niciodata sa numeasca Retezatul altfel decat "un monument sacru al naturii". Avand la inceput aproximativ 100 km2 (10.000 ha), suprafata parcului a fluctuat in timp intre 10.000 ha si 54.000 ha, in prezent, conform legii, Parcul National Retezat avand 38.138 ha. Cu toate ca, fiind o zona montana destul de mica, te-ai astepta la o relativa uniformitate, habitatele naturale ale parcului sunt deosebit de diverse, alcatuind un adevarat mozaic salbatic.

Este situat in Carpatii Meridionali (Judetul Hunedoara) si fiind contrat de circul glaciar Bucura , pastreaza urmele glaciatiei de odinioara, cu zeci de ghetari, dintre care unii aveau peste 10 km, nenumarate grohotisuri si morene imbracate adesea in paduri pitice de jnepeni.

Parcul National Retezat este cea mai importanta rezervatie naturala din tara noastra, monument al naturii, recunoscuta pe plan international ca rezervatie a biosferei cuprinzand o mare parte a culmii principale nordice si intinzandu-se la sud pana la varfurile Stanuletii, Custurii si Gruniu.

Suprafata parcului: 38.138 ha, din care fond forestier 18.608 ha (49%), gol alpin (pasuni alpine, stancarii, jnepenisuri, luciu de apa) -19.530 ha (51%) iar altitudinea este cuprinsa intre 800 si 2.509 m cu mai mult de 20 de varfuri care trec de 2.000 m, in medie depasind 2.350 m.

Zona de protectie integrala cu caracter stiintific cuprinde 11.466 ha, aici fiind interzisa orice exploatare: miniera, pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, camping.

A doua zona este mai permisiva, chiar daca nu se poate campa, exista cabane si itinerarii ce pot fi vizitate de catre turisti. Pentru pastrarea nealterata a frumusetilor Retezatului, o mana de rangeri, tineri ce iubesc muntele patruleaza neincetat. Parcul este declarat rezervatie a biosferei.

1. Istoric

Inainte de Reforma Agrară din 1922, pe parte din Masivul Retezat exista un fond de vânătoare al Casei Majestăţii Sale Regele, administrat de Direcţia Vânătorilor Regale, aflat în proprietatea indiviză a Statului Român şi a familiei grofului Kendeffy.

În 1923 cea mai mare parte a golului alpin se atribuie în mod definitiv, prin Reforma Agrară, în urma exproprierii, unor sate/comune, cu drept de folosire pentru păşunat, cu anumite restricţii, stabilite la înfiinţarea PNR în 1935. Administrator al acestor păşuni a fost numit Consilieratul Agricol al Judeţului Hunedoara, în baza instrucţiunilor primite de la Direcţia Islazurilor Pendinte din Ministerul Agriculturii.

În 1927, printr-un Procesul verbal din 17 iulie, Consilieratul Agricol al Judeţului Hunedoara predă Muzeului Botanic Cluj cca 1500-1800 iugăre în zona Aradeş, Zănoguţa pentru includere în Parcul Naţional Retezat. Nu se cunoaşte localizarea exactă a acestei suprafeţe.

Din 1931 Casa Autonomă a Pădurilor Statului (CAPS) a preluat în administrare fondul forestier, până atunci proprietate indiviză a Statului Român şi a familiei Kendeffy. În anul 1935 se declară Parcul Naţional Retezat pe 100 km2.

În 1947, prin Legea pentru apărarea patrimoniului forestier, pădurile sunt trecute în proprietate de stat, fapt confirmat prin naţionalizarea din 1948. În 1955 se constituie Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele – Tău Negru, pe o suprafaţă de 1840 ha.

În 1955 Comisia Monumentelor Naturii împreună cu Direcţia Agricolă Hunedoara stabilesc zonele de interdicţie totală pentru păşunat.

Înainte de înfiinţarea Parcului Naţional Retezat (1935), zona era rezervaţie de vânătoare pentru capre negre aparţinând Casei Majestăţii Sale Regelui, fiind administrat de Direcţia Vânătorilor Regale, "care şi-a luat angajamentul celei mai mari ocrotiri."

Proprietarii au populat lacul Zănoaga şi Râul Mare cu păstrăv încă înainte de înfiinţarea Parcului. Practica populării unor lacuri alpine şi a unor cursuri de apă cu păstrăv a fost continuată şi de administratorii terenurilor de vânătoare după 1948, respectiv ocoloalele silvice. La începutul secolulul XX exista tendinţa de a reduce efectivele de ovine, de cca 30.000 exemplare anual, care păşunau în zona alpină. Păşunatul cu ovine era interzis în zona lacurilor, încercându-se astfel să se protejeze zonele preferate de capra neagră. Tot la începutul secolului se experimenteză pentru prima oară păşunatul cu vite mari, începând cu păşunea Slăvei.

Pe suprafaţa declarată Parc Naţional păşunatul a fost permis doar "pentru vitele cornute şi caii proprietarilor acelor teritorii, cu excluderea totală a oilor şi excluzând orice introducere cu chirie a vitelor aparţinând altor comune decât cele de la poalele Retezatului, împroprietărite în Retezat, ori altor persoane, decât proprietarilor actuali", aşa cum se arată în Procesul verbal de constituire a Parcului.

În perioada 1986 – 1990 păşunile alpine sunt administrate de ocoalele silvice. În această perioadă se elaborează amenajamentele silvo-pastorale, în baza cărora se reglementează păşunatul. După 1990 păşunile sunt preluate din nou de consiliile locale, iar pe majoritatea păşunilor nu au mai fost respectate prevederile amenajamentelor silvo-pastorale. Păşunile se subînchiriau de către administratorii lor altora decât proprietarii de drept. Administratorii păşunilor nu aveau posibilitatea de a exercita un control eficient al activităţilor de păşunat, ceea ce a dus adesea la suprapăşunat. La începutul secolului pe Valea Lăpuşnicului Mare s-au efectuat exploatări de masă lemnoasă, buştenii fiind evacuaţi prin plutărit.

Gospodărirea pădurilor aflate în afara zonei incluse în 1935 în Parcul Naţional, dar care după 1990 au fost incluse în suprafaţa Parcului, s-a făcut în conformitate cu normele silvice în vigoare în perioada respectivă.

Turismul s-a practicat în Masivul Retezat încă din anii 30, după cum o dovedeşte şi harta elaborată de Touring-Clubul României în anul 1936, pe care este figurată Casa Pietrele, aflată în proprietatea Clubului şi având rol de cabană turistică.

Preview document

Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 1
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 2
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 3
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 4
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 5
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 6
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 7
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 8
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 9
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 10
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 11
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 12
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 13
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 14
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 15
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 16
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 17
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 18
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 19
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 20
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 21
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 22
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 23
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 24
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 25
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 26
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 27
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 28
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 29
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 30
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 31
Metode economice de cuantificare a impactului - Parcul Național Retezat - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Metode Economice de Cuantificare a Impactului - Parcul National Retezat.docx

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?