Cuprins
- Colectarea deseurilor si materialelor reciclabile pag.2
- Reciclarea PET. pag.5
- Reciclarea maselor plastice pag.6
- Echipamente pentru reciclarea buteliilor din PET pag.9
- Masurile de valorificare a deseurilor pag.11
- Impactul deseurilor asupra mediului pag.13
Extras din proiect
Reciclarea este una din cele mai simple (sau nu!) metode de a proteja planeta de poluare. Principiul e simplu: refolosesti hartia pana te plictisesti si nu mai tai alti copaci, ai grija ce faci cu materialele din plastic, obiectele care nu iti mai trebuie le donezi sau le gasesti o noua intrebuintare. Cel mai indicat este sa folosim materiale pe care pamantul le poate absorbi natural si reintegra. Cum asta? Cam cum arata si schema de la circuitul apei in natura. Nimic nu se pierde, totul se refoloseste.
De fapt, reciclare înseamna a reintroduce într-un circuit. Raportat la deseuri, întelegem termenul cu sensul de reintroducere a acelor materiale, consumate în fabricarea si în folosirea bunurilor transformate apoi în deseuri.
Colectarea deseurilor si materialelor reciclabile
Tipul de container,volumul acestuia,combinatia containerelor si frecventa de ridicare a deseurilor influienteaza atat compozitia desurilor menajere colectate,cat si calitatea si cantitatea materialelor reciclabile colectate separat.
Colectarea se face in sisteme de containere speciale pentru materialele reciclabile,astfel dam doua exemple de astfel de containere:
Containere de colectare pentru ambalaje usoare: in acest tip de containere se colecteaza ambalaje comerciale din ambalaje plastice, metale si materiale compozite.Colectarea amestecata a acestora necesita o sortare ulterioara care se face de obicei manual.Cantitatea de deseuri care ramane dupa sortare este destul de mare astfel ca pentru cresterea gardului de recuperare este necesar sa se dezvolte o procedura mai eficienta de sortare a materialelor plastice precum si crearea unei piete de ambalaje din materiale plastice sortate si de produse secundare din plastic.
Pentru fiecare tip de ambalaj din material plastic pot fi utilizate containere de 4 m2 capacitate, acestea trebuie pozitionate in zone aglomerate,unde sa poata avea acces un numar cat mai mare de oameni.
Acest exemplu de containere sunt utilizate in Germania, la noi in tara pot fi utilizate containerele mari,metalice de 1,1 m3 la care capacu se poate bloca cu lacat si vor fi prevazute cu fante de forme si dimensiuni diferite in functie de tipul deseurilor reciclabile ce trebuie introduse.
Figura 1. Container de 4 m3 pentru colectarea selectiva a recipientilor PET
Containere cu mai multe compartimente: in aceste containere cu pereti despartitori partial reglabili,se colecteaza in compartimente separate deseuri din sticla (uneori si separate pe culori), deseuri din hartie,deseuri metalice, deseuri din plastic si textile, precum si deseuri municipale periculoase (cum ar fi baterii si acumulatori uzati sau medicamente expirate), in compartimente speciale. Spre deosebire de celelalte containere , acestea se golesc doar prin procedura de schimbare a containerului. Acesta este incarcat dupa ce a fost descarcat un container similar de pe autovehiculul de colectare si transport si este golit intr-un loc special amenajat, astfel ca materialele reciclabile sa ramana separate. Containerele cu mai multe compartimente au de obicei volume intre 7,7 si 22 m3 (fig 2).Pentru compartimentele de colectare ale sticlei se pot lua masuri suplimentare de reducere a zgomotului.
In punctele de colectare mai mari se pot asigura containere compartimentate pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), voluminoase(fig.2).
Figura 2. Exemple de containere compartimentate pentru colectarea selectiva a DEEE, respectiv pentru deseuri din sticla, hartie si plastic.
Figura 3. Containere de capacitati foarte mari.
Reciclarea PET
Balotarea sticlelor din material plastic tip PET a devenit o aplicatie din ce in ce mai importanta avand in vedere ca schemele de colectare si sistemele de depozitare a sticlelor si recipientelor tip PET sunt introduse in tot mai multe tari. Sistemul Presona pentru reciclarea PET este folosit acum de catre toate fabricile de bere din Suedia si de catre unele dintre cele mai mari fabrici de gen din Europa. Specificatii: Caracteristici speciale
1. perforatorul nostru garanteaza baloti compacti cu cea mai mare greutate posibila
2. pentru a usura manevrarea, balotii finisati sunt dotati cu traverse de prindere pe partea inferioara pentru ridicarea normala cu ajutorul elevatorului cu furca - nu mai este nevoie sa investiti in dispozitive de prindere costisitoare pentru manevrarea balotilor
3. In cadrul procesului de reciclare este adesea important ca sticlele sa ramana intregi si sa poata fi separate - acest lucru va deveni posibil atunci cand sunt balotate cu presa de balotare Presona, datorita tehnologiei sale unice premergatoare operatiei de presare. Sticlele nu vor fi taiate sau deteriorate prin forfecare in timpul operatiei de presare
Principalul punct de desfacere pentru sticlele reciclare de tip PET este piata de fibre. De exemplu, tesatura plusata tip polar este fabricata din PET reciclat. Alte aplicatii includ cablaj, foi de tabla si chiar materiale de constructii. Sortarea de inalta calitate si spalarea permit sticlelor reciclate sa fie refolosite tot ca sticle.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reciclarea Pet-urilor.doc